Nå våkner Holm Nature!

Nå, trekkfuglene kommer tilbake, de blir 10 ganger mer enn vi hadde i løpet av vinteren i vårt land. Først ute er svarttrost nå. Det var Titti og Jörgen Olsson, Östbyn, rapportert at den første; 12/3. Senere denne uken også bokfink bevist av dem. Det er fugl mat forbindelser i området som får den første vårbesöken. Her på Navarn (300 MOEH) det var ikke før 19/3 før den første blackbird kom.

For ett og et halvt år siden jeg laget en appell for Fugler og andre dyr på Holm Bygdens hjemmeside (Også i sleiden magasinet). Titti Olsson, Östbyn, og Arnold Johansson, Långliden, var de som viste interesse.

Arnold (82) har vært en forstmann og biolog hobby, overnatting på samme sted, siden barndommen. Jeg besøkte ham i april 2016 og lånte hans natur dagbok. Han har merket seg 20 vårfåglars første ankomst i Långliden mellom 1951-2011. 60 års notater vil være vitenskap Mellannorrland og Sverige. Her kan vi se hvordan lerkesangen, Lapwings blitt sjeldnere / senere og at i stedet, er det svarttrost og bokfink først i Liden i løpet av våren nå. Arnold dagbok har blitt sendt til styret og den svenske Artsdata (SLU i Uppsala). Svenske Agricultural University (SLU) har startet vår fenologiprojekt ("Ankomst av våren" i ulike deler av landet) i form av flora og fauna. Det innebærer første sommerfugl, humle, med, blomstring, fugl ankomst, tine mm i området (tomten) du bor. Dette er en del av følgende endringer i klimaet i Sverige / Verden.

Titti og Jørgen har også ved flere anledninger observert hornugler og jordugler i skumringen på innmarka på nordsiden av Holmsjön siden midten av april! Christin "Titti" Olsson, Östbyn, hvis far jobbet med Sundsvall F.D.. "Bird legende" i 80- og 90 talet.Nils Lundmark, fikk i gang og ønsket å reetablere sin fugl interesse. Nisse, som døde 2006, tilbrakte mye tid opp i Holm- og Liden område av inventar og ringing av ugler og sette opp to hundre matere i vårt område i løpet av 80-90-tallet (för ugglor och strömstarar). Under sina 60 år som ornitolog satte Nisse upp över 1600 småfågelholkar samt ca 400 för ugglor. Han ringmärkte drygt 12.000 fåglar.


Fågel
året 2016
Årsvädret i Holm var gynnsamt för fauna (även för flora). Augusti och september var varmare än normalt och bidrog till att överlevnaden i kullarna blev högre än under en normal sommar. Normalt överlever i fågelunge från en kull det första året. Nu överlevde de flesta innan den känsliga flytten tog vid under hösten.

.
Undertecknad har inventerat häckande fåglar i området sedan år 2000 (vid Storstensmyran uppe vid Storflon, norr om Vike) och Lokåsen i Nordanede (söder om Holm).

Topplistan på inventeringarna under de sista 4 åren ser ut som rutan invid. De er fra våre skogsområder, og disse 16 fugler utgjør om 80 % av de som finnes i Holm skoger.

.
.

Annekset nedenfor 13 folk som rapporterte sine funn i Holm i løpet av året (7 overnatting i Sundsvall!!?). Her kan du se i detalj hva som er rapportert i Holm.
Men vi venter på dine observasjoner under 2017. Ta kontakt med Titti og meg hva jeg skal gjøre for å bli en reporter om hva som skjer i naturen i Holm. Vi hjelper deg videre.

.
se vedlegg:
Rapporterte fugler i Holm 2016

.
I vinter, "mangel på fugler"
, bare 10 % sammenlignet med sommeren. Se boksen ved siden av.

Noen spesielle observasjoner under 2016 er golden Eagle hekketiden i skogen nord for Holmsjön. Titti og Jörgen jeg Östbyn ha tårnfalk hekkende i en fugl hekker på land i flere år. I tillegg er de nå på våren 2017 hadde både jord ugle og hornuggla engene på Holmsjön nærheten av deres hjem.


Sårbare / truede fugler, vanlig i Holm
Miljödepardementet har, via EU, no S. K. Rødlista som gjelder for alle dyr- og växtarterter europeisk liste over truede arter.
konfirmasjonen er:

  1. nær truet (NT i vedlegget)
  2. Sårbar (VU i vedlegget)
  3. truede
  4. kritisk truet
  5. utdødd

Flere av nær truet og sårbare fugler har en relativt god overlevelse område i Holm området.

Klikket for å forstørre eller se vedlegg for PDF-format: Sårbare og nær truede arter i Holm

hilsener
Peter Berglund
"Den gamle på Navarn"

Rapport fugl observasjoner til oss:
Peter Berglund 070-5880994 peter.berglund50@gmail.com
Titti (Christin) Olsson 070-6300617 hristin.olsson@skola.sundsvall.se
Målet er å danne et større nettverk som utvikler bildet av artene finnes i området. Ved forlengelse, vil nettverket utvides til pattedyr, insekter og planter for å få et helhetlig bilde av situasjonen i den nordlige taigaen habitat. Men det handler om å gi deg til kjenne, slik at vi kan utvide naturen Guard.

Legg igjen en kommentar

Din epostadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *