Телекоммуникатсионӣ Station Anundgård гузоштанд – Looking бозгашт ба асри рафта аз тарафи

Anundgårds nuvarande telestation

Телекоммуникатсионӣ Station Anundgård ҳоло дорад, як «беҳтарин пеш аз санаи". Som ett led i att successivt avveckla kopparnätet över hela landet har nu Telia beslutat att ta stationen ur drift efter 100 år i aktiv tjänst. Nedläggning berör alla abonnenter som har ett hemtelefoni-abonnemang via telejacket, oavsett om du har Telia eller en annan operatör.

сол 2012 kom beskedet att Telia skulle lägga ner telestationen i Loviken. Nu är det telestationen i Anundgård som alltså har sett sina bästa dagar. I takt med att andra alternativ till kommunikation än via det gamla kopparnätet tagit över mer-och-mer så håller Teliakoncernen sedan några år tillbaka på med att avveckla alla de gamla telestationerna som inte längre anses lönsamma. Anundgårdsstationen kommer att stängas för gott 2018-04-03.

Nya alternativ, däribland Holm Fiber
För den som idag har en hemtelefon via kopparnätet som man vill behålla finns olika alternativ. Om du kommer att få fiber installerat via “Holm Fiber” (Obs! Anmäl дар ин ҷо!) så kan du använda dig utav någon operatör som finns att välja på hos Servanet (som kommer att bygga fibernätet tillsammans med Holm Fiber. Telia finns inte att välja som operatör hos Servanet).

Ett alternativ till att ha hemtelefoni via fiber, det är medhemtelefoni via mobilnätet”. På sin hemsida har Telia dels allmän information med frågor och svar angående nedläggningen (”Framtidens nät”) ва sina egna erbjudanden om man väljer att stanna (eller bli kund) hos Telia.

Annars är Telekområdgivarna як хизматрасонӣ ба мизоҷон интиқолдиҳанда-бетараф, ки кӯмак карда метавонад, ки ба ҷудо чи берун ва он чиро, ки шумо бояд ба назар гирифт ки пеш аз шумо обуна харидорӣ.

 

Anund фермерӣ аввалин мубодилаи телефонӣ дар ин бинои шуд, ки чанд сол низ ҷойгир соҳибкорӣ.

Таърихи телефонии аз ман Anundgård
Дар аввал мубодилаи телефони дастӣ ман дар охири 1910s сохта Anundgård. Истгоҳи он гоҳ буд, 50m ба шарқ мубодилаи телефонӣ имрӯза (воқеъ дар шарқ аз 700 миллион калисо). Stationsbeteckningen дар он вақт буд, "Östbyn", паст истгоҳи Ҳамчунин собит ман Anundgård. Дар «басти дастӣ» асосан аз ҷониби мулозими худ Holm таъмин карда шуд, Мария "Maja" Hjerpe (Бон Viklund, 1912).

дар гирди 1920 när telefonin i Holm låg i sin linda så var det var det Majas fosterfar Pelle Haglund som skötte växeln, men redan som 13-åring blev det Maja som fick ta över driften. Hon skötte om de manuella växlingarna i Holm fram tills att den första automatstationen och de modernare telefonapparaterna med nummerskiva tog över uppgiften i Holm, i mitten av 60-talet.

Bild på hur en växelstation för 40 st abonnenter såg ut på den här tiden. Identisk med hur Anundgårds första växel såg ut.

Innan automatiseringen fungerade det så att när man ville ringa någonstans fick man först veva igång telefonen och lyfta på luren. Аз гуфт Maja "Anundgård» дар охири дигар шуд ва баъд ба мепурсанд ба дар алоқа бошед. Оё мешавад, ки он низ рӯй ба шунидани як ғайбат баъзан дар деҳаи тавассути ин кор.

t.v тасвир. яке аз шартномаи мењнатї Maja дидан тавассути сол, «Шартнома оид ба идоракунии истгоҳи мубодилаи асъори бо дастгоҳи зангро ба ањолї ва шодбошӣ экспедитсияи" аз 1935. Вуҷуд дорад, дар байни чизҳои дигар, ки дар истгоҳи мешавад söckendagar кушод (рӯзҳои корӣ) дар 8-20. Берун аз касоне, соат ба шумо буд, ки ба воситаҳои дигари алоқа назар, агар шумо мехост, ки ба даст афтонда касе. Дар бораи якшанбе, дар истгоҳи барои хизматрасонии субҳ дар баста шуд 10-13 ва барои хӯроки нисфирӯзӣ рӯзи якшанбе дар 16-18. Vidare på bilderna nedan kan man se att ersättningen för arbetet som föreståndare för telestationen var 40kr/år och abonnemang. Och enligt “telefonkatalogen” så var antalet abonnenter år 1935 мисли 15 -уми, vilket blir en månadslön på knappa 50 kr.

 

(Klicka på bilderna för större format)

 

 

För den som inte hade någon telefon hemma så gick det också bra att besöka växelstationen om man ville telefonera. På vägen ut fick man betala genom att lämna 15 öre i den svarta bössan som syns på bild nedan. I samma bild syns också en bok över Sveriges stationsförteckningar daterad år 1919. På sidan 120 hittar vi “Östbyn”.

 

Maja bodde i den första telefonstationen livet ut. I slutet av 40-talet byggdes en nyare manuell televäxel 100m österut. Idag är det hennes dotter som bor i den äldsta telestationen, medan hennes son bor i den näst äldsta.

Anundgårds andra telestation. Bakom fönstret till höger fanns den manuella växeln, i rummet vänster om det kunde man ringa om man inte hade egen telefon hemma

I mitten av 60-talet byggdes Holms första automatiska telestation (den byggnaden finns inte kvar idag), denna gång mittemellan de två tidigare nämnda. På tidiga 80-talet uppfördes den telestationen som använts fram till idag. I mitten/slutet av 90-talet, långt innan Youtube, Facebook och Google såg dagens ljus, så var det genom telestationen som många Holmbor fick sin första kontakt med internet.

Oftast hade den stationära datorn ett inbyggt “56 kbits-modem” som i sin tur anslöts till telefonjacket. Och nåde den som sedan lyfte på telefonluren medan man suttit och väntat fem minuter på att en webbsida skulle laddas fram! Kanske passerade ditt allra första e-mail Anundgårds telestation?

Tyvärr för Holmborna, så kom aldrig stationen att uppgraderas med den betydligt snabbare ADSL-tekniken som lanserades i början av 00-talet, då varken Telia eller någon annan operatör ansåg att det var lönsamt. тирамоҳ 2005 drogs en fiberkabel från Liden till Anundgård skola och då tillfrågades även Anundgårdsbor om de var intresserade av att ansluta sig, vilket ett 15-tal hushåll gjorde. Något år senare kom även den mobila 3G-tekniken, vilket gjorde att de allra flesta övergav sina gamla uppringda internetanslutningar via telejacket.

Efter nästan 40 år i tjänst så kommer Anundgårds senaste telestation att tas ur drift

Det torde idag vara många år sedan någon senast surfade med ett “56 kbits-modem” via telejacket, medan det i dagsläget fortfarande finns ca 40 abonnenter som använder telejacket för hemtelefoni genom Anundgårdsstationen.

 

 

Relaterade länkar
Beslut december 2016: Кӯмаки дода нахи ба Holm! Holmbygden.se
www.holmbygden.se/2016/12/15/beslut-fiber-till-holm/

Holm Ассотсиатсияи иқтисодӣ нахи. Anmäl dig här!
www.holmbygden.se/foreningar/holm-fiber/

Läs mer om nedläggningen/“framtidens nät”. Telia.se
www.telia.se/framtidensnat

4G-мастер то Holmbygden! Holmbygden.se
www.holmbygden.se/2015/03/23/4g-till-holmbygden

Förändringar i tele- och bredbandsnäten, Post & Telestyrelsen
www.pts.se/sv/Privat/Telefoni/Fast-telefoni/Forandringar-i-teleoch-bredbandsnaten

Telia tar bort fast telefoni i Loviken 2012, Holmbygden.se
www.holmbygden.se/2012/12/05/telia-tar-bort-fast-telefoni/

Дин ва Ҷавоб

Суроғаи почтаи электронии шумо нест, нашр карда мешавад. Майдонҳои талаб карда мешавад, ишора *