Kinesägda KråktorpetKonkursmässigt kråkslott?

Kinesiska staten äger CGN, som i sin tur genom ett långt träd av företag äger vindparken i Loviken, Holm. Sundsvalls kommuns största vindkraftspark.

Holm är den kommundel som har flest driftsatta vindkraftsverk i Sundsvalls kommun och samtidigt som ytterligare vindparksplaner presenteras i området, så uppmärksammas nu Kråktorpets vindpark i Loviken som ett finansiellt Kråkslott i gårdagens Göteborgsposten. Kanske kan det vara ett alternativ för SCA att köpa denna lokala vindpark där de redan äger marken istället för att bygga nytt i andra änden av Holm.
Efter ekonomiska problem beviljades ägarna nyligen företagsrekonstruktion för sin systerpark i Markbygden, som är en del av Europas största landbaserade park. Deras parker har totalt 15 miljarder i skulder, enligt affärsvärlden.

Vilka äger egentligen vindparken Kråktorpet?
Allt som oftast är bybor i Holm van att förknippa parken med Eolus och Vestas, som byggt, sålt och underhåller parken, men inte lika känt har det varit att det är den kinesikska staten som nu äger vindparken i Loviken genom en snårig djungel av företag.
.

Kråktorpets vindpark ägs av Kråktorpet Wind Farm, som ägs av Kråktorpet Wind Farm Holding AB, som i sin tur ägs av Kråktorpet Wind Farm Top Holding AB, som i sin tur ägs av CGNEE Sweden Holding AB, som i sin tur ägs av CGNEE SASett bolag med säte i Paris. Detta bolag ägs i sin tur av det kinesiska kärnkraftsföretaget China General Nuclear (CGN) Power Corporation och har sitt säte i Shenzen i Kina, som i sin tur ägs av den kinesiska staten. CGN är sedan flera år tillbaka svartlistat bland annat av USA på grund av misstanke om stöld av kärnteknik för militärt bruk.

Tar ut pengar genom interna räntor från Sverige
Kalla Fakta avslöjade nyligen att de kinesiska ägarna tömmer kassan i sina konkursmässiga företag i Sverige genom att ta ut pengar till sina ägarbolag genom höga internräntor. När TV4 sökte företaget ville man inte svara på frågor. Christian Sandström, som är i biträdande professor i företagsekonomi, uppger att systerbolaget i Markbygden totalt betalat omkring 200 miljoner kronor i överränta de senaste tre åren.

Drabbade bybor går miste om ersättning
Även bybor uppger att de har drabbats vid Markbygdens vindpark genom uteblivna ersättningar på flera hundratusen. I Holm sköter Eolus tilldelning av vinpengar till föreningslivet från Kråktorpet med flera parker, som Holmbygdens Utveckling också menar på är för låg.

Kråktorpets och Eolus parkerLägst ersättningar i Sverige
Även vid Kråktorpet har ersättningen till lokalsamhället varit ifrågasatt. Holm Appliance Entwicklung (HBU) har länge haft en lång dialog med Eolus då föreningar i Holm tidigare under flera år inte fick något ersättning och gick miste om hundratusentals kronor, trots att de låg mitt i området med vindparker i (snart) alla väderstreck. HBU har haft möten under vintern och medverkat till ett numera rättvisare utdelningsförfarande.

Holmbygdens Utveckling också anmärkt på att Eolus inte höjt ersättningarna till andra vindparkers nivåer. Eolus har bland annat hänvisat en kommande statligincitamentstredning“. Utredningen blev klar och presenterades i april 2023, men gav inget besked om ändring av ersättning för befintliga parker och sedan dess har inte Eolus eller ägarna återkommit i frågan.

Enligt incitamentsutredningen betalar vindparker i Sverige ut upp till 22000 kr/verk, med ett medianvärde på 10000 kr/verk, till omgivande byar eller en procentuell del av bruttointäkten, medan Eolus endast betalar ut 5000 kr/verk för de parker de handlägger vindpengen åt. Inte heller indexeras Eolus vindpeng, vilket har medfört att den vindpeng som börjades betalas ut 2019 von 5000 kr, heute 2023 är värd 4000 kr i omräknat dagens penningvärde, von SCB.

Lesen Sie mehr
14/12 Göteborgsposten: Ihåliga kinesiska investeringar i svensk vindkraft
1/12 Göteborgsposten: Grön bubbla inom vindkraftenmånga bolag nära konkurs
15/11 Holmbygden.se: Der Prozess für den neuen Windpark Högsvedjan in Hullsjön geht weiter

Lassen Sie eine Antwort

Ihre Email-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *