Diskusija bodova iz koncepta sastanka 16/1

Här är antecknade diskussionspunkter som berördes vid onsdagens idé-mötet på Österström, 13/1 2013. Det var ett givande möte med många kloka ord från ett tjugotal Holmare. Nytt på hemsidan är att tidigare mötesanteckningar har samlats under sidanSastanci i minuta” (där tidigare endast HBU:s protokoll funnits).

  • Livräddningsutbildningen som Thomas Åslin höll före jul drog mycket folk och är en bra förstärkningen för tryggheten i Holm. Kan bli en till utbildning i år.
  • Vindkraftverkets tänkta bygdepeng bevakas för Holmborna av Dan Johansson. Har håller kontakt med dem och håller bl.a. vägen till Nötåsen skottad. Mätmast rivs i februari och bygget kommer bli av. Eventuell ekonomisk förening kan vänta och vi får se vilken form av organisation som passar bäst för att emottaga bygdepengen. Bidraget skall dock oavsett gynna hela bygden.
  • Dan informerade mer om läget med Pensionärshemmet och Lärarbostäderna.
  • Det kostar ENDAST 30 kr för att få en matkasse hemkördfrån ICA Liden via servicelinjen. Läs mer om hur du går tillväga här.
  • Tommie kollade med Björn NordlingMittland för att komma och prata om leaderprojekt (landsbygdsbidrag). Han kunde inte närvara idag. Nytt försök görs.
  • Macken är tillsvidare stängd. Fortsatt driftmöjlighet/arrendera skall undersökas!
  • Leader-projekt diskuterades som en lösning för att driva ett flertal samtida projekt i bygden för t.ex. affär/mack, utbyggnad bredband/telefoni, inflyttning (m.h.a. Heico Basten). Kortfattat bidrar man lokalt med 30 % av kostnaderna och får resten i stödbidrag. 30 %-kostnaden kan utgöras av värderat ideellt arbete. Inspiration från andras projekt kan hämtas i landsbygdsnätverkets projektdatabas.
  • Förslag på ev. studiebesök eller kunskapsinhämtning från Alby i Ljustorp hur de driver mack/affär.
  • Roligt att en ny småbarnsfamilj har flyttat till Holm. Skall hyra av Lars-Åke Sundberg. Fler med tomma hus uppmuntras att prova hyra ut, gärna till barnfamiljer. Ett bra sätt attprov-boför att sedan ev. kunna köpa.
    Se hus till salu och uthyrning.
  • Hemsidans annonsfunktioner za nyhet i kalender har börjat användas, bra!
  • Bussturer diskuterades. Fler åker nu än 2008, trots mindre befolkning. Det åker lika många per buss till Kovland från Indal-Liden som från Holm. Fler pensionärer åker nu Holmbussen till stan, för shopping i Birsta m.m. sedan det bara kostar 100SEK / mjesečno (!!) för dem att åka buss inom hela kommunen. Beslut om ev. turändringar kommer att tas i vår. Lustigt nog vill Landstinget vill skära ner 30% på bussar, medan kommunen vill fördubbla kollektivtrafiken till 2020. Bra stöd centralt finns dock för glesbygden och Holm. Läs mer om att pendla Holm-Sundsvall.
    Synpunkter eller ändingsförslag på bussarna/busstiderna är alltid välkomna understryker Tommie som kör sträckan; tommie@trapatronen.se .
  • Liden novine, som även ges ut i Holm, efterfrågar mera stoff för inslag och tar gärna emot fler förslag från Holm-sidan.
  • Isen var inte tänkt att spolas i år, men nu har de ansvariga efter förfrågningar ändå börjat spola. Det var barn på plats för att åka innan isen hunnit frysa och nu anordnas dessutomskridsko-discopå fredag kväll för liten som stor!
  • Det har i dagarna skrivits manus och filmmusik i Holm för en kommande storfilm. Inspiration har kunnat hämtas från den vackra miljön här uppe.
    jessica Falk är själv med och skapar filmmusiken.
  • Nästa Holm-mötes tid/datum är ännu inte bestämt, läs nedan.

Izrada sljedeći sastanak:
Tommie kollar igen med Björn Norling om och när han kan komma på nästa möte leaderprojektet för att berätta om leader, därefter bestämmer vi tid och datum.
Janne Vinroth kollar snarast med Alex om det går att arrendera macken/pumpen tills vidare. Ett tidigare möte i närtid kan behövas kring detta.
Niklas stöter på tidigare intresserade, Janne, av affärn och visar bygdens intresse.
Gunilla pratar med ICA Kovland om intresse för Holmhallen som filial.
Niklas fixar en idé-låda på Holmbygden.se där man enkelt kan skriva förslag på vad som behöver göras i Holm.

Leave a reply

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *