Rekordhöjning av vattenståndet i HolmsjönEn meter på en vecka!

På bara en vecka höjdes Holmsjön med hela 1 meter i april. I det breda blå fältet ses max- och miniminivåer under de två senaste decennierna, vilket årets nivå (blå strecket) ligger ovan.

I april skedde en rekordhöjning av vattenståndet i Holmsjön på en hel meter under bara en vecka mellan den 13 uye 20 april. Drygt 1 cm steg sjön varannan timme. Den stora vårfloden i år har skapat sällan skådade tillflöden. Låga elpriser därtill och det faktum att Västernorrland numera producerar drygt tre gånger mer än vad länet själv använder, gör det heller inte ekonomiskt för vattenkraftverken att tömma magasinen mer än nödvändigt när det blåser.

SMHI varnar fortsatt för höga flöden i nedre Norrland.

SMHI varnar fortsatt för höga flöden i nedre Norrland.
I synnerhet längs med Gimån varnas det för stora vattenflöden.

mabviro: SMHI’s vädervarningar.

.

.

..

Specifikt för Gimån, som står för den främsta tillrinningen i Holmsjön, varnar SMHI för höga flöden med risk för översvämmade vattendrag.

Current mvura dhigiri Holmsjön
pasi “chikepe, swimming uye mvura nemitambopå Holmbygden.se kan man liksom nedan, alltid se aktuellt vattenstånd i Holmsjön.
Holmsjön, tillsammans med grannsjön Leringen, utgör med sina 357 miljoner kubikmeter vatten Medelpads största och ett av Sveriges större vattenmagasin för kraftindustrin . Genom Leringsforsens kraftverk regleras vattenståndet med en nivå på ca 4 mita. Muchirimo, mvura yaHolmsjön iri paurefu hwakazara hweapprox 201,5 metres pamusoro pegungwa uye kutura chando pasi pamusoro 197 m.ö.h.

 

.
Mvura mutongo nokuda Holmsjön
Ndiyo inonzi mitongo yemvura inoona kuti madziva angadzorwe sei. Mune izvi, iwe unowana mirau yekutarisira mvura iyo mazinga emvura anofanirwa kuchengetedzwa uye kana pagore iwe unogona kudhiza nekuchengetedza mvura kubva mumadhamu..

Regulations kuti Holmsjön kuti mvura mwero (nekuchengetera kukanganisa uye mitongo inotevera)
Maximum urefu: 201,90 M (yepamusorosoro iyo kambani yemagetsi inogona kuve nayo)
Minimum urefu: 197,40 M (Ivhu rinobva rawedzerwa 192,70 M)
Maj – juni: Bottling ine chinangwa chekusvika kumazinga emvura akatarwa 1 July uye 1 Aug.
1 Chikunguru: 200,50 M
1 Aug: 201,50 M
Nyamavhuvhu; Inogona kuderedzwa 201,50, kana chiyero chemvura chiri pamusoro.
Sept – dec (ye icing): Inogona kudonhedzwa uye kukanganiswa pakati 197,40-201,90 M.
Dec (kubva kune ice coating) – mars/april (kusvika pakutanga kwekuyerera kwechirimo): Yakadonhedzwa pasi kuti 197,40 M, haufaniri kutukwa muchando.

Verenga mitongo yemvura nokuti Holmsjön uye Leringen (kubva -72, -73 uye -95) iyo nhasi yakachengetwa kudare redunhu reÖstersund uye ndeyemutongi wedunhu reSundsvall maseru. (ndiwo machengeterwo ekutongwa kwemvura nhasi).
.

ari 18:e december 2023 kan man se att sjöns vattennivå höjdes med en halv decimeter från dagen innan, trots att kraftbolaget ej får dämma vattenmagasinet vintertid enligt vattendomen.

Anundgårds sommarmarknad 13:e juli


Premiär för sommarmarknad i Anundgård med försäljning, hembakt bröd, hamburgare och mycket mera!

Som enspin offpå den lyckade julmarknaden arrangeras den 13 juni även en sommarmarknad i Anundgård där många av julknallarna kommer tillbaka till Holm och tillsammans med en hel del nya. Varmt välkommen att besöka marknaden och kanske vill du ha ett bord också?

  • Försäljning
  • Korv med bröd
  • Fika med hembakt
  • Hamburgare

För bokning av plats på marknaden eller frågor: Marianne Fors 076-1140707.

Skänka loppisfynd till Holmbygdens Utveckling?
Har du själv lite för mycket saker hemma som går att sälja på marknaden, men inte planerar att stå själv? I så fall så tar vår förening tacksamt emot det!
Vid torsdagscaféerna i maj, eller enligt överenskommelse, kan man skänka loppisfynd till HBU’s egna bord där förtjänsten går direkt till vår bygdegård/Anundgårds skola.
Kontakta i så fall Per Wennerlöf 072-9300341.

Nyheterna: “Macken i Holm som går mot strömmen

ini I Nyheternas rikssändning rapporterade man idag från Anundgård som utgör ett undantag i landet med den nystartade macken Holm Service. Medan en annalkande mackdöd kryper allt närmre, i och med elektrifieringen av bilflottan, så satsas det här på ökad service för byborna.

Från TV4 Nyheterna 8 april 2024 “Var tredje mack nedläggningshotad: ”Vill att min hembygd ska leva“:

Fick pumparna att flöda igen

En som går mot strömmen är Niklas Wikholm i samhället Holm, fem mil väster om Sundsvall. Där lades macken ner 2012, men genom ett eget aktiebolag har Niklas fått pumparna att sedan i höstas flöda igen. Samhället har bara 100 vagari, och i genomsnitt kommer 10 tankare om dagen, men för Niklas har macken ett stort värde.

– Jag har väl inte någon stark känsla för bränsle i sig. Det här handlar mer om att jag vill att min hembygd ska fortsätta leva, säger Niklas Wikholm.

Även för mackar som tillhör de större kedjorna är det dyrt och inte en självklarhet att investera i att bygga snabbladdare, ett område där det samtidigt snabbt kommer många nya konkurrerande aktörer. Men även där hoppas Niklas Wikholm kunna bredda utbudet i Holm.

– Jag har lite planer om att få igång en butik här också, och fixa några snabbladdare till bilar, anoti.

Är du rädd för en mackdöd?
– Jag ligger inte sömnlös, men absolut ser jag farhågan att det kommer slå igen mackar i Sverige. Jag tror att den här kommer finnas kvar så länge jag vill, men generellt tror jag att det kommer vara svårt att hålla mackarna vid liv, anoti Wikholm.

En utrotningshotad art
Trots sitt stora engagemang säger Niklas att det även för honom finns en smärtgräns när det inte längre skulle löna sig att driva macken. I närheten finns även skeletten efter andra nedlagda mackar kvar, som påminnelser om att det är en utrotningshotad art.

Lär mer:
2024 8/4 TV4 News: Var tredje mack nedläggningshotad: ”Vill att min hembygd ska leva

Läs mer om tjänster från Holm Service AB
.

Se tidigare inslag och artiklar omHolm Service” – Macken i Holm


2023 4/8 SVT: Niklas återstartar bensinmacken i Holm efter elva år – med egna pengar



2023 5/8 Swedish Radio:
Nu kan boende i Holm tanka – invigning av nya macken

.



Tryck på bilden för att förstora.
2023 6/8 Sundsvall Tidning: Premiären blev en folkfest



2021 16/9 SVT: Tio år utan mack – nu sparar Holmbon Niklas Wikholm pengar för att starta sin egen



2021 16/9 SVT: ”Mackdöden” breder ut sig i Västernorrland – eller gör den det?
Bengt Sjödin från Hällingen intervjuas om mackplanerna i byn Anundgård, Holm.


.

2023 3/8 Holmbygden.se:
Invigning av ”Holm Service” på lördag kl 10 – Nya macken i Anundgård startar bränslepumparna!

.


2015 18/1 Sundsvall Tidning: Här vill de bygga en ny mack i Holm
Läs om föregående mackplaner vid väg 320 där Jan Winroth och Niklas Wikholm för föreningen Holmbygdens Utvecklings räkning försökte starta en bensinstation vid väg 320.

Bhuku Muvhuro kuti kurovedza muna Holm kuti yokurovedza muviri ichi chitubu!

weMuvhuro 8-29 april, pa 18.30 -19.30 kommer vår ledare, Annika, att finnas på plats i gymmet i Anundgårds skola för att visa på olika övningar. Efter 30 min gymmet kommer deltagarna att erbjudas ett skönt yogapass i ca 30 minuter!

Så packa gympaskorna och kom!
För att träna i gymmet behöver du köpa ett träningskort av HBU
(vi hjälper dig med det om du vill!).

/Holm Sportklubb