Bizilagunen kezka egi – Elen i “skandalhusen” re off

Strömlöst igen hemma hos Benny med familj.Företaget bakom det planerade asylboendet låter Benny med barn värma varmvatten på kokplatta i en kall lägenhet, batera 70 meters skarvsladd dragen till grannarna.

Av namnet “Aros Energia deklarazioak” att döma låter det osannolikt att de inte skall kunna ha kontroll över sin egen energiförsörjning. Verkligheten är en annan. Förra veckan dog än en gång strömmen i de fastigheter som de förvaltar i Holm och en barnfamilj får trots vinterkyla återigen kämpa för elektricitet, värme och varmvatten. Bybornas oro över det planerade asylboendet i fastigheten visade sig ha god grund.

Ett halvår har gått sedan karusellen åter drog igång i Johan Stendahls gamla “skandalhus” i Holm. Denna gång planerades ett asylboende åt Migrationsverket med fler flyktingar än vad som bor i hela Anundgård. En oro spred sig i byn. Personerna som står bakom företaget saknade förtroende bland ortsborna efter snart ett decennium av misskötsel av fastigheter och tvister med människor och företag i området. Asylboendet har dock åtminstone ännu inte blivit verklighet, men denna vecka har blivit ett tydligt kvitto på hur det kunde sett ut om det funnits. 156 flyktingar kunde alltså idag ha varit strömlösa utan värme och vatten i Holmmitt i vintern. Aros Energideklationer har flera betalningsanmärkningar och efter ett flertal obetalda elräkningar beslutade elbolaget E.on att släcka ned de så kallade “Skandalhusen”.

Efter att övriga hyresgäster tvingats flytta från Holm på grund av missförhållanden är det idag bara en familj som kämpat sig kvar. I förra veckan blev de utan ström i sitt lilla hus vid Pensionärshemmet. Detta bara ett halvår efter att det varit strömlöst i åtta veckor i de utrymmen de har rätt till.

Inte heller har ägarna av Pensionärshemmet, Lis och Bengt Staaf och Bernt Blomberg, ordnat snöskottning eller sandning på hela vintern. Trots att de är skyldiga enligt lag att stå för det. Lis och Bengt Staaf besökte deras hyresgäster strax efter jul och lovade personligen att det skulle ordnas snarast. Idag står det klart att det bara var tomma ord.

Michael Sterner som är företrädare och delägare i Aros Energideklarationer tvistar nu gentemot E.on om elräkningar och mot Miljökontoret om de mögelskador hyresgästerna lever med som de inte åtgärdat trots föreläggande. Samtidigt försöker de ständigt att få barnfamiljen att flytta därifrån.

Läs artiklar och lyssna på reportage från Holm under veckan som gått.
12/3 SR – Berriak county: astebetez power gabe entzun!
12/3 SR – Arratsaldea P4 Västernorrland: Maizter Elkarteak egindako elkarrizketa entzun!
13/3 SR – Berriak county: Jabeak zigilatu kabinete entzun!
13/3 Suedia Radio.se: elektrizitatea itzalita dago Benny tan Anundgård in
13/3 zion & alokairuan: argindar barik haurrak astebete Familia
13/3 SR – Arratsaldea P4 Västernorrland: E. On egindako elkarrizketa entzun!
14/3 zion & alokairuan: Baloreak uko ordaindu - orain power konpainiak eskaintzen boterera

.
Situationen är inte ny i sig. Aros Energideklarationer säger att tidigare ägare av fastigheterna idag inte är inblandade i företaget. Trots det upprepar sig historien gång på gång genom åren vad gäller brister i snöskottning, sandning, betalda elfakturor och försök att få hyresgäster att flytta ut med varierande påtryckningsmedel.

Tidigare problem av samma slag när Johan Stendahl, Toboholm, stod som ägare för Skandalhusen
2009 29/4 zion & alokairuan: Tvångsförvaltning kan rädda barnfamiljer
2009 2/6 zion & alokairuan: Ez receivership Holm
2009 22/1 zion & alokairuan: Tobo maizter, elurra kentzeko no

Fler länkar till Aros Energideklarationer i media hittar du här.

Iruzkin bat idatzi

Zure e-posta helbidea ez da publikatuko. Beharrezko eremuak markatuta daude *