поларната светлина

Веб-страницата е во фаза на развој

Холм е на 62 ширина каде што има добри шанси да го видиш северна светла јасна зима со многу геомагнетна активност во atmossfären. Подолу се ажурира автоматски согледувања и предвидувања, со цел да се види поларната светлина. Имајте на ум дека времето е наведено овде, во Јута. Шведската време е + 1 час зима и + 2 часа во текот на летото.

Што е поларната светлина?
поларната светлина, Аурора Бореалис, зависи од соларни ракети на електромагнетна енергија што е исфрлен од сонцето и хитови на магнетното поле на Земјата. Притоа се ослободува енергија и да формираат една убава сјај. Сакате да дознаете повеќе за поларната светлина е мала филм за целиот процес овде, норвешки документарец овде или повеќе кратки обука американски филмови овде.

облачност
Поларната светлина се потребни јасни временски услови за добра видливост. Види поблиску во прогноза за Holm или Сундсвал. Специјални сателитски слика на моменталната облачно над Шведска може овде.

Магнето Грам Сундсвал (извор) активност: статус

препис.
Магнето Грам Сундсвал. Големи отстапувања во магнетното поле доведува до повеќе поларната светлина. bz (зелена) ќе биде под линијата (minusladdat) за поларната светлина да се види. извор.
Како да се чита на табелата? Se fler транскрипција овде.

Прогноза за поларната светлина на 30 ме (извор / извор)

Моделот пресметува енергијата на аурора овал на 30 мин врз основа на податоците од ACE сателит. на вредности <20 GW = малку / не поларната светлина, 20-50 GW = можност да се види во близина на поларната светлина, >50 = Голема шанса да се види со многу активност и движење на небото. >100 GW = поларната светлина може да се види стотици милји далеку. Моделот покажува не само интензитетот на овална Аурора, но, исто така, каде што може да се види поларната светлина во моментов. Црвената линија покажува каде што можете да видите ниски поларна светлина на хоризонтот. Поларната светлина може да се види alltås северно од црвената линија. Веројатноста е оценето од страна на боја скала.

Прогноза за поларната светлина во текот на следните три дена (извор)

3-час прогноза за индекс K на големи височини
шема Бар обезбедува прогноза за поларната светлина närsmsta дена. “KP-индекс” укажува геомагнетна активност. 1-3= Мирна магнетно поле, 4-5= Активна магнетни, 6-8= бура, 9= Бура. Од индекс Kp 3 постои шанса дека северниот светла може да се види од Холм и Сундсвал (извор).
Дознајте повеќе за KP-индекс овде.

Проценето шанси аурори денес (извор 1, извор 2, извор 3)


Предвидувањата од Алјаска геомагнетна институт, Норвешка телевизија и SpaceWeatherLive.com. Norr om den smala linjen finns möjlighet att se norrsken.

Претходно активност во последните денови и прогноза 4h напред (извор)

Поле покажува набљудувани податоци, а жолта линија покажува прогнозата на податоци.

Претходно активност во изминатата недела
K-индекси Тромсо минатата недела.

 

 

 

 

.
Види повеќе во реално време мерач на податоци на простор времето Spaceweatherlive.com, NOAA / Простор Времето Предвидување Центар овде и овде, или директно од ACE сателит.

Веб-камери во текот на поларните небото
Веб камера 360 степени по небото во Tromsø, Норвешка, кој е на високо ширина северниот дел на Шведска со поларната светлина често може да се види.

Најнови на простор времето од Spaceweatherlive.com

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *