Éin agus ainmhithe eile i Holm?

Jag är nypensionerad lärare. Efter ett ”kollosalsocialt” arbetsliv under 40 år i stan har vi lämnat stadsboendet till förmån för Holmnaturen på heltid. Bostadsfastigheten ligger ”på skogen” ett stenkast från Navarns nordvästra strand, bredvid den framlidne SCA-skogsmannen Willis Bylunds fritidshus. Seo tranglam tráchta má théann sí níos mó ná dhá gluaisteáin in aghaidh na huaire. Gan fuaim- nó truailliú solais i mbaile, ciallaíonn más rud é tumadóir é nach dubh-throated agus Ravens fuaime a mheas "truailleán". Tá dlús an Duine i na ciliméadar cearnach eile beagnach náid sa gheimhreadh, sa bhreis dúinn. ach éin, Tá ainmhithe agus plandaí eile milliúin ... An féidir é a fháil níos fearr a!

Anseo beo againn go dtí go bhfuil muid a thuilleadh in ann sneachta sluasaid, hugga le, tochailt, thógáil, shaothrú, ski, ag siúl sa choill, iasc, tiomána, rinneadh bia ...

Bird ag Navarn.Ciallaíonn Scoir gur féidir liom a chaitheamh mé féin níos mó le mo réimsí spéise nádúrtha. éin den chuid is mó, Bhí mé "a bhí páirteach" i 50 blianta. Området är relativt okänt när det gäller fåglar, växter och däggdjur i största allmänhet. Jag vill få kontakt med dig som är intresserad av fåglar. Jag känner bara en till i området som har koll på fåglar och djur, Rolf Eriksson i Sunnansjö, men det måste finnas många flera. Är du en så hör av dig.

Jag önskar info från dig…
som vistas i området mellan Holm, Kovland, Indal, Liden, Torpshammar, shocked:

  • Dina intressanta fågelobservationer i området, ó 30 år tillbaka till nu.
  • Om du har fågelfrågor som du skulle vilja ha hjälp med (artbestämning, vilken fågel som sjunger/låter, holkbygge, häckningar mm). Jag hör av mig och/eller besöker dig om du vill. Jag kommer att rapportera observationerna vidare till Artportalen (databank för fåglar, däggdjur, växter, insekter, fisk, reptiler), som samlar observationer från hela Sverige.

Intressanta fåglar?
Rovfåglar och ugglor. Dessa ska behandlas med sekretess och vi måste vara försiktiga med att sprida info om dem alltför mycket. Eftersom sorkarna i området kraschade i april-maj 2015 så har sorkberoende rovfåglar häckat sparsamt. Det tycks som det fortfarande är ont om sork i våra marker (samhain).
Änder, gäss, vadare, skogshönsfåglar, måsfåglar, tättingar är intressanta. Vanliga fåglar som uppträder ovanligt, t ex kommer ovanligt tidigt på våren, som flyttar onormalt sent, häckar på ovanliga ställen eller uppträder ovanligt.
Allt som händer ute är av intresse. Inte bara fåglar. Under de senaste åren har jag sett utter vid 5 tillfällen, senast i juni på Lokåsens fäbod! En vandrande hanne långt från vatten…
Om vi går bet på något så har jag kontakt med botaniker, rovdjursexperter och andra så att vi kan få svar på våra funderingar.

Till att börja med
Peter Berglund, Navarn.så har jag en mailkontakt: inlandsfauna@gmail.com. Hör av dig dit om du vill ha kontakt eller ring mig på 070-588 09 94. Blir vi flera så skapar vi en gemensam plattform där vi kan hålla kontakt mellan varandra, där alla kan gå in och skriva.
Sprid detta upprop till de som du tror skulle vilja vara med i nätverket!

beannachtaí
Peter Berglund, Navarn

Leave a Reply

Ní bheidh do sheoladh ríomhphoist a fhoilsiú. Réimsí atá marcáilte ag *