Холм и Холм парохиската црква

Сегашната црква е изградена 1903-1904. Тоа е минијатурен катедрала, со многу убави прозорци олтарот и средновековна дрвени скулптури. А топло и светло црква, дизајниран од страна на Густаф Хермансон во нео-готски стил. Тоа е истиот архитект кој го дизајнираше Густав Adolfskyrkan во Сундсвал. Најраните документирани црква, беше една средновековна црква, изградена во 1400-тите години на плажа Holm Море. Се вели дека Holm има нова црква за секој век оттогаш. Црквата која постоела пред сегашниот е изграден 1790 – 1792.
Прочитајте повеќе за Холмс

Holm парохија припаѓа Härnösands игла во неговата црква i Anundgård (karta, патот).
Контакт: 060-910 09, Собранието / Indalens pastorats сајт
календар: Овде можете да видите што се случува во црквите во Holm, Indal, Liden и Sättna.
директни линкови: Библијата. sv. црква Chapel, директор на фотографија, потврда, Свадба, погребот.

Црквата може да ви помогне на многу начини.
На пример, тоа може да биде да разговара со свештеник на повик (тел. 112 – работните денови 21-06), семејното советување, поддршка за вас во тага или привремена финансиска помош.
За повеќе информации за тоа што црквата може да направи за вас може да се најде тука.

Holms Цвеќе фонд
За Цвет фонд Холм е да донирате подарок за добра цел во Holm парохија. На пример, на украси на црквата и гробиштата или охрабрувачки букет на некој стар и болен.
Прочитајте повеќе тука.

Информации и историја за црквата и слики од претходните изградба.
Прочитајте повеќе за црква тука на svenskakyrkan.se.
Прочитај извештаи од Liden Весник на годишнината на 100 години 2004 (pdf).
Да читате PDF документи што треба Acrobat Reader (преземете тука).

Слики на црквата Холм е (Кликнете на слики за зголемување)

Поглед на Holmsjön со црквата во центарот.

Црквата е Holm, Anundgård, хорот.

Црквата е Holm, лето 1993. слика: Оке Јохансон.

Orgelläktaren i Holm. фотограф: Barbro трн.

Пресвета Богородица на Холм - Мадона скулптура. Веројатно кука Gullesson.

Црквата е Holm, лето 1993. слика: Оке Јохансон.

Старата црква сајтот на езерото под сегашната црква, лето 2009.
слика: Оке Јохансон.

Повеќе слики од Holm Црква Kyrkokartan.se.

Најнови вести Indalens парохија (од Fabebook)