Дискусија поени од концептот состанок 16/1

Här är antecknade diskussionspunkter som berördes vid onsdagens idé-mötet på Österström, 13/1 2013. Det var ett givande möte med många kloka ord från ett tjugotal Holmare. Nytt på hemsidan är att tidigare mötesanteckningar har samlats under sidanСредби и минути” (där tidigare endast HBU:s protokoll funnits).

 • тренинг за преживување Томас Åslin одржа пред Божиќ привлече многу луѓе и претставува голема добивка за безбедноста на Holm. Би можело да биде за обука оваа година.
 • Турбина на ветер наменета село пари bevakas för Holmborna av Dan Johansson. Дали имајте во контакт со нив и да се договорат, меѓу другото,. патот кон Nötåsen фрлаа. Мерење на јарболот урнат во февруари, а изградбата ќе биде од. Секој бизнис асоцијација да почекаме и ќе видиме што ќе форма на организација најдобро одговара да добиваат надоместок за рурален. Придонесот ќе биде она што корист за целата област.
 • Dan informerade mer om läget med Високи Дом и наставниците Домување.
 • тоа не чини САМО 30 Шведски круни за да се добие торба на намирници hemkördfrån ИОР Liden преку servicelinjen. Дознај повеќе за тоа како да го направите тоа.
 • Томи провери со Бјорн Nordling – Mittland да дојдат и да се зборува за проекти лидер (земјиште Bygdsiljum bidrag). Тој не можеше да присуствува. обидете се повторно.
 • Macken е трајно затворено. Продолжување со работа опција / закуп да се испита!
 • дискутираше за проектите лидер како решение за да се вози на плуралноста на современите проекти во области како на пример. бизнис / Мек, широкопојасен интернет експанзија / телефонија, на зафатеноста (m.h.a. Heico Бастен). Накратко придонесува локално 30 % трошоците и да се добие остатокот на грантови за поддршка. 30 %-трошоците може да бидат вреднувани волонтерска работа. Инспирација од други проекти може да се најде во landsbygdsnätverkets projektdatabas.
 • предложи можни. студија или стекнување знаења од Alby и Ljustorp како тие работат бензинска станица / продавница.
 • Смешни дека новиот Бебињата семејството се преселило во Holm. Ако вработувањето на Ларс-Аке Сандберг. Повеќе празни куќи се охрабруваат да се обиде да изнајмување, се чувствуваат слободни да фамилии со деца. А добар начин да “PROV-бо” а потоа, ако е потребно. може да се купи.
  Види домови за продажба и изнајмување.
 • Мапа реклама карактеристики за nyhet и kalender почнаа да се користи, градник!
 • автобуски тури дискутираше. Повеќе одам сега од 2008, иако помалку население. Тоа оди со ист број на автобус на Kovland од Indal Liden како Holm. Повеќе постари одам сега Holm автобус до градот, за шопинг во Birsta M.M.. бидејќи тоа само трошоците 100SEK / месец (!!) för dem att åka buss inom hela kommunen. Одлуки за можните. turändringar ќе ни биде. Чудно е доволно, сакате окружниот совет сака да се намали 30% на автобуси, додека општината сака двојно да го зголеми јавниот превоз 2020. Добра поддршка на централно ниво, постои руралните средини и Holm. Прочитајте повеќе за патување Холм-Сундсвал.
  Коментари или ändingsförslag на автобуси / автобус пати се секогаш добредојдени нагласува Томи трчање на далечина; tommie@trapatronen.se .
 • весник Liden, кој исто така е објавен во Holm, барајќи повеќе материјал за елементи и со задоволство ја прифати повеќе предлози од Holm страница.
 • Мразот не требаше да се испуштивме во години, но сега тие се одговорни за барањата уште не почнал црвенило. Имаше деца таму да се оди пред мразот е замрзнат и сега е под контрола исто така, “скејт диско” во петокот вечер за големи или мали!
 • Таа неодамна напишано сценариото и саундтрак во Holm за претстојниот филм порака. Инспирацијата е донесена од убава животна средина до тука.
  Џесика Фалк себе со создавањето на саундтракот.
 • Следна Холм-средба време / датум уште не е утврдено, види подолу.

Изработка на следниот состанок:
– Томи повторно проверете со Бјорн Norling дали и кога може да дојде до следната средба на лидерот на проектот да се зборува за лидер, тогаш ќе одлучиме времето и датумот.
– Јане Vinroth проверка итно со Алекс, ако тоа е можно да се вработи на станица / пумпа до понатамошно известување,. може да бидат потребни претходниот состанок во блиска иднина на ова.
– Никлас соочува со претходно заинтересирани, Janne, av affärn och visar bygdens intresse.
– Гунила разговара со ИОР Kovland на интерес во Holm Hall како гранка.
Niklas fixar en idé-låda på Holmbygden.se där man enkelt kan skriva förslag på vad som behöver göras i Holm.

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *