управување со отпад


Одделно собирање i Anundgård.

Одржување на чиста, уредни и слободен од средена е очигледно – особено ако живеете во средината на природата. Во Holm е поделба на отпадот на црквата и камионите за ѓубре доаѓа секоја втора недела.

Старо железо собрани од страна на Холмс Sportklubb секој метал придонес корист на клубот и област Holm (прочитате повеќе од износот за 2012).

Дали си одат далеку со ѓубре, тоа е најблиску до Kretsloppsparken på Blåberget или помалку треба да се farligt avfalls-centralen i Bydalen, Сундсвал. Покрај тоа, општината / препорачан за собирање патувања Holm подолу.

повеќе информации
Avfallstaxa 2013 – Комплетна Ценовникот за различни видови на ѓубре, слем m.m.
– Порачате онлајн кафеав канта за ѓубре и спаси секоја година. Прочитај повеќе потаму.
– Како сортирани муниција и др? Här kan du söka efter hur olika saker skall sorteras.
– Мера информации, брошури и водичи M.M.. на Reko Sundsvalls hemsida.
– Нови чанти отпадоци од храна може да се подигнат во Liden или ИОР ИОР Kovland.
– Одделно собирање на juletid.

 

Возни редови И УСЛОВИ ЗА собирање смет во Holm

Отпад од домаќинствата и отпадоци од храна собрани чудно недели како што следува
понеделник: Kväcklingen, Västbyn, Вике, Loviken, Sandnäset, Sunnansjö.
четврток: Anundgård, Östbyn, Österström, склоност.
Празнење на одмор се случува во периодот мај-септември.
(Предмет да се промени.)

Avfallstaxa (2014) извор: Rekos Prislista
1. Вила домаќинствата плаќаат фиксна годишна такса од 870 kr.
2. Исцедете задолжен 6,19kr / 140 l или 6,68kr / 190 l. На Браун бин нема плаќање празнење.
3. надомест на тежината 3,00 kr / kg или 0,90 SEK / kg ако имате тенки кафеава и да најде решение на нивните отпадоци од храна.

спаси околу 400-700 kr годишно
Најевтини се ако цел кафеав тенка, но сепак имаат свој компост за храна. Тогаш цената за килограм 0,90 SEK / kg за зелена канта и отпадоци од храна се ослободува компост.
Beställ en tunna direkt и да заштедите пари! Så här sopsorteras bruna tunnans matavfall.

пример: само зелени 190 l тенка (20kg / tömn. кои 5 кг на отпадоци од храна, секој втор ред.)
20kg • 26v. • 2,09kr + 6,49kr • 26v. + 845 kr = 2100 kr
Со тенок кафена наместо станува цена 1455 а компанијата има на компост, исто така, да бидат трошоците беше 1345 kr (примери на 2012 цените година).
Excel.
Смета на трошоците на Калкулатор отпад област е Holm (бара Excel).
.

Barntaxa: Ако имате мали деца, под 4 години, за производство на пелени половни M.M.. исто така можете да се добијат поевтини тарифа овде.

 

Колекција на чиста старо железо
Спаси својот дом во текот на годината и да ги достават оваа пролет да се обезбеди поддршка за Холмс SK!
Време / место: Holm Vallen, i МАН – närmre tid och datum utannonseras på Holmbygden.se närmare aktuellt datum.

 

Колекција на кабаст отпад (se aktuell tidtabell och läs mer)
На патот, неделно во текот на пролетта и есенски. Ако не сте во можност да се кандидира на вашиот кабаст отпад, секогаш може да ги симне за плаќање. прстен 020-21 19 19.

Ова нема да се преземе:
– градежен отпад
– палубата, со или без RIM
– опасен отпад (хемикалии)
– Сијалици / лампи / компактни флуоресцентни светилки

мобилни рециклирање (läs mer och se när den kommer i år)
Големи предмети на отпадоци, градежни отпад, градинарски отпад, опасен отпад и работите за рециклирање преку Erikshjälpen Втора рака бере од Reko со мобилен на центарот за рециклирање (AVC) во мај.

опасен отпад (läs mer och se när insamlingen är för farligt avfall i år)
Штетни на случаи, освен за центарот за мобилни рециклирање, исто така, ја напушти колекција во еден ден во пад.
Batteriholk, е секогаш на отпад сортирање јас Anundgård.
Животната средина станица за опасен отпад е, исто така, на бензинска пумпа во Liden.

Колекција на нужникот (читај повеќе)
Понеделник наутро недела: 19, 23, 26, 28, 30, 32, 34, 37, 40 (2014).
Поставете ги вашите полнети тенки видливо во секое време садови (сива) или кога куќа контејнер.

Колекција на тиња (читај повеќе)
Sjöändan-Холм-палецот: август-септември (2014)
Sjöändan-Асе по патот 320: Јуни-септември (2014)
Lovik Вике-: Октомври-ноември (2014)

Колекција на градинарски отпад
Градинарски отпад во големи вреќи (800 литар) собрани на патувања наплатата по цена од 250:- ДДВ. Во цената е вклучено пик-ап и транспорт за рециклирање. ИБЦ може да се купи на Kretsloppsparken или центар за опасен отпад во Bydalen. Постапка се изведува во пролет и во есен (se datum här). OBS! Кесата мора да биде поставен во рок од три метри од патот. секогаш можете да го напуштите градинарски отпад бесплатно на нашите центри за рециклирање.

старо автомобили, Изградба- и уривање, компании отпад, Ensilageplast
Прочитај повеќе kommunens hemsida här.

Како да ги рециклирате Вашите

.

извори:
Општина Сундсвал, Avfall och återvinning
Reko сајт и распоред.