Broadband

I Holm finns ett flertal lösningar på bredband, fasta och mobila. Nedan ges en översikt över de alternativ som finns och planeras i bygden.

Föreningen bildades Holm Fiber arbetar för att ansluta hela Holm till ett höghastighetsbredband med fiberkabel. Till största del genom en dragning längs Holmsjöns botten och som sedan ansluter upp byarna runt omkring i ett nät. Föreningen har cirka 200 medlemmar med spridning runt hela Holmsjön. Systemleverantör dvs de som bygger nätet är Bynet. Anbudsförfarandet angående kommunikationsleverantör, dvs dom som sköter nätet och hjälper leverantörerna av tjänster att få fram sina produkter till oss pågår fortfarande (hösten 2014).
Nyeem ntxiv, holmbygden.se/holmfiber och intressanmäl in fastighet genast!

.


Servanet som är ett kommunalt bolag drog hösten 2005 en två kilometers fiberkabel för bredband genom byarna Anundgård thiab Östbyn.
Grävning av Fiberbredband i Anundgård 2005 med Janne Winroth bakom spakarna.Genom ett upprop och en gemensam ansträngning grävde byborna tillsammans själva fram kabeln till sina villor och kopplade in sig längs vägen. Nätet erbjuder Internet, Telefoni och TV (Öppen TV, TV och Internet TV). Tjänsterna kan levereras av en rad olika operatörer. Se vilka operatörer och tjänster i Servanet faktablad.Servanets dragning av fiberkabel i Holm.

.
Möjligheten och kostnaden idag för att ansluta sig längs sträckan beror på närhet till kabeln, kopplingspunkt och vilket grävjobb som behövs göras. Holm Fibers ovanstående projekt innefattar dock även detta område och sannolikt en billigare fiberlösning.
För mer information om inkoppling och tjänster:
Servanet.se, info@servanet.se, eller på telefon 0200-120 035.

.


Net1 Är känt för att ha en bra täckning även i glesbebodda områden. De använder en teknik som kallas CDMA och använder den gamla NMT-nätets frekvens. Därav den långa räckvidden.

Unikt är också att det räckvidden är fyra gånger längre än 3G-masterna och täckningen är klarar upp till 12 mil utanför kustlinjen till havs. Utifrån vart i Holm du bor, de olika täckningskartorna och hur du brukar röra dig får du själv avgöra om det är en bra lösning just för dig.

Nätet har dessutom fri roaming i hela skandinavien. Maxhastigheten är lägre än vad 4G och 3G kan anbringa med en teoretisk hastighet på upp till 9,3 Mbit/s i nedladdningshastighet och upp till 3,1 Mbit/s i uppladdningshastighet. Hastigheten beror på flera olika faktorer såsom täckningsgrad, signalstyrka och avstånd till närmsta mast, tid på dagen samt antal användare av tjänsten. Se täckningskarta här.


De stora mobiloperatörerna erbjuder även mobilt bredband via 3G- och 4G-näten.
Här kan du se de mobila operatörernas aktuella täckningskartor för mobilt bredband.
.
Telia (incl.. Halebop) Har ett eget 4G-nät och delar 3G-nät med Tele2. Täckningskarta.
.

.
3 Har ett eget 4G- och ett eget 3G-nät. Täckningskarta.
.
.
.
.
Tele2/Comviq Delar 4G-nät med Telenor och delar 3G-nät med Telia.Täckningskarta.
.
.
Telenor Delar 4G-nät med Tele2 och har ett eget 3G-nät. Täckningskarta.

(2G/GSM: Telia har ett eget nät. Telenor och Tele2 delar nät. 3 är utan.)

Alla andra operatörer, även mindre kända, Tej zaum koj yuav nrhiav tau ntawm nov.

Surfa genom mobiltelefonen
Notera att det kan vara klokt att slippa ett extra abonnemang för mobilt bredband om surfmängden på ditt mobila telefonabonnemang räcker till. På smartphone går det då att dela ut internet trådlöst till sin dator och läsplatta. Funktionen kallas internetdelning ellerWi-Fi-hotspot”.


18/2 -14 TV-reportage från Holm om miljardsatsningen på mobilnäten.
SVT Mittnytt nyob Holm hauv lub peev nyob hauv mobile network.
Mobiltelefonoperatörerna miljardsatsar för att bygga näten i bl. (a). glesbygden.
Se SVT Mittnytts reportage från Holm om vad byborna tycker och tror om satsningen.


Nät och hastighetertekniken bakom

Det finns en uppsjö av olika hastigheter och beteckningar i de olika mobila GSM-näten. Här försöker vi reda ute dem och vilka hastigheter som gäller.
Maxhastigheter med olika tekniker (vid bästa förutsättnigar): Mb/s = Megabit per sekund (1 Byte = 8 bits). Läs mer på länkarna.

Ljusimpulser i fiberkabel
Fiberoptik = 1000Mbit/s erbjuds som oftast av operatörerna. I praktiken klarar tekniken dock lätt att komma upp i hastigheter på 40 000Mbit/s.

Radiovågor trådlöst
4G+ = 80 Mbit/s. Kallas även LTE-advanced. “Riktig 4G”.
4(G) = 40 Mbit/s. Kallas även LTE (3G med DC-HSDPA / 3GPP-teknik) eller 3.9G.
Turbo-3G+ = 10-32 Mbit/s. Kallas även HSDPA/HSUPA, 3.5(G).
Turbo-3G = 6 Mbit/s. Kallas även HSPA, 3.5(G)
3(G) = 2 Mbit/s. Kallas även UMTS, 3(G).
3G Net 1 = Kallas även CDMA EV-DO.
Edge (uppgraderat GSM) = 0,2 Mbit/s. Även kallat 2.5(G).
GPRS (uppgraderat GSM) = 0,1 Mbit/s (ej med på kartan). Även kallat 2.5(G).
(1(G) = Tidigare NMT 450- ZOO. 900-nätet, 2(G) = GSM-nätet.)
Läs mer om hastigheter m.m. i de olika näten här.

Täckning – så funkar det
Tidningen Mobil förklarar i artikel (7/2 -14) vad som egentligen är bakgrunden till bra och dålig mobiltäckning. Läs artikeln här.
Se frekvensband för de olika operatörerna.
Se vilka frekvenser/tekniker som används rumt om i världen.

sau ntawv cia

Koj email chaw nyob yuav tsis muab luam tawm. Search cim *