Vicani 'de vera – ego Elenum “skandalhusen” re off

Strömlöst igen hemma hos Benny med familj.Företaget bakom det planerade asylboendet låter Benny med barn värma varmvatten på kokplatta i en kall lägenhet, med 70 meters skarvsladd dragen till grannarna.

Av namnet “Energy verba Aros” att döma låter det osannolikt att de inte skall kunna ha kontroll över sin egen energiförsörjning. Verkligheten är en annan. Förra veckan dog än en gång strömmen i de fastigheter som de förvaltar i Holm och en barnfamilj får trots vinterkyla återigen kämpa för elektricitet, värme och varmvatten. Bybornas oro över det planerade asylboendet i fastigheten visade sig ha god grund.

Ett halvår har gått sedan karusellen åter drog igång i Johan Stendahls gamla “skandalhus” Ego ilicem. Denna gång planerades ett asylboende åt Migrationsverket med fler flyktingar än vad som bor i hela Anundgård. En oro spred sig i byn. Personerna som står bakom företaget saknade förtroende bland ortsborna efter snart ett decennium av misskötsel av fastigheter och tvister med människor och företag i området. Asylboendet har dock åtminstone ännu inte blivit verklighet, men denna vecka har blivit ett tydligt kvitto på hur det kunde sett ut om det funnits. 156 flyktingar kunde alltså idag ha varit strömlösa utan värme och vatten i Holmmitt i vintern. Aros Energideklationer har flera betalningsanmärkningar och efter ett flertal obetalda elräkningar beslutade elbolaget E.on att släcka ned de så kallade “Skandalhusen”.

Efter att övriga hyresgäster tvingats flytta från Holm på grund av missförhållanden är det idag bara en familj som kämpat sig kvar. I förra veckan blev de utan ström i sitt lilla hus vid Pensionärshemmet. Detta bara ett halvår efter att det varit strömlöst i åtta veckor i de utrymmen de har rätt till.

Inte heller har ägarna av Pensionärshemmet, Lis och Bengt Staaf och Bernt Blomberg, ordnat snöskottning eller sandning på hela vintern. Trots att de är skyldiga enligt lag att stå för det. Lis och Bengt Staaf besökte deras hyresgäster strax efter jul och lovade personligen att det skulle ordnas snarast. Idag står det klart att det bara var tomma ord.

Michael Sterner som är företrädare och delägare i Aros Energideklarationer tvistar nu gentemot E.on om elräkningar och mot Miljökontoret om de mögelskador hyresgästerna lever med som de inte åtgärdat trots föreläggande. Samtidigt försöker de ständigt att få barnfamiljen att flytta därifrån.

Läs artiklar och lyssna på reportage från Holm under veckan som gått.
12/3 SR – comitatus News: Imperium sine hebdomadam audite!
12/3 SR – Post meridiem Västernorrland P4: Colloquium cum tenentes Association audite!
13/3 SR – comitatus News: Property dominis arca signati: audite!
13/3 Sweden Radio.se: Elen avstängd hos Benny i Anundgård
13/3 Utrumque & Scidit: Barnfamilj utan el i en vecka
13/3 SR – Post meridiem Västernorrland P4: E. med Intervju audite!
14/3 Utrumque & Scidit: Värden vägrar betala – nu bjuder elbolaget på ström

.
Situationen är inte ny i sig. Aros Energideklarationer säger att tidigare ägare av fastigheterna idag inte är inblandade i företaget. Trots det upprepar sig historien gång på gång genom åren vad gäller brister i snöskottning, sandning, betalda elfakturor och försök att få hyresgäster att flytta ut med varierande påtryckningsmedel.

Tidigare problem av samma slag när Johan Stendahl, Toboholm, stod som ägare för Skandalhusen
2009 29/4 Utrumque & Scidit: Tvångsförvaltning kan rädda barnfamiljer
2009 2/6 Utrumque & Scidit: Nec in administracione Holm
2009 22/1 Utrumque & Scidit: Hyresgäster i Tobo får ingen snöröjning

Fler länkar till Aros Energideklarationer i media hittar du här.

Leave a Reply

Curabitur sit amet. Velit sunt insignis *