Holms hjärtstartarenu i tjänst!

Reportaget hittas lätt igen via holmbygden.se/akut eller via det röda korset ( ) till höger på förstasidan. I framtiden kan ev. mer relevant akutinformation läggas till där.

För bygdens trygghet har Holms egna Olle ”Zeb” Frisk istället för revolver beväpnat sig med en hjärtstartare.

VID HJÄRTSTOPP I HOLM IDAG:
1. Kontrollera medvetande
Ta ett tag i axlarna, skaka försiktigt i personen och försök väcka henne/honom. Om personen inte vaknar ska du kontrollera andningen.
2. Kontrollera andning*
Öppna luftvägen genom att lägga en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med din andra hands pek -och långfinger. Lägg ditt öra nära personens näsa och mun, lyssna och känn efter andetag, se samtidigt på bröstkorgen om den höjer sig.
3. Larma 112 och tillkalla Holms
hjärtstartare
Om personen har onormal andning eller inte andas alls, eller du är osäker ska du bedöma det som att personen har drabbats av hjärtstopp, ring 112 och starta hjärt-lungräddning.

Tillkalla även Holms hjärtstartare genom att ringa Olle Frisk 0730-484 511, 0692-30123 alt. be någon att hämta den i Olles farstu.
4. Gör hjärt- lungräddningHLR (“30:2”)

Bröstkompressioner – 30 ggr:
Placera din ena handlov mitt på bröstkorgen, placera din andra hand ovanpå. Tryck ned minst 5 cm och släpp upp helt mellan kompressionerna. Håll en snabb takt av ca. 2 tryck/sekund (100-120 tryck/min). Tryck 30 gånger.

Inblåsningar – 2 st:
Öppna luftvägen: håll en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger. Knip om personens näsa, placera din mun tätt intill den drabbades och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig. Gör 2 inblåsningar.

Fortsätt att göra 30 kompressioner och ge 2 inblåsningar tills hjärtstartare/ambulans anländer eller att personen andas med normala andetag.

OBS! Kan man eller vill man inte göra HLR är det bättre att bara göra bröstkompressionerna än inget alls.
5. Använd hjärtstartaren (ev. defibrillera)
Tryck på ON-knappen och följ apparatens talade instruktioner.
Apparaten avgör om den skall stöta eller om du istället skall fortsätta göra HLR.
Beroende på hur många man är på plats kan
man fördela arbetsuppgifterna, t. ex. att en-två påbörjar HLR, en ringer SOS, en ringer Olle alt. åker dit (om han inte svarar). Vet man någon annan sjukvårdskunnig i närheten kan det vara klokt att ringa även denna.
Är man själv är det viktigast att tillkalla hjälp och göra HLR. Utan kontinuerlig HLR klarar man sig sannolikt inte.
Källa (med lokala tillägg): HLR-rådet (hlr.nu).
* Man har idag frångått pulskontroll
eftersom det ofta är väldigt svårt att känna, samt att man kommit fram till att det nästintill är ofarligt för hjärtat om man råkar göra hjärtmassage på ett fungerande hjärta. Dessutom förlorar man dyrbar tid.

Omkring ett år efter att Olle Frisk startade insamlingen till hjärtstartaren var det i förra veckan dags för lansering i Församlingshemmet. Thomas Åslin, ”urbybo” tillika sakkunnig hjärtmassör från Medelpads Räddningstjänst, förevisade hjärtstartaren och pratade om vad mer som är bra att känna till när olyckan är framme.

Sammanfattningsvis kan sägas att man inte behöver vara rädd för att göra fel varken med hjärtstartaren eller med hjärt-lungräddning (HLR). Visst går det att göra handgreppen olika bra, men det enda fel man möjligtvis kan göra är att inte göra något alls. Då kommer personen helt enkel att dö. Hjärtstartar-apparaten säger till och med vad man skall göra. Tidig HLR och hjärtstart kan normalt flerdubbla chansen till överlevnad, inte minst i Holm med de långa avstånden och körtiderna för ambulans.

Tidningsartikeln i ST från 16/5.

Holms hjärtstartare finns även registrerad iSveriges hjärtstartarregister”. Det är ett nationellt register där man kan se vart närmaste hjärtstartare finns i samhället. Holms hjärtstartare finns placerad i Olles farstu och nås dygnet runt genom att hämtas där alternativt genom att ringa Olle Frisk (0730-484 511, 0692-30123) eller någon annan som tar hjärtstartaren dit den behövs. Hjärtstartaren kommer även att medtagas till folksamlingar såsom fotbollsmatcher och PRO-danser, där den kan antas göra bäst nytta.


Här kan du söka fram var Holms hjärtstartare finns genom att skrivaanundgård”.

 

I framtiden, förhoppningsvis redan i år, kommer ett nytt telefonsystem att via SOS att kunna larma HLR-kunniga personer i byn via sms vid ett hjärtstopp. Då får personer som är i närheten en adress skickat till sin mobil och kan direkt bege sig dit. Systemet har endast prövats i Stockholm med framgång och Holm är näst på tur. Idag har dock inte Holms hjärtstartare någonkopplingeller larmrutin vid SOS, utan måste tillkallas själv på plats.


Läs mer om projektet SMSlivräddare.

 

Ont i bröstet? – Åtgärder redan innan ett ev. hjärtstopp.
Får man ont i bröstet kan det bero på en mängd olika saker, oftast är det ofarligt. Har man dock en stark, tryckande eller krampartad smärta i bröstet som inte försvinner eller om man har bröstsmärtor och samtidigt känner sig andfådd, illamående, kallsvettig eller har oregelbundna hjärtslag. Då skall man ringa 112. Är man ensam bör man även tillkalla någon i närheten, så att man inte är ensam innan ambulansen kommerviktigt vid ett ev. hjärtstopp. Läs mersjv.upplysningen 1177.se.


Kärlkramp och hjärtinfarkt beror på förträngningar i hjärtats pulsådror. Vid infarkt är det helt stopp i ett av kärlen. Blodet får svårt att ta sig fram och syrebristen ger smärtan.

Läs mer om skillnad på hjärtstopp och hjärtinfarkt.

← Klicka på bilden för att förstora.

 

I väntan på ambulans kan man ta en halv Aspirin, Treo eller Magnecyl (acetylsalisylsyrareceptfritt). Acetylsalicylsyra förhindrar att blodplättarna, trombocyterna, klumpar ihop sig och bildar blodproppar. En liten dos acetylsalicylsyra kan i väntan på ambulans eller helikopter rädda livet på en infarktpatient.
Källa: Karl Johan Tötterman, specialist i kardiologi och docent i inre medicin.

Om du har nitroglycerin-medicin (spray/tablettreceptbelagt) kan du ta den medan du väntar, och vila. Detta vidgar kärlen så att blodet lättare kan komma fram. Används även av ambulanspersonalen genom att spraya under tungan. Källa: Apoteket.se.

Bäst av allt är dock att förebygga hjärt- och kärlsjuka med bra kost och motion!

 

 

Bilder från demonstrationen på Församlingshemmet hittar du nedan.

Olle visar runtsittinköp, som han med hjälp av både bybor ochutomsocknesbidragsgivare lyckats införskaffa.

 

Thomas Åslin visar hjärt- och lungräddning.

 

Förutom intresserade och bidragsgivare från bygden var även tidningar på plats, fotade och skrev.

 

Så här ser Holms hjärtstartare ut. Vid ett hjärtstopp gäller det att bibehålla eller att få igång ett s.k. hjärtflimmer med hjälp av hjärt-lungräddning. Då först kan man stöta (defibrillera) hjärtat att det sedan skall kunna slå för egen maskin. Detta är en halvautomatisk hjärtstartare som själv analyserar hjärtrytmen och avgör om du skall stöta eller om du skall fortsätta att göra hjärtmassage och inblåsningar. Det går inte att stöta ett fungerande hjärta av misstag.

Hjärtstartare i samhället skyltas enligt bilden till höger.

 

Bra jobbat Olle Frisk och Thomas Åslin! Vi får dock hoppas att den dyra apparaten inte behöver komma till andvändning…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *