Diskusijų taškų nuo idėjos susitikimo 16/1

Här är antecknade diskussionspunkter som berördes vid onsdagens idé-mötet på Österström, 13/1 2013. Det var ett givande möte med många kloka ord från ett tjugotal Holmare. Nytt på hemsidan är att tidigare mötesanteckningar har samlats under sidanPosėdžiai ir protokolai” (där tidigare endast HBU:s protokoll funnits).

 • išgyvenimo mokymai Tomas Åslin vyko prieš Kalėdas atkreipė daug žmonių ir yra puikus pelnas už Holm saugumo. Gali būti mokymo šiemet.
 • Vėjo turbina skirtas Kaimo pinigai bevakas för Holmborna av Dan Johansson. Ar palaikyti ryšius su jais ir sutinkate, be kita ko,. Kelias į Nötåsen shoveled. Mätmast rivs i februari och bygget kommer bli av. Eventuell ekonomisk förening kan vänta och vi får se vilken form av organisation som passar bäst för att emottaga bygdepengen. Bidraget skall dock oavsett gynna hela bygden.
 • Dan informerade mer om läget med Pensionärshemmet och Lärarbostäderna.
 • Det kostar ENDAST 30 kr för att få en matkasse hemkördfrån ICA Liden via servicelinjen. Läs mer om hur du går tillväga här.
 • Tommie kollade med Björn NordlingMittland för att komma och prata om leaderprojekt (žemės Bygdsiljum bidrag). Han kunde inte närvara idag. Nytt försök görs.
 • Macken är tillsvidare stängd. Fortsatt driftmöjlighet/arrendera skall undersökas!
 • Leader-projekt diskuterades som en lösning för att driva ett flertal samtida projekt i bygden för t.ex. affär/mack, utbyggnad bredband/telefoni, inflyttning (m.h.a. Heico Basten). Kortfattat bidrar man lokalt med 30 % av kostnaderna och får resten i stödbidrag. 30 %-kostnaden kan utgöras av värderat ideellt arbete. Inspiration från andras projekt kan hämtas i landsbygdsnätverkets projektdatabas.
 • Förslag på ev. studiebesök eller kunskapsinhämtning från Alby ir Ljustorp hur de driver mack/affär.
 • Roligt att en ny småbarnsfamilj har flyttat till Holm. Skall hyra av Lars-Åke Sundberg. Fler med tomma hus uppmuntras att prova hyra ut, gärna till barnfamiljer. Ett bra sätt attprov-boför att sedan ev. kunna köpa.
  Se hus till salu och uthyrning.
 • Hemsidans annonsfunktionernyhet ir kalender har börjat användas, bra!
 • Bussturer diskuterades. Fler åker nu än 2008, trots mindre befolkning. Det åker lika många per buss till Kovland från Indal-Liden som från Holm. Fler pensionärer åker nu Holmbussen till stan, för shopping i Birsta m.m. sedan det bara kostar 100Švedijos kronų / mėn (!!) för dem att åka buss inom hela kommunen. Beslut om ev. turändringar kommer att tas i vår. Lustigt nog vill Landstinget vill skära ner 30% på bussar, medan kommunen vill fördubbla kollektivtrafiken till 2020. Bra stöd centralt finns dock för glesbygden och Holm. Läs mer om att pendla Holm-Sundsvall.
  Synpunkter eller ändingsförslag på bussarna/busstiderna är alltid välkomna understryker Tommie som kör sträckan; tommie@trapatronen.se .
 • Liden laikraštis, som även ges ut i Holm, efterfrågar mera stoff för inslag och tar gärna emot fler förslag från Holm-sidan.
 • Ledas buvo ne turėjo būti nuleidžiamas metais, bet dabar tuos, kurie atsakingi už prašymų dar pradėjo paraudimas. Nebuvo vaikai ten eiti prieš ledo šaldyta ir dabar vyksta taip pat “skate diskoteka” penktadienio vakarą už didelės ar mažos!
 • Ji neseniai parašyta scenarijų ir garso takelis į Holm artėjančius filmų išleidimo. Įkvėpimas buvo paimti iš gražia aplinka čia.
  Jessica Falk Pats su kurti garso takelį.
 • Kitas Holm-susitikimas laikas / data dar nėra nustatytas, žr.

Padaryti kitą susitikimą:
– Tommie vėl patikrinti su Bjorn Norlingas jei ir kai jis gali ateiti į kitą posėdį projekto lyderis kalbėti apie lyderis, därefter bestämmer vi tid och datum.
Janne Vinroth kollar snarast med Alex om det går att arrendera macken/pumpen tills vidare. Ett tidigare möte i närtid kan behövas kring detta.
Niklas stöter på tidigare intresserade, Janne, av affärn och visar bygdens intresse.
Gunilla pratar med ICA Kovland om intresse för Holmhallen som filial.
Niklas fixar en idé-låda på Holmbygden.se där man enkelt kan skriva förslag på vad som behöver göras i Holm.

Palikti atsakymą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas. Privalomi laukai yra pažymėti *