Sv Rapò sou Ranfòse moun parèy nan Holm


Rapport berättar om Holm som första ort i Sverige där frivilliga larmas via SMS från SOS Alarm vid drunkning, aksidan trafik, dife ak ta pral nwaye. Projektet kan komma att utökas utanför Medelpad i framtiden.

Sällan riktas landets blickar mot Holm, men det som bara skulle bli ett inslag i de lokala nyheterna blev för en dag ämne för SVT Rapports rikssändningar från morgon till kväll. Denna gång handlade det inte om nedläggning av samhällsservice eller andra svårigheter på landsbygden, utan hur man i glesbefolkade områden som Holm ligger i framkant på att ställa upp för varandra i nödsituationer. Nu vill man utöka projektet.

Projektet där byborna (vill du vara med?) i Holm och numera tio andra orter i Medelpad larmas vid olyckor kallas Förstärkt medmänniska. SVT åkte upp till Holm och träffade två av de frivilliga som deltar i projektet, Olle Frisk och Niklas Wikholm. De har båda varit med vid ett antal larm när det uppstått nödsituationer i trakten. Det senaste larmet rörde ett drunkningslarm vid Sandnäset.

Därtill pratar de även med Thomas Åslin, en av de drivande på Räddningstjänsten Medelpad, som av en händelse även han kommer från Holm. Nedan kan du se TV-reportaget.


Reportage från Rapport och SVT Västernorrland den 15 fevriye 2019.

Läs mer om reportaget:
15/2 -19: Bybor i Holm: ”Vi ställer upp och är medmänniskor”
15/2 -19: Räddningstjänstens frivilligsatsning i glesbygd växer

Vill du vara en förstärkt medmänniska i Holm, se tidigare reportage om projektet eller lära dig om vad Du gör i akuta situationer hittar du mera information på holmbygden.se/akut.

Leave a Reply

Adrès imèl ou pa pral dwe pibliye. Jaden obligatwa yo make *