Holm влакна – извештај за напредокот!

Холм-фибер малиПо некое време “radioskugga” ние сме во Holm влакна стопанско здружение назад со некои информации за тоа како треба да се работи со широкопојасен интернет во нашата област.
.

Тековна состојба
Ние мора да почне честитајќи Длабочина цевки Sandnäset и Loviken кои имаа можност да се приклучат на влакна Исток Браке. Таму се сега на копање и поставување на опрема пред да се вклучат во нивните имоти и да се поврзете со нивните комуникации. Резултатот се разбира дека ние сме во моментов помалку членови, но не гледаме проблем со тоа, но нашето здружение е сеуште толку голема што може да се врши изградба на мрежата, ако добиеме придонеси.

Имавме понуда од околу снабдувач на системот што го изградиле мрежа. Ние одлучивме да се направи употреба на Bynet кој има долгогодишно искуство на градење на мрежи во руралните средини во начинот на кој го правиме. Ние сме, исто така, од тендерската постапка во врска со давателот на комуникации, односно оние кои управуваат со мрежата и им помага на даватели на услуги да ги развијат своите производи кај нас. Таму не се решија уште, но има две целосно кандидати за да изберете од.

членови
Во моментов, имаме 173 членови од кои не ги платиле своите такси година, а која треба да се смета како член. Постои уште потенцијалните сопственици на имот може да се приклучат и да се задоволни со соседите и да влијае на повеќе луѓе да се приклучат на иднината на нашата татковина.

Мапа на членовите и својствата на здружението, како и потенцијални клиенти!
Кликнете на “сателит” да се види на куќи. На сајтот се ажурира постојано. Se fullsstor karta.
OBS! Ве молиме да ни помогне да се здобијат со клиенти во сино- и жолта боја куќи.

придонеси
Во текот на последниот квартал 2014 барањето треба да се достави до Каунти одбор за апликацијата за грант за изградба. Одлуките за грантови ќе биде врз основа на информациите кои доаѓаат во првиот квартал 2015. Тоа треба да биде презентиран во барањето, вклучувајќи и како многу луѓе се случува да се поврзете на мрежата, а тоа е број кој е основа за големина. Efter det att ansökan är inlämnad kan inte antalet medlemmar som är bidragsgrundande ökas. Tillkommer fastigheter efter det att bidraget är beslutat så kommer de självklart att kunna ansluta sig men det kommer att resultera i att de tillkommande fastigheterna kommer att få betala en dyrare anslutning eftersom vi inte kommer att kunna få bidrag för dessa. Hur stor den fördyringen blir återkommer vi till senare. För att inte riskera det anmäl er snarast och betala in er års och medlemsavgift så att ni är med. Ju fler vi är med ju billigare blir varje anslutning.

одлуки
När vi har allt klart med beslut om bidrag m m så kommer allt att presenteras för medlemmarna som sen är de som formellt beslutar att vi bygger nätet.

Vi från styrelsen ser mycket positivt på det arbete som skett och ser även positivt på förutsättningarna för bygge av fibernätet.

За одбор со
Stefan Edin

Holm Fiber hemsida med mer information och artiklar: Holmbygden.se/holmfiber

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *