Shimbiraha iyo xoolaha kale ee Holm?

Jag är nypensionerad lärare. Efter ett ”kollosalsocialt” arbetsliv under 40 år i stan har vi lämnat stadsboendet till förmån för Holmnaturen på heltid. Bostadsfastigheten ligger ”på skogen” ett stenkast från Navarns nordvästra strand, bredvid den framlidne SCA-skogsmannen Willis Bylunds fritidshus. Här är det trafikkaos om det passerar mer än två bilar i timmen. Inga ljud- eller ljusföroreningar som i stan, om inte storlommens och korpens ljud räknas som ”förorenande” förstås. cufnaanta Human ee kiiloomitir soo socda square waa shiidaa eber ee xilliga qaboobaha, noo soo hadhay. laakiinse shimbirrihii, xayawaanka kale iyo dhirta yihiin malaayiin ... waxaa ka wanaagsan heli karaa!

Halkan waxaan ku noolaan ilaa aan mar dambe ay awoodaan in ay barafka gurayso, hugga by, qodaya, dhiso, culturing, ski, kaynta ku socdaan, kalluunka, driving, waxay samaysay hilib ...

Bird at Navarn.Hawlgabka ka dhigan tahay in aan naftayda u sooci karo oo dheeraad ah si danaha dabiiciga ah aan. inta badan shimbiraha, Waxaan "ku lug" ee 50 sano. Meesha waa la garanayn marka la eego shimbiraha, dhirta iyo nuujiya guud. Waxaan doonayaa in aan xiro kuwa ku mashquulsan yihiin shimbiraha. Jag känner bara en till i området som har koll på fåglar och djur, Rolf Eriksson i Sunnansjö, men det måste finnas många flera. Är du en så hör av dig.

Jag önskar info från dig…
som vistas i området mellan Holm, Kovland, Indal, Liden, Torpshammar, naxay:

  • Dina intressanta fågelobservationer i området, ka 30 år tillbaka till nu.
  • Om du har fågelfrågor som du skulle vilja ha hjälp med (artbestämning, vilken fågel som sjunger/låter, holkbygge, häckningar mm). Jag hör av mig och/eller besöker dig om du vill. Jag kommer att rapportera observationerna vidare till Artportalen (databank för fåglar, däggdjur, växter, insekter, fisk, reptiler), som samlar observationer från hela Sverige.

Intressanta fåglar?
Rovfåglar och ugglor. Dessa ska behandlas med sekretess och vi måste vara försiktiga med att sprida info om dem alltför mycket. Eftersom sorkarna i området kraschade i april-maj 2015 så har sorkberoende rovfåglar häckat sparsamt. Det tycks som det fortfarande är ont om sork i våra marker (november).
Änder, gäss, vadare, skogshönsfåglar, måsfåglar, tättingar är intressanta. Vanliga fåglar som uppträder ovanligt, t ex kommer ovanligt tidigt på våren, som flyttar onormalt sent, häckar på ovanliga ställen eller uppträder ovanligt.
Allt som händer ute är av intresse. Inte bara fåglar. Under de senaste åren har jag sett utter vid 5 tillfällen, senast i juni på Lokåsens fäbod! En vandrande hanne långt från vatten…
Om vi går bet på något så har jag kontakt med botaniker, rovdjursexperter och andra så att vi kan få svar på våra funderingar.

Till att börja med
Peter Berglund, Navarn.så har jag en mailkontakt: inlandsfauna@gmail.com. Hör av dig dit om du vill ha kontakt eller ring mig på 070-588 09 94. Blir vi flera så skapar vi en gemensam plattform där vi kan hålla kontakt mellan varandra, där alla kan gå in och skriva.
Sprid detta upprop till de som du tror skulle vilja vara med i nätverket!

salaan
Peter Berglund, Navarn

Leave a Reply

cinwaanka email Your aan laga soo saari doonaa. Beeraha loo baahan yahay waxaa lagu calaamadeeyay *