4G-استاد تا Holmbygden!

Telias karta över utbyggnad av mobilmasterna i Holm.
Många holmbor kanske redan har märkt att det nu går snabbare att surfa i Holm! Det är för närvarande Telias miljardsatsning på det mobila nätet som nu äntligen har nått Holmbygden. Även Tele2 och Telenor har planer på att kunna erbjuda 4G i Holm.

Det var i mitten på december 2014 som Telia uppgraderade masten i Sunnansjö (mitt emot badplatsen i Västbyn) med 4G-kapacitet. Det är nu möjligt att surfa i hastigheter upp till 40Mbit/sekund, jämfört med tidigare upp till ca 12Mbit/sekund. För att kunna nyttja 4G så krävs det att du har ett abonnemang för 4G och hårdvara (mobiltelefon/mobil bredbandssticka/surfplatta/mobilrouter) som stödjer 4G. Är du osäker kan du höra med din operatör.

Samtidigt gjordes även en dubblering av 3G-kapaciteten på Sunnansjömasten. Telia och Tele2 delar på sitt 3G-nät så är denna uppgradering även till glädje för Tele2:s abonnenter som surfar genom 3G. Eftersom samtalstrafiken numera använder 3G-nätet bör detta också göra att vanliga telefonsamtal fungerar bättre än tidigare.

Använder du Net1 mobila bredband (över det gamla NMT-nätet som oftast erbjuder bättre täckning, men är långsammare än både 3G och 4G), så kan det alltså finnas anledning att byta operatör beroende på vart du bor. Är du osäker på vilken hastighet du kan få ut med Telia eller Tele2, så går det alltid att prova deras tjänster hemma först. Du har alltid en ångerrätt på 14 dagar om du beställt abonnemang via telefon eller internet. Alternativt be någon annan med Telia/Tele2 mäta hastigheten där du bor.

Fler 4G-master på gång!
Det har fortfarande varit problem att få god 4G-täckning via Telia i Sjöändan och längs Hällinge-rakan (även kallad Hultmans raka). Telia kommer inom kort (محاسبه تکمیل شده توسط پایان ماه مارس 2015) برای نصب قابلیت 4G از هر دو High-Tec در سنگ افراشته و Sodalen افراشته. این باید تقریبا تمام اهل محله به گشت و گذار در سرعت 4G.

آخرین به روز رسانی اکتبر 2015: تلیا است (پس از تاخیر) به پایان رسید با استقرار 4G در هر دو Sodalen- و دکل High-Tec در هیل. هر دو ساخته شده از آهن نیز افزایش یافته است 3G.

قبلا نیز چند holmbor در Sjöändan که پوشش 4G از طریق شرکت Tele2 و انجمن تازهکاران بود (به اشتراک گذاری شبکه 4G) راه Sodalen-ماستن.

در حال حاضر شایع است که شرکت Tele2 و انجمن تازهکاران در حال حاضر در مرحله برنامه ریزی برای ساختن یک دکل جدید برای 4G از سوی دیگر Holmsjön عمارت Österströms. Förhoppningen är att kunna få detta klart senare i år, men inget är i nuläget bestämt.

4G – ingen ersättare för fiberuppkoppling
Även om 4G är en stor förbättring gentemot 3G så kan det fortfarande inte mäta sig med en fiberuppkoppling.

Fördelar fiberuppkoppling: Kapaciteten i en fiberoptisk kabel är extremt stor och kan utan problem samtidigt användas för hemtelefon, tv och internet. Det går att få ut hastigheter så höga som 1000Mbit/s (jämfört med upp till 40Mbit/s för 4G) och det finns ingen begränsning på hur mycket datamängd du får använda per månad. Driftsäkerheten med fiber är väldigt hög då det är nedgrävda kablar. Värdet ökar dessutom på din fastighet när du drar in fiber. I synnerhet på lansbygden.

Nackdelar mobilt bredband (3G och 4G): Mobilt bredband ger en begränsad hastighet som alla användare på varje mast delar på. Ju längre bort från masten du är och desto fler användare uppkopplade ju sämre täckning och hastighet får du. Mobilt bredband är inte lämpat för konstant hög datatrafik, till exempel TV och film. Alla operatörer har ett tak för hur mycket data som får laddas ner per månad och det är dyrt att köpa till mera datamängd när det tar slut. Krävande onlinespel (dator- och tvspel) går inte att spela över mobilt bredband.

Läs mer om de olika bredbandsalternativen i Holm och se olika täckningskartor för de olika operatörena på den nya “Bredbands-sidan” http://www.holmbygden.se/service/bredband/

Anmäl dig till Holms fiberutbyggnad nu om du inte redan gjort det här!
http://www.holmbygden.se/foreningar/holm-fiber/

18/2 -14 TV-reportage från Holm om miljardsatsningen.
SVT Mittnytt در هولم سرمایه گذاری در شبکه تلفن همراه.
Se SVT Mittnytts reportage från Holm om vad byborna tror om satsningen (13 MB).

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *