За итни случаи Информации за Holm

За итни случаи Информации за Holm право секогаш може да се најдат преку holmbygden.se/akut или преку vitgröna симбол за прва помош горниот десен агол на пред.

Во случај на вонредна состојба се јавите на телефонот за итни случаи. 112. На Sjukvårdsrådgivning тел. 1177.
Здравствениот дом во Liden: тел. 0692-439 20, Во аптека Liden: тел. 0771-405 405.
дефибрилатор Холм е / Olle frisk тел. 0730-484 511 или
побара некој да го земе во тремот Olle е (Anundgård 134).

жителите спасување ресурси достапни Holm

 • како 30 ул “засилен соработници” расфрлани Holm. Проект во кој состојба на готовност за доброволно Holmbor во сообраќајна несреќа преку СМС и да биде на сајт во рок од неколку минути или, во најдобар случај, вториот, во зависност од растојанието. Прочитај повеќе потаму.
 • Дефибрилатори i Anundgård во Olle Frisks трема alt. вградени во локални настани.
 • Брза помош стационирани во Liden со околу 20 ме (17 км) во црква Холм е по алармот (одѕивот * 90 s) кога е на располагање на локално ниво. Liden амбуланта Сепак работам задачи на други локации и долги на пример,. Умеа. Во таков случај предупредени брзата помош од Сундсвал.
 • A deltidsbrandkår во Liden со околу 23 ме (17 км) во црква Холм е по алармот (одѕивот * 5 ме). Тие, исто така, го сврте вниманието на т.н.. “IVPA аларм”, додека чекаат за брза помош – зајакнување на чекање за брза помош за да се дојде. T.ex. срцев удар.
 • Ambulansstation i Sundsvall, со околу 50 км (30 ме) Филтер во црква (90 да sec. *).
 • Полно работно време на противпожарните бригади во Сундсвал и Timrå за околу 35 ме (50 км) во црква Холм од аларм (90 да sec. *).

* Одѕивот на гласачите е времето од испраќање на итна за итни случаи од станицата.
.

проектот “подобрена сосед” i Holm är i drift sedan jaunari 2014
Во сообраќајна несреќа, сега може да Holmbor во есен добиле основно образование да излезат и да им помогне на соседите кои имаат потреба. Во моментов предупредени оние кои се вклучени во проектот преку СМС СОС аларм кога некоја несреќа се случува во врска со 15 км радиус од црквата Холм е. Проектот може подоцна да се развива понатаму, така што само оние кои во тоа време е во одреден радиус на несреќата ќе бидат објавени на настанот m.h.a. мобилни позиционирање.
Medelpad спасување: Skydd mot olyckor i glesbygd

Видови на настани што се релевантни за испраќање (да ги учат како да се делува на корисни линкови):
осомничени срцев удар (Научете första hjälpen och hjärtlungräddning)
сообраќајна несреќа (Läs hur du gör först på en trafikolycka, lyssna или se film.)
бренд (Så här gör du vid en husbrand.)
давење (Дознај повеќе за vattenlivräddning, se om någon håller på drunkna, islivräddning и issäkerhet. .)

Дали сакате? ЗНАК НА ИНТЕРЕСИ!
Вашата регистрација тука пренасочат за спасување. Се надевам дека на крајот може да се Засилени соработници расфрлани низ областа Holm.
* = (задолжително)
(Потврда ќе бидат испратени на вашата e-mail.)


Проектот засилен сосед во медиумите:

 • 13/10 2016 СВТ Västernorrl.: Волонтерите спасувачките операции се мапирани:
  Волонтерите може да биде важен додаток за спасување и амбулантно возило на местото на несреќата. Новото истражување од Linköping универзитет. Läs SVT’s artikel..

  .

 • 2016, Истражување на Засилени сосед:
  Проектот, Холм е во согласност со исклучок на медиумите и службите за итна помош низ земјата, од страна на истражувачите на Универзитетот во Линкопинг. Еве два научни трудови со кои се нагласува Зајакнување сосед на проектот и волонтерите во случај на несреќи:
  Läs forskningsrapport om Förstärkt Memanniska.2016 1/6 Integration av frivilliga aktörer i dynamisk resurshantering vid räddningsinsatser.
  2016 25/4: некои прашања обврска во врска со играчи, особено доброволни, учество во итни случаи.
  Преку линкови можете да ги прочитате резиме на извештаите и T.H.. на истата страница, исто така ќе се најде во извештајот во полн текст.
  .
  .
 • 8/7 2015, SR P4 попладне: Fler bybor utbildas i att hjälpa till vid olyckor

  Томас Åslin, Medelpad спасување.Томас Åslin интервјуирани од страна на Шведското радио за зајакнување сосед проектот сега се достапни на неколку локации во Medelpad, вклучувајќи Holm. Селаните велат дека се подобри заштитата на руралните средини, но барате подобра можност да debrief по една несреќа.
  Слушајте радио клип тука.– Проблеми со играчот погоре? Prova mp3.
  – Дознајте повеќе за приказната за Holmbygden.se.
  – Дознајте повеќе за приказната за Sveriges Radios här.
  .
  .
 • 14/4 2014, SR P1 Vetenskapsradion форум: Кога граѓаните се извика

  Томас Åslin и Ерик Hedlund од Medelpads спасување асоцијација и Никлас Wikholm, волонтерски проект засилен сосед. (слика: Шведското радио, Урбан Björstadius)Радио Извештаи од меѓу другите. Holm за тоа како волонтери се викаат да се спаси животот.
  – Прочитајте повеќе за приказната на Holmbygden.se.
  – Дознајте повеќе за приказната за Sveriges Radios här.
  – Верзија за ljudfil här.
  .
  .
 • 29/12 2014, TV4 Сундсвал; Frivilliga krafter livräddar i byarna

  Види извештај на телевизија за Холмс засилен соработници.
  извор: TV4 Сундсвал; Frivilliga krafter livräddar i byarna 14/5 2014.
  .
  .
 • Прочитајте за првиот аларм на проектот, срцев удар.мај 2014, СОС аларм: задачи: Зачувај сосед, Сид. 14-16 (извор: sosalarm.se)
  Прочитај СОС сопствена индустрија списание за првиот аларм на проектот. Прочитај волев напор и што се случува кога доброволците Holm доби СМС порака од настанувањето на несреќата во областа.
  .
  .
 • 5/8 2013, SR P4 Вестернорланд: Frivilliga på landsbygden ska hjälpa räddningstjänsten, forts del 2.
  Волонтерите во Holm, Naggen, Norrhassel, Ljustorp и сврака обучени во справување со несреќата, додека чекаат за спасувачки служби и брзата помош.

Претходните статии на оваа тема на нашата веб страница и во другите медиуми
2015 13/7 Holmbygden.se: “подобрена сосед” – успешно во руралните средини
2014 13/4 Шведското радио: Vetenskapsradion во Holm на тема "Зајакнување соработници"
2012 17/12 Сундсвал Tidning: Помала заштита во руралните средини
2012 17/12 Сундсвал Tidning: Ett sms till en granne kan rädda liv
2012 16/12 Holmbygden.se: нови "локални спасител" Холм е
2012 9/12 Holmbygden.se:
Сакате да биде спасител во Holm?
2012 22/5 Holmbygden.se:
дефибрилатор Холм - сега во служба!
2012 10/5 Holmbygden.se:
Демонстрација на нови дефибрилатор Холм е 15/5!

.

ИНФОРМАЦИИ ЗА РУРАЛЕН АКУТНА HOLM

Дефибрилатор е достапна на локално ниво и може да се пристапи на срцев удар – дури и пред брза помош пристигнале на лице место. Прочитајте подолу, како да се направи за срцев удар, i Holm.

Во срцев удар – јас HOLM:


1.


Проверете свест
Земете одржи на рамениците, skaka försiktigt och försök väcka personen. Ако лицето не се разбудам, да провериш за дишење.
2. Проверете дишењето*
Отвори на дишните патишта со ставање на една страна на челото, наведнуваат главата назад и подигнете ја брадата со другата рака ПЕК-и средниот прст. Додади увото блиску до носот и устата на лицето, слушаат и чувствуваат за здив, види додека на градите, ако тоа се зголемува.
3. прстен 112.Предупреди 112
Доколку лицето има абнормални дишење, не дише на сите или не сте сигурни, треба да се оцени она што лицето го доживеа срцев удар.
прстен 112 (побарате било какви други) и
Почнувајќи веднаш CPR.
.
Ако сте повеќе во близина на срцето-стартер:
Прашај некој брзо добивање на дефибрилатор
во Olle Frisks трема (Anundgård 134).
4. направи срцето- реанимација – HLR, “30:2”

градите компресии – 30 пати:
Ставете една вашиот зглоб во средината на градите, постави другата рака на врвот. Притиснете надолу најмалку 5 см и целосно ослободување меѓу компресии. Држете брза стапка од околу. 2 притисок / секунда (100-120 притисок / мин). притисни 30 пати.


вентилација – 2 ул:
Отвори на дишните патишта: држи рака на челото, наведнуваат главата назад и подигнете ја брадата со другата рака ПЕК- и прст. Нотка на носот на лицето, одржи вашата уста во близина на жртвата и да дува воздух додека градите се зголемува.
направи 2 вентилација.
продолжи со 30 компресии и 2 вентилација до брза помош ќе
.

OBS! Може или сакате да се направи за спасување вдишувања, тоа е подобро да се направи само градите компресии од ништо.
Зависност од тоа колку тие се во место, да се доделат задачи.
T.ex. до

 • еден или два започне CPR (може да се компресира и прави спасување вдишувања тогаш тоа се промени кога ќе се уморни, на секои две минути).
 • во ѕвонењето СОС тел. 112,
 • во повикувајќи Olle 0730-484 511 или преземете дефибрилатор.

Дали е тоа сами, важно е да се јавите за помош и се CPR. Без континуирано CPR умирање. Продолжи се додека ви се допаѓа.

5. Употреба на срцето-стартер
Притиснете го копчето и да ги следат инструкциите на говорниот единицата.
Уредот се одлучува дали да се кандидира или ако, наместо тоа, мора да продолжи да се направи вештачко дишење.
извор (плус локално дополнувања): HLR-rådet (hlr.nu).
* Денес тие се откажаа од пулсниот бидејќи пулсот често е многу тешко да се знае. Покрај тоа, ќе ја изгуби драгоцено време. Тоа, исто така, дојде до заклучок дека тоа е практично безопасен за срцето, ако се случи да се направи вештачко дишење на веќе функционира срцето.

Човек не треба да се плаши од правење на грешки ниту со срцето стартер или со вештачко дишење (HLR). Секако, може да се направи рачно вежби разни добри, но само грешка што веројатно може да се направи е да се направи ништо на сите. Срцето Почнува да се постави дури и да кажам што да се прави. Почетокот на вештачко дишење и дефибрилатор размножуваат шанси за преживување, Holm особено во меѓуградски и времето на патување за брза помош.

Претрпел болка во градите? – Спречување на можни срцев удар
Ако ви се болка во градите може да се должи на различни нешта, често тоа е безопасна. Ако, сепак, силна, неподносливо или crampy болка во градите што не оди далеку, или ако имате болки во градите, додека чувство без здив, гадење, лепливи или неправилна работа на срцето. Тогаш тие ќе се јавите 112. Е човек сам треба да повикате некого во близина, така што тие не се сами пред да дојде брзата помош. Важно ако добиете срцев удар. Прочитај повеќе – sjv.upplysningen 1177.se.

 • Додека чекате за брза помош, може да се земе или Treo Аспиринот.
  Аспирин во медицина (рецепт) спречува тромбоцити (trombocyterna) талог заедно и форма згрутчување на крвта. Аспиринот може да се чека за брза помош или хеликоптер за да се спаси животот на пациентот срцев удар. Секогаш извести болничари што дрога земате.
  извор: Карл Јохан Tötterman, специјалисти во срцева- болести.
 • Дали имате нитро-медицина (спреј / таблета) можете да го носите додека чекате, и да се одморите. нитроглицерин (рецепт) ги шири крвните садови, дозволувајќи им на крвта за да се дојде. Нитро се користи од страна болничари од страна на прскање под јазикот.
  извор: Apoteket.se.
 • Не се вози во болница. Ова, за возврат да предизвика несреќа ако помине надвор додека возите. Побара некој друг да се вози или јавете се на брза помош.

Што е ангина и миокарден инфаркт?

Ангина и миокарден инфаркт е поради стеснување на артериите на срцето. Во инфаркт, што е целосно запрен во еден од крвните садови. Крвта може да биде тешко да се добие околу и недостатокот на кислород предизвикува болка и срцето се тешко на работа.

Läs mer om skillnad på hjärtstopp och hjärtinfarkt.

← Кликнете на сликата за зголемување.

Еве ги најчестите распространетоста на болка за време на срцев удар. Болката на миокарден инфаркт, сепак, се чини многу различни и дифузни од случај до случај.

Болката создадена од недостатокот на кислород во срцевиот мускул каде крвта веќе нема да биде p.g.a. стегање. човекот “измамени” а потоа да се мисли дека болката доаѓа од други области, како што се. и јака, бидејќи сензорите за болка од споделување на истата јазли во нервниот систем, срцето.

 


Овде можете да пребарувате беше Holm (и) на располагање од страна на пишување дефибрилатор “anundgård” во полето за пребарување веб Hjärtstartarregistrets.


Проектот е во Стокхолм, за utlarming на луѓе во близина на срцев удар. Предвесник на проекти кои сега се во Medelpad и понатаму да се развива за да се покријат други видови на несреќи. Прочитајте повеќе тука.

 

Тоа е она што Holm дефибрилатор надвор – донирани од страна на двете селаните и “utomsocknes”, На иницијатива на Olle frisk. Дефибрилатор е едноставен за користење, само вклучете, потоа зборува снимен глас на само она што да се направи.
Прочитајте повеќе во извештајот од демонстрација на куќата на парохија во мај 2012.

Научете како работи дефибрилатор (се чуваат во Olle Frisks трема)
Срцето стартер во Holm зборува шведски инструкции и кажува како точно да се направи.


Види и да научат како да го користат моделот на дефибрилатори достапни во Holm.

Симптомите на мозочен удар (апоплексија) – УЧАТ ЗА ИСПИТУВАЊЕ ИТНИ

мозочен удар, исто така, повика мозочен удар, е кога ќе имаат или крварење или згрутчување (infarkt) мозокот. Симптомите се исти, без оглед на причината и волја на мозокот не функционира нормално кога се јавува недостаток на кислород во крвта не циркулира правилно. Состојбата е опасна по живот и тоа е важно да се знае овие симптоми. Особено ако живеете во Holm, далеку од болница. Секој втор е важно со цел да ги подобри шансите за спасување на еден дел од мозокот погодени и брза помош треба да бидат предупредени веднаш ако се сомневате дека мозочен удар. Научете тест СТАТ и симптоми подолу.

Аnsiktet виси. Парализа на лицето?
Kroppsdel. Една рака не може да се чуваат во воздух за десет секунди.
наttal. Јазикот се превртува и зборови се во ред.
Тсурфактант е скапа. никогаш не двоумете, прстен 112 директно!


Дознајте повеќе за мозочен удар här på 1177.