Телекомуникации станица Anundgård утврдени – Гледајќи назад на поминале век

Anund Манор постоечката телефонска централа

Телекомуникации станица Anundgård сега има "најдобра пред датум". Како дел од исфрлање од употреба на бакар мрежа низ целата земја сега Telia одлучи да ги преземе станица надвор од служба по 100 години во активна служба. Затворањето влијае на сите корисници кои имаат дома телефонија членства преку телефонски слушалки, дали Телиа или друг оператор.

години 2012 беше најавено дека ќе Телиа се спушти на телефон станица во Loviken. Сега е телекомуникациска станица i Anundgård кои потоа го видел своите најдобри денови. Како и други опции за комуникација отколку низ стариот бакарна мрежа има преземено во текот на повеќе-и-повеќе, па задржи Телиа група за неколку години сега е во процес на расклопување сите стари телефонски централи, кои веќе не се смета за профитабилен. Anundgård Станицата ќе биде затворен за добра 2018-04-03.

нови опции, вклучувајќи Holm влакна
За оние кои во моментов имаат домашен телефон преку бакарна мрежа што сакате да го задржи различни опции. Ако ви се случува да се инсталирани влакна преку "Holm Влакна" (obs! Пријави овде!) па можете да го користите од било кој оператор е да се избере Servanet (што ќе се изгради мрежа на оптички влакна, заедно со Holm).

Алтернатива за поседување дома телефонија над влакна, тоа со “дома телефонија преку мобилна мрежа”. На својата интернет страница, Телиа страна општи информации со прашања и одговори затворање РЕФЕРЕНТНИ ("Иднината мрежи") и своите договори Ако одлучите да останете (или регистрирате) Телиа.

во спротивно, телекомуникациите советници услуги на клиентите превозникот неутрален кои можат да помогнат да одат и што треба да размислат пред да ги купите претплата.

 

Anund Фарм првата телефонска централа беше во оваа зграда, која за неколку години, исто така, биле сместени во бизнис.

Историјата на телефонски централи можам Anundgård
првиот прирачник телефонска централа на i Anundgård изградена кон крајот на 1910-тите. тогаш станица беше 50 милиони во источниот дел на денешната телефонска централа (се наоѓа на 700 метри источно од црквата). Stationsbeteckningen во тоа време беше "Östbyn", Исто така, фиксна станица ниска i Anundgård. "Рачна промена" беше обезбедена во голема мера од страна на свој придружник Холм е, Марија "Маја" Hjerpe (Роден Viklund, 1912).

околу 1920 Кога телефонија Холм е во повој, тоа е, тоа беше Маја згрижувачки татко Pelle Haglund кој го прекинувачот, но веќе 13 години, тоа беше Маја, кој мораше да го преземе водењето. Таа се грижеше за рачно менување на брзините во Holm до првата автоматска станица и повеќе модерни телефонски апарати со dial презеде задачата на Holm, во средината на 60-тите.

Илустрација на размена станица 40 претплатници ул погледна во тоа време. Идентична со Манор, Anund прва брзина погледна.

Пред автоматизација тоа работел, така што кога ќе сакаше да се јавите некаде си прв пат на проектот cranking на телефон и кренете ја слушалката. Од одговори Маја "Anundgård" на другиот крај, а потоа мораше да побара да бидат поврзани во. Би можело да биде дека тоа би можело да се случи и да се слушне повремени озборувања на село преку оваа работа.

На сликата t.v. види еден од Маја договор за вработување во текот на годините, "Договор во врска со управувањето на размена станица со уредот за повици кон јавноста и телеграми експедиција" од 1935. Таму, меѓу другото, на станицата ќе биде отворена söckendagar (работните денови) на 8-20. Надвор од тие часови сте имале да се погледне за други средства за комуникација, ако сака да се одржи на некој. Во недела, на станицата беше затворено за услугата утро во 10-13 и за в недела вечера во 16-18. Исто така, на сликите подолу можете да видите дека на надоместокот за работа како директор на телекомуникациска станица беше 40 SEK / година и прилозите. И во согласност со "телефон" како и бројот на претплатници во 1935 како 15 ул, кој ќе биде месечна плата на ограничените 50 kr.

 

(Кликнете на сликите за зголемување)

 

 

За оние кои не имаат телефон дома, па исто така отиде дојдат на префрлување, ако сака да му телефонира. На излез ти мораше да плати со оставање 15 денар во црна пиштол како што се гледа на сликата подолу. Истата слика се гледа и книга за станица Шведска бележи датум години 1919. на страница 120 ќе најдеме "Östbyn".

 

Маја живеел во канцеларија живот прва телефонска. На крајот на 40-от век изграден понова рачно централа 100 милиони исток. Денес е нејзината ќерка, која живее во најстарите телекомуникациска станица, додека нејзиниот син живее во вториот најстар.

Anund Манор вториот комутациски центар. Зад прозорецот на правото беше мануелен менувач, лево од него помош, можете да се јавите ако сте имале вашиот телефон дома

Во средината на 60-тите години се изградени Холм е првата автоматска телефонска централа (Зградата повеќе не постои), овој пат помеѓу двете гореспоменати. Во почетокот на 80-тите години беше изграден во телекомуникациите станица се користи до денес. Во средината / крајот на 90-тите, долго пред YouTube, Фејсбук и Google ја виде светлината, тоа беше преку телефонска станица како многу Holmbor го имаше својот прв контакт со интернет.

Најчесто имаа десктоп компјутер вграден "56 Kbits-модем" кој пак е поврзан со приклучок за телефон. И благодатта, која потоа се крена телефонот додека седи и чека пет минути за веб страница може да се вовлекол! Можеби помина својата прва е-пошта Anund Фарм комутациски центар?

За жал, за жителите Holm, па никогаш не доби станица за да се надгради со многу побрзо ADSL технологијата Започна во почетокот на 00 е, кога ниту Телиа или било кој друг оператор смета дека вреди. есен 2005 беше влечени од слајд Anundgård училиште, а потоа, исто така, беше побарано Anundgårdsbor ако тие се заинтересирани во приклучување, кои околу 15 домаќинства го. Неколку години подоцна, дури и на мобилен 3G технологија, што значи дека повеќето луѓе ги напуштија своите стариот dial-up интернет конекции преку телефон Џек.

по речиси 40 години стаж ќе Anund фарма последните телефонска станица за да се затвори

Тоа денес ќе биде многу години, бидејќи секој последен surfed со "56 Kbits модем" преку телефонски слушалки, при што во сегашната ситуација е сè уште околу 40 претплатници користење на телефонски слушалки за домашна телефонија од станицата Anundgård.

 

 

поврзани линкови
одлуките во декември 2016: Доделена помош за влакно да Holm! Holmbygden.se
www.holmbygden.se/2016/12/15/beslut-fiber-till-holm/

Holm влакна стопанско здружение. Зачленете се тука!
www.holmbygden.se/foreningar/holm-fiber/

Прочитајте повеќе за затворање / "иднината на мрежата". Telia.se
www.telia.se/framtidensnat

4Г-мајсторот до Holmbygden! Holmbygden.se
www.holmbygden.se/2015/03/23/4g-till-holmbygden

Промени во телекомуникациите- и мрежите со широкопојасен интернет, Види го мислењето & агенцијата Телеком
www.pts.se/sv/Privat/Telefoni/Fast-telefoni/Forandringar-i-tele–и-bredbandsnaten

Телиа отстрани фиксна телефонија во Loviken 2012, Holmbygden.se
www.holmbygden.se/2012/12/05/telia-tar-bort-fast-telefoni/

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *