Acelli è altri animali in Holm?

I nypensionerad maestri. Dopu à un "kollosalsocialt" travaglià di 40 in cità avemu lassatu lu cazare a cità in favore di Holm Nature fulltime. pruprietà residenziale hè "in i boschi" tiru di una petra da Navarns riva nordica, dopu à a furesta SCA tardu abili Willis Bylunds alloghji. Quì l'gridlock si passa di più chè dui vacuni pi ora. No sonu- o risidui di luce in cità, se tuffatore micca black-Nepano è Ravens sonu cunzidiratu signìfica "Polluer". foltu umanu in u prossimu chilomitri quatrati hè guasi zeru in winter, altronde ci. ma 'acelli, andra djur och växter är miljoners… Kan det bli bättre!

Här ska vi nu leva fram till dess att vi inte längre är kapabla att skotta snö, hugga ved, gräva, bygga, odla, åka skidor, gå i skogen, fiska, köra bil, laga mat…

Fågel vid Navarn.Pensioneringen innebär att jag kan ägna mig mera åt mina naturintressen. Främst fåglar, som jag ”hållit på med” i 50 anni. Området är relativt okänt när det gäller fåglar, växter och däggdjur i största allmänhet. Jag vill få kontakt med dig som är intresserad av fåglar. Jag känner bara en till i området som har koll på fåglar och djur, Rolf Eriksson i Sunnansjö, men det måste finnas många flera. Är du en så hör av dig.

Jag önskar info från dig…
som vistas i området mellan Holm, Kovland, Indal, Noctuidae, Torpshammar, scunvurgiuta:

  • Dina intressanta fågelobservationer i området, da a 30 år tillbaka till nu.
  • Om du har fågelfrågor som du skulle vilja ha hjälp med (artbestämning, vilken fågel som sjunger/låter, holkbygge, häckningar mm). Jag hör av mig och/eller besöker dig om du vill. Jag kommer att rapportera observationerna vidare till Artportalen (databank för fåglar, däggdjur, växter, insekter, fisk, reptiler), som samlar observationer från hela Sverige.

Intressanta fåglar?
Rovfåglar och ugglor. Dessa ska behandlas med sekretess och vi måste vara försiktiga med att sprida info om dem alltför mycket. Eftersom sorkarna i området kraschade i april-maj 2015 så har sorkberoende rovfåglar häckat sparsamt. Det tycks som det fortfarande är ont om sork i våra marker (Nuvembre).
Änder, gäss, vadare, skogshönsfåglar, måsfåglar, tättingar är intressanta. Vanliga fåglar som uppträder ovanligt, t ex kommer ovanligt tidigt på våren, som flyttar onormalt sent, häckar på ovanliga ställen eller uppträder ovanligt.
Allt som händer ute är av intresse. Inte bara fåglar. Under de senaste åren har jag sett utter vid 5 tillfällen, senast i juni på Lokåsens fäbod! En vandrande hanne långt från vatten…
Om vi går bet på något så har jag kontakt med botaniker, rovdjursexperter och andra så att vi kan få svar på våra funderingar.

Till att börja med
Peter Berglund, Navarn.så har jag en mailkontakt: inlandsfauna@gmail.com. Hör av dig dit om du vill ha kontakt eller ring mig på 070-588 09 94. Blir vi flera så skapar vi en gemensam plattform där vi kan hålla kontakt mellan varandra, där alla kan gå in och skriva.
Sprid detta upprop till de som du tror skulle vilja vara med i nätverket!

Saluti
Peter Berglund, Navarn

Lascià una circulacion

U vostru indirizzu email ùn sarà publicatu. campi, nicissarii sò marcati *