Сега се разбудам Holm природата!

Сега, на преселните птици се врати, тие се 10 пати повеќе отколку што беше во текот на зимата во нашата земја. Прво е на косот сега. Тоа беше Titti и Јорген Олсон, Östbyn, објави дека првата; 12/3. Подоцна таа недела, исто така, се покажа chaffinch од нив. Постојат птица храна врски во област која добива првата vårbesöken. Овде, во Navarn (300 MOEH) тоа не беше до 19/3 пред да дојде на првата кос.

За пред една и пол сум направил апел за Птици и други животни во Holm Bygdens почетната страница од пребарувачот (Исто така во списанието на слајд). Titti Олсон, Östbyn, и Арнолд Јохансон, Långliden, беа оние кои покажаа интерес.

Арнолд (82) е шумарот и биолог хоби, сместување во истото место, од детството. Јас го посетив во април 2016 и позајми неговата природа дневник. Тој забележа 20 vårfåglars првиот Пристигнување во Långliden помеѓу 1951-2011. 60 година забелешки ќе биде науката Mellannorrland и Шведска. Овде можеме да видиме како пее шега, Lapwings станат поретки / подоцна и дека, наместо тоа, се кос и chaffinch прв во Liden во текот на пролетта сега. дневник на Арнолд се поднесе тужба до Управниот одбор и шведски видови на Информативниот центар за (SLU во Упсала). Шведската Земјоделски Универзитет (SLU) ја започнавме нашата fenologiprojekt ("Доаѓањето на пролетта" во различни делови на земјата) во однос на флората и фауната. Тоа подразбира прво пеперутка, пчела, со, цветни, доаѓањето на птици, затоплување mm во областа (заговор) живеете. Ова е дел од следниве промени во климата во Шведска / Свет.

Titti и Јорген има, исто така, во неколку наврати забележани рогови бувови и земјата бувови во самракот на infields на северната страна на Holmsjön од средината на април! Кристин "Titti" Олсон, Östbyn, чиј татко работел со Сундсвал F.D.. "Птица легенда" во 80- и 90 talet.Nils Lundmark, доби во право си и сака повторно да се воспостави нивната птица интерес. Nisse, кој почина 2006, Поминав многу време во Holm- и Liden областа на инвентар и ѕвонење на бувови и да постават двесте колибри во нашата област во текот на 80-90 век (бувови и сок). под Сина 60 години како орнитолог стави Nisse над 1600 мала птица колибри и за 400 бувови. Тој прстен над 12.000 птици.


птица
година 2016
Årsvädret во Holm беше поволна за фауна (исто така, флора). Август и септември е потопла од нормално и придонесе за опстанокот на ридовите беа повисоки отколку во нормална лето. нормално преживува во Пиле од ѓубре во првата година. Сега, преживеа најчувствителните пред потег ја презеде функцијата во есен.

.
Долупотпишаните има попис на размножување на птиците во областа од 2000 (на Storsten Мравка во Storflon, северно од Вике) и Lokåsen во Nordanede (јужно од Holm).

Табла на залихите во последните 4 години изгледа наога до. Тие се од нашите шумски површини, и овие 16 птици сочинува околу 80 % на оние кои се наоѓаат во шумите Холм е.

.
.

Прилогот подолу 13 лица кои се изјасниле дека нивните наоди во Holm во текот на годината (7 сместување во Сундсвал!!?). Овде можете да видите во детали што се пријавени во Holm.
Но, ние се чека за видувања за време 2017. Ве молиме контактирајте со Titti и ми што да направам за да стане новинар од она што се случува во природата во Holm. Ние ви помогне во понатамошната.

.
види Додаток:
Пријавени птици во Holm 2016

.
Во зима, "недостаток на птици"
, само 10 % во споредба со летото. Види ја рамката покрај.

Некои посебни забелешки во текот 2016 е Златен орел на вгнездувањето во шумата север од Holmsjön. Titti и Јорген i Östbyn имаат kestrels вгнездени во гнездо птица на земјата за неколку години. Покрај тоа, тие се сега во пролет 2017 имаше и був почвата и hornuggla ливадите на Holmsjön близина на нивните домови.


Ранливи / загрозени птици, заеднички во Holm
Miljödepardementet имаат, преку ЕУ, EN S. K. Црвен список кој се однесува на сите животни- и växtarterter Европска листа на загрозени видови.
дипломирањето е:

  1. во близина на закани (НТ во Анексот)
  2. ранливи (VU во Анексот)
  3. загрозени
  4. Критично загрозен
  5. изумрени

Неколку од во близина на закани и ранливи птици имаат релативно добар простор за преживување во областа Holm.

Кликне за да се зголеми или да се види прилог за PDF формат: Ранливи и во близина на загрозени видови во Holm

честитки
Петар Berglund
"Старата на Navarn"

Пријави птица видувања за нас:
Петар Berglund 070-5880994 peter.berglund50@gmail.com
Titti (Кристин) Олсон 070-6300617 hristin.olsson@skola.sundsvall.se
Целта е да се формира поголема мрежа со која се развива имиџот на видови се наоѓаат во областа. Со проширувањето, на мрежата ќе се прошири и на цицачи, инсекти и растенија за да се добие сеопфатна слика за ситуацијата во северниот дел на тајга живеалиште. Но, тоа е за да се откажат да знаеш, така што ќе може да се прошири на природата гарда.

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *