Aros Enerģijas deklarācijas izmest īrniekiem

Aros Energideklarationer säger upp hyresgäster efter Uppdrag Gransknings reportage. Företrädare i företagets anbud till Migrationsverkets asylboenden rings upp av Östersundsposten, men ingen vill svara på frågor.

När Aros Energideklarationer i våras skickade sitt anbud till Migrationsverket för asylboende i bl. a. Holm och Tobo utanför Uppsala gjorde man det med lägenheter som det redan bor människor i. Under sommaren har man försökt få ut hyresgästerna i Holm på olika sätt. Nu försöker man göra detsamma nere i Tobo, trots att hyresgästerna har kontrakt och rätt att bo kvar.

I onsdags gjorde Uppdrag Granskning ett reportage om situationen för hyresgästerna i Tobo med mycket missförhållanden i Aros Energideklarationers bostäder. Michael Sterner på företaget säger i programmet att de skall starta en dialog och få ordning på felen. Tvärtemot en god dialog rapporterar Arbetarbladet att Aros Energideklarationer nu istället vill kasta ut hyresgäster i Tobo. Hyresgästföreningen ställer sig nu på de boendes sida.

Förfarandet att kasta ut sina hyresgäster känns igen från Holm. Marcus Hamberg som är majoritetsägare av Aros Energideklarationer kastade även ut sin äldsta hyresgäst i Holm förra året. Trots att hon bott där ända sedan kommunen ägde fastigheten, blev hon tvingad av Marus Hambergs företag Fagerhyltan att lämna sitt hem i Holm. På bara 20 dagar skulle hon vara borta.
– Jag vill inte flytta då jag bott hela mitt liv i Holm, sade hon.
20/4 2012 ST: Tagad iztukšo mājas Holm Läs mer om den hyresgästen som kastades ut.

Östersundsposten skrev också igår ett flertal artiklar om Aros Energideklarationer och ett annat företag, Tea Company Widéen. På flera orter i grannlänet har de två företagen sökt anbud för asylboenden. Enligt ÖP saknar emellertid båda företagen hyreskontrakt och lagfart på fastigheterna för sina asylboenden, trots att de skrivit att de är ägare till Migrationsverket.

ÖP ringer Migrationsverkets verksjurist Kent Juhlén och frågar om han inte tycker det är märkligt. – “Jo, det tycker jag. Det är ju i så fall en oriktig uppgift”, svarar han. Kent Juhlén säger vidare att Migrationsverket utreder företagen.

ÖP ringer även upp Tea Widéen, men då svarar istället Teas dotter Pia Karlsson från Bräcke. En Pia Karlsson med telefon i Bräcke står även som kontaktperson för Aros Energideklarationer och i Bräcke finns bara en Pia Karlsson.
ÖP frågar om det är hon som är den Pia Karlsson i Aros Energideklarationers anbud.
– Nej, det är inte jag, svarar Pia.
Hur kan det komma sig att ni råkar ha samma namn?
– Det kan jag inte svara på, jag vet inte vad Aros Energideklarationer är och förstår inte vad du pratar om, säger Pia Karlsson.

Pia Karlsson och förre ägaren för “Skandalhusen” i Holm Johan Stendahl hade tillsammans tidigare ett asylboende i Hälsingland som fick stänga efter en skandal med bland annat obetald moms och arbetsgivaravgifter.

Länkar till artiklar
25/11 būvgruži: Migrācijas pārvalde izmeklē uzņēmumiem
25/11 būvgruži: Lūk, viņi vēlas, lai sāktu bēgļu izmitināšanu
25/11 būvgruži: Vairākas ekskursijas pa patvēruma vietu Bracke un Stromsund
25/11 būvgruži: Lai sāktu patvēruma naktsmītnes - bet ne vienošanās
21/11 Arbetarbladet: Īrnieki izmesti no savām mājām
20/11 SR P4 Upland: Nakšņošana Skolvägen “Man lämnar husen mer eller mindre vind för våg Lyssna på radioreportage om lägenheterna som förklaras som hälsorisker.
20/11 īpašums Ziņas: Pilnvaras Review in Tierp
27/10 SR P4 Upland: Pelējums un ūdens kaitējums ir jānoņem TOBO

Atstāj atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti *