Средби и минути

Еве што ќе ги најдете протоколи и информации за состаноци.
Протоколите се зачувани во “pdf-формат” или “збор-формат” и се отвора во нов прозорец кога ќе кликнете на нив. Ако сакате да ја преземете документ, десен клик и изберете “Save Target As…” (или еквивалент во вашиот интернет пребарувач).

Да читате PDF документи што треба
на Acrobat Reader (преземете тука).

HBU F / T Соединение состаноци
120313 Записник од Годишното собрание (неприлагоден).doc

Holm Идеја состанок за живеење Holm

Österström, 16/1 2013 вИЗА.

 • тренинг за преживување Томас Åslin одржа пред Божиќ привлече многу луѓе и претставува голема добивка за безбедноста на Holm. Би можело да биде за обука оваа година.
 • Турбина на ветер наменета село пари Holm следи за жителите. Дали имајте во контакт со нив и да се договорат, меѓу другото,. патот кон Nötåsen фрлаа. Мерење на јарболот урнат во февруари, а изградбата ќе биде од. Секој бизнис асоцијација да почекаме и ќе видиме што ќе форма на организација најдобро одговара да добиваат надоместок за рурален. Придонесот ќе биде она што корист за целата област.
 • Информација за состојбите со Високи Дом и наставниците Домување.
 • тоа не чини САМО 30 Шведски круни за да се добие торба на намирници hemkördfrån ИОР Liden преку servicelinjen. Дознај повеќе за тоа како да го направите тоа.
 • Томи провери со Бјорн Nordling – Mittlandia да дојдат и да се зборува за проекти лидер (земјиште Bygdsiljum bidrag). Тој не можеше да присуствува. обидете се повторно.
 • Macken е трајно затворено. Продолжување со работа опција / закуп да се испита!
 • дискутираше за проектите лидер како решение за да се вози на плуралноста на современите проекти во области како на пример. бизнис / Мек, широкопојасен интернет експанзија / телефонија, на зафатеноста (m.h.a. Heico Бастен). Накратко придонесува локално 30 % трошоците и да се добие остатокот на грантови за поддршка. 30 %-трошоците може да бидат вреднувани волонтерска работа. Инспирација од други проекти може да се најде во landsbygdsnätverkets projektdatabas.
 • предложи можни. студија или стекнување знаења од Alby и Ljustorp како тие работат бензинска станица / продавница.
 • Смешни дека новиот Бебињата семејството се преселило во Holm. Ако вработувањето на Ларс-Аке Сандберг. Повеќе празни куќи се охрабруваат да се обиде да изнајмување, се чувствуваат слободни да фамилии со деца. А добар начин да “PROV-бо” а потоа, ако е потребно. може да се купи.
  Види домови за продажба и изнајмување.
 • Мапа реклама карактеристики за nyhet и kalender почнаа да се користи, градник!
 • автобуски тури дискутираше. Повеќе одам сега од 2008, иако помалку население. Тоа оди со ист број на автобус на Kovland од Indal Liden како Holm. Повеќе постари одам сега Holm автобус до градот, за шопинг во Birsta M.M.. бидејќи тоа само трошоците 100SEK / месец (!!) för dem att åka buss inom hela kommunen. Одлуки за можните. turändringar ќе ни биде. Чудно е доволно, сакате окружниот совет сака да се намали 30% на автобуси, додека општината сака двојно да го зголеми јавниот превоз 2020. Добра поддршка на централно ниво, постои руралните средини и Holm. Прочитајте повеќе за патување Холм-Сундсвал.
  Коментари или ändingsförslag на автобуси / автобус пати се секогаш добредојдени нагласува Томи трчање на далечина; tommie@trapatronen.se .
 • весник Liden, кој исто така е објавен во Holm, барајќи повеќе материјал за елементи и со задоволство ја прифати повеќе предлози од Holm страница.
 • Мразот не требаше да се испуштивме во години, но сега тие се одговорни за барањата уште не почнал црвенило. Имаше деца таму да се оди пред мразот е замрзнат и сега е под контрола исто така, “скејт диско” во петокот вечер за големи или мали!
 • Таа неодамна напишано сценариото и саундтрак во Holm за претстојниот филм порака. Инспирацијата е донесена од убава животна средина до тука.
  Џесика Фалк себе со создавањето на саундтракот.
 • Следна Холм-средба време / датум уште не е утврдено, види подолу.

Изработка на следниот состанок:
– Томи повторно проверете со Бјорн Norling дали и кога може да дојде до следната средба на лидерот на проектот да се зборува за лидер, тогаш ќе одлучиме времето и датумот.
– Јане Vinroth проверка итно со Алекс, ако тоа е можно да се вработи на станица / пумпа до понатамошно известување,. може да бидат потребни претходниот состанок во блиска иднина на ова.
– Никлас соочува со претходно заинтересирани, Janne, на продавницата и покажеме на нашите интерес.
– Гунила разговара со ИОР Kovland на интерес во Holm Hall како гранка.
Niklas fixar en idé-låda på Holmbygden.se där man enkelt kan skriva förslag på vad som behöver göras i Holm.

Församlingshemmet 5/12 2012 вИЗА.

 • Некој во соработка со ИОР Kovland бил заинтересиран ица Холм сала.
 • Горан Loviken се прашувам дали тоа е можно да се позајмуваат АЕЛ кон Gimåfors настани. Да, тоа ќе биде среќен да биде таму каде што е зафатен. Olle frisk има планови за основање / фондот за администрирање дефибрилатор и пари поврзани со оваа.
 • 16 декември, ИТ обука со Томас Åslin за нови SMS lifesaver.
 • турбина на ветер дискутира понатаму.
 • HBU ќе се состанок во врска со. економски соединение во комбинација со турбина на ветер s.c.. изградена Пенг.
 • Ние ќе се обидеме да го покани Бјорн Norling, mittlandia angående leaderprojekt i Holm.
 • достапни на календарот holmbygden.se/kalender каде што сите здруженија да се стави состаноци и активности. Можете да го видите календарот како тоа не се судираат со други состаноци и активности здруженија пред пуштање во.
 • Важни фиксната телефонија, осигурување. одговорност на општината. безбедност аларм.
 • Лош имиџ на Holm Österström со слаб комуникациски мрежи и на интернет. Луѓето кои имаат comviq меѓу другите. имаат слаба покриеност до тука. Дали е можно да се добие подобра комуникација?

Изработка на следниот состанок:

 • Томи погледне нагоре на табла проектот.
 • Јане vinroth поглед врз економската Анг асоцијација. изградена Пенг.
 • Гунила разговара со ИОР Kovland на интерес во ИОР Холм сала
 • Ларс Горан повик ица слајд Анг. За да нарачате храна и да се Holm.

следниот состанок: среда 16:e јануари kl:19.00 на Österström.

Holm Vallen 21/11 2012 вИЗА.
 • претходниот состанок: Што се случува на училиште денес?
  Надзорник Ханс-Olof Sandström вели дека разговарал со претставници на сите родители (не - не Patrik пр) и сите беа среќни да имаат деца во Liden. Локалните прашања се дискутира понатаму.
 • претходниот состанок: Дали остана Österström област асоцијација? Дали тоа ќе биде салата во Österström?
  Нема место партијата останува и денес,. Били раскинуваат nedervåning, ќе биде приватно сместување, Услужни места кои се планирани надвор - за сите Holmbor. Повеќе информации за Holmbygden.se/foreningar/osterstroms-bygdegardsforening/.
  Bagarstugan остане со соединение за изнајмување.
 • претходниот состанок: Флаери за веб страната и на состанокот треба да се направи и го стави во поштенски сандачиња низ Holm. Флаери е напишана од Никлас, испратени до Patrik од Андерс ("Изнајмена пријатели") Фиксна целиот печатење 500st. флаери имаат 121121 е време дистрибуирани од Gimåfors да Anundgård. Ingela, Кент, Катарина и Кент понатаму обезбедува дивиденда N.
 • претходниот состанок: Повикувајќи во Holm! Ние мора да се обиде да го користите она што е на селото денес на нашите потреби. Никлас има потпишано со Флаери, кој е / ќе биде дистрибуиран.
 • претходниот состанок: Може да се поправи срдечна пикник на Sjöändan пресекот со цел да Holmsjön.
  Катарина / Кент не го доби одржи на релевантната Агенција за транспорт, ќе се врати. Сепак, вие не може да се види на езерото ... тоа е навистина толку добро лево шума партија?
 • претходниот состанок: Што се случува со бензинска пумпа. Александар, како да сака да се ослободи од пумпата? Разговарав со PEMA за гориво. Не звучи како тие сакаат да ги преземат во текот на "бензинска пумпа". Подобро ако некој / асоцијација сака да го преземе. Креирање на селото асоцијација / соработка? Полесно да се добие пари придонеси како. Што значи на пумпата имаме денес? моќ, kortautomat m.w.?
  Јане провери со Александар како тоа функционира сега:
  Точно е дека Александар сака да се ослободи од него. Тој сака да биде, сепак, го продаде фрижидери, компресори, итн. додека пумпа. Ние, исто така, разговараа за различни опции.
  Примери за преземање се од Sollerön, Даларна. А модел за нас?
  Погледнете колку тие го направиле во испакнати изрез сидро и Sörbygden?

  Кент проверка понатаму со PEMA ...
 • претходниот состанок: Томас проверува со Ljustorp како тие работат на пумпа и продавница во колективната модел.
  Разговаравме со поранешниот колега, здружение на селото е сопственик на продавница со сите gadgets (замрзнувач, Кајл итн). Тогаш тие изнајмено на бизнисмен кој бега. Овде, во Holm, ситуацијата е малку поинаква со приватен сопственик на имотот, потоа сакате да го продаде замрзнувач o фрижидер додека бензинска пумпа.
 • Пониски даноци во Holm за некои компании p.g.a. тоа е во делот за поддршка (седум, летови и такси превоз). Janne имаат летна претходно во Такси операции. Никлас пишува со компанијата на веб-сајтот за стимулирање на претприемништвото во Holm.
 • на ролна Stugun во првиот ... 4 заостануваат, година 125 заостануваат. Таквите конкуренција треба да бидат способни да работат тука со, особено со нова парична казна рампи околу езерото.
 • Ние треба да се повеќе позитивни вести во весниците и интернет Holm.
 • ТВ филм е направен Полјаците во текот на летото. достапен?
 • 700 € со патувања и брод M.M.. од Полска.
 • на. ветер: Кабел е подготвен да Lövåsen од Liden. Резервоари достапни за експанзија во иднина е. Вграден Пенг diskuterades.
  EULOS има преземено во текот на проектот од Vinbolaget.. Не акциите ќе се продаваат. EULOS имаат интерес да имаат контакт со селаните директно и да ни даде byapengen директно без општината како посредници. Бидете сигурни дека ќе соработуваат и се натпреваруваат помеѓу клубовите во Holm.
 • Не толку колку посветеност денес да се задржи води за скутер. Дали луѓето не можат да дојдат и да си одат snowmobiling во иста мера. За жал.
 • одмор Совети! Лизгалиште сега Lillsjön и Anundgård Езеро.
 • Мора да биде прослава Lucia 13:е во црква.
 • Julaktion парохијата куќа за две недели. Дури и повеќе информации за заштита од несреќи во провинциските делови. срцев удар (СОС оператор одлучи) сообраќајна несреќа, оган и давење (RTJ внатрешна команда одлучува) комуницираат преку СМС во провинциските делови. (Ljustorp, Holm, Överturingen, Северна леска и сврака судењето локации).
 • Heico Бастен, консултант владениесместување во Stöde (По потекло од Холандија), зборуваше за неговата компанија Destis и нивните можности. Возач во поддршка област на соработка од страна на т.н.. Leaderprojekt. Црквата е проект кој. 2 семејства се преселија во, 3 fam. е околу, 1 за нашите. VarVar иселеници бл. на. преку ЕУ:најголемата миграција изложба во Холандија, сајт, communities.IT вештини потребни во Сундсвал. Многумина сакаат да работат во градот, но да останат во селата. Растојанието до градот не е проблем во нивниот случај. Не се толку многу успее да ја продаде куќата сега во Холандија, но многу треба работни места. Привлечноста е природно и livskvalitét.Ett соработка со Heico и неговата компанија Destis ќе биде од корист Holm. се потребни финансиски средства, сепак,. Еден лидер на проектот може да се запали. Се бара посветеност за одржување на. Бјорн Norling, Mittland, да ви кажам повеќе и знаат како тоа функционира.
 • Осигурајте се дека по еден од секое здружение ќе на следниот состанок.
  HBU F/T – Holmbygdens Utveckling Företagand och Turism – Erica Forström (Јане контакт)
  Спорт клуб Холм е - Должиме Елиасон (Томас контакт)
  Локалната историја општество Холм е - (Томас контакт)
  Холмс Husmodersförening - Грета (Ingela)
  Draka Клубот планински моторни санки - мотори и моторни санки - Јан-Ерик Нилсон (Кент)
  PRO Холм - Штафан Андерсон
  Gimåfors Bygdegårdsförening –
  трговска асоцијација Вике-профит - Холгер Салин (Макс)
  Österströms Bygdegårdsförening - Карина Hultman (ДОЈДЕТЕ?)
  Österströms имот - (Томас)
  Sandnäset - Дајен (Понт)
  Роланд (Janne)
  Fiskevårdsområdet - Стефан Маина (Понт)
  Совет на Црквите - Ulla Grelson (ДОЈДЕТЕ?).
 • Следен датум 5:декември 19:00, Församlingshemmet. Гунила видиме дали можеме да позајми училиште, Алтернативно Församlingshemmet. Гунила видиме дали може да биде во училиште, Алтернативно Församlingshemmet. Никлас објавува следниот состанок на веб страната и преку е-пошта.

Holm Vallen, 18/10 2012 вИЗА.

 • Училиштето денес? Покрај тоа, во моментов хибернација p.g.a. наставник, кој изнесува недостасува. Токму сега, недостатокот на детето основа меѓутоа, го прави веројатно skolort е најдобар во ова време. Она што го знаеме е дека ние треба повеќе деца (!) да се задржи на училиштето работи и на квалитетот.
 • Ние треба да се обидат најде "нашата работа" во Holm. Можеби еден тесен простор која ни профил, како и на пр. Näsåker има Urkult фестивалот и се стави нивната област на мапата.
 • Ние треба да бидеме подобри во работат против заедничките цели на село, тоа создава кохезија во Holm.
 • Можеме да се организираме годишен byafest со релативно тесен фокус. T.ex. во countryfestival.
 • Може зимска аранжман да биде нешто? Се зафатени денес, во време од годината, За разлика од летото. Идеи за таму.
 • Holm првенство како што беше повлече релативно малку луѓе - повеќето играчи. Подобро со Lilla Holm Куп, многу родители. Сепак, многу конкурентни со другите чаши. Boules натпревари одржани во текот на летото работи добро со посетителите и употреба на снек бар.
 • Дали остана Österströms област асоцијација? Дали тоа ќе биде салата во Österström? Наиде на следниот состанок.
 • En del vet fortfarande inte om Holmbygden.se. Флаери мора да се направи и го стави во поштенски сандачиња низ Holm. Флаер за да се направи i syfte att marknadsföra Holmbygden.se och nästa möte. овие поставени во поштенски сандачиња.
 • Повеќето од нив се пресели во Deep цевки Интересно. Како е тоа? Луѓето треба да бидат привлечени област Холм во целина, исто така,.
 • Повикувајќи во Holm! Ние мора да се обиде да го користите она што е на с денес на нашите потреби, t.ex. столар, тепих слоеви, сликар, Österströms недвижности. Företag finns på Holmbygden.se/foretag. Повеќе се добредојдени да додадете на тоа каде слободно! Ќе skrivaa на флаери.
 • Полјаците биле ангажирани во селото и тие уживале тука. сега ќе се пресели назад во Полска, но се заинтересирани да остане во Holm. Нов ќе се преселат таму сега. Постои потреба да се направи полесно за изнајмување во Holm. Таа привлекува луѓето да подоцнежната фаза станат постојани жители.
 • Секогаш постои листа на чекање и секогаш постои интерес да се движат во "Новиот изгради". Постои потреба за станови за изнајмување. Штета на "Високи дома" и "Домување Учителот" е погрешно раководеа.
 • можеме одреди непријатни одмор во Holmsjö задник на пресекот со цел да се Holmsjön - "Портал Холм". Разговарајте со одделот за превоз, ако тоа е во ред да се прошири на крстопат каде што веќе се достапни многу многу. Може да добиете придонес кон оваа страна на провинциската влада. Прикажување на надлежниот орган за сообраќај на можности за следниот состанок.
 • Ништо конкретно околу Affär'n за продажба. Засегнатите страни, меѓутоа,, но ништо не излезе на теренот.
 • Статусот на пумпата за гориво дискутираше. Александар сака да го задржи, или треба некој друг да се грижи за неа? Kollas за следниот состанок.
 • Ние треба да се зборува за Ljustorp за тоа како тие работат на нивните пумпа и продавница во колективната модел. Прикажување на контакти во Ljustorp Носталгија за состанок.

.
HBU’s dokumentsamling (за директори)
Läs dokument och protokoll från möten (öppnas i nytt fönster).
1. Пријавете се во Google Drive со вашиот Google профил.
2. Потоа кликнете на “Споделено со мене” по левата страна се најде папка е HBU.

не можам да се логирам! Недостасува сметка на Google!
Е на вашиот e-mail Gmail можете автоматски да имате сметка на Google. Ако не го имаат, gör ett Google konto här, Потребно е само 2Min!

потоа кликнете на “Сакам да се користи тековната мојата е-маил адреса”, можете да го користите вашата актуелна мејл адреса, како Google профил, без создавање на нова Gmail адреса.