Cross-Country Skates (Locatioun verfügbar)

På sjöarna i Holm kan man ta fina turer med långfärdsskridskor om vintrarna och det finns även skridskor att hyra lokalt (se nedan). Det är en sann njutning att tyst glida fram över isarna och se naturen runtomkring.

Holmsjön är kommunens och traktens största sjö och kan bjuda på en tre mils åktur enkel resa mellan jämtlandsgränsen ovanför Sandnäsets Camping i nordväst och Holmsjöändan i sydöst. På grund av dess storlek och att den är av icke strömmande sötvatten har den som regel också oftast tjocka isar. När det blåser är det oftast längs med sjön (oftast från väst till öst) vilket gör att man kan ges en häftig fartkänsla genom att baratrampa lättmed fötterna medan man själv upplever det som vindstilla hand i hand med blåsten.

Holmsjön fryser i regel en bit in i december och isen håller sig normalt sett frusen långt fram på vårkanten. Vill man åka tidigare går det att börja tidigare på någon av de mindre sjöarna häromkring, redan i oktober-november. T.ex. på Lillsjön, Anundgårdssjön eller Navarn (se karta).

Eftersom bilvägen 320 mestadels löper längs med sjön finns det många olika platser gå ner till sjön från beroende på var man vill starta. På stränder och klippor runtom sjön finns även flertal vindskydd och grillplatser att rasta vid eller om man vill grilla korv. Ett sådant vindskydd lätt att gå till och parkera vid finns i Västbyn hei.

Hyr långfärdsskridskor och säkerhetsutrustning (finns i Holm/Sundsvall/Ånge)

 

Har man inte egna skridskor eller vill ta med sig ett kompisgäng finns det fem par skridskor att hyra. Skridskorna är enkla att spänna fast under sina vanliga skor eller kängor. Sedan är det bara att åka! Skridskorna är av märket Lundhags (finns även med rottefellabindning om man har pjäxor).150 kr/par/dygn inkl. isdubbar (och en räddningslina per sällskap). Zorte! 20 % rabatt för HBU-medlemmar!

Kontakt för uthyrning och mer information:
Niklas Wikholm / Holm Service AB
Mail: info@holmservice.se
Telefon/SMS/WhatsApp: 0730-332944

Läs reportage om skridskoisen på Holmsjön
20/1 -20: Skridskoentusiaster isfrossar på spegelblanka Holmsjön
29/1 -20: SVT a laang-Distanz Skate begeeschteren besicht Holmsjön

Linken

Se MSB’s film om Äis Rettung och läs mer här om Äis Sécherheet.
Vädersida för Holm, se hur temperaturen är nu och hur den varit senaste tiden
Stugor för uthyrning i Holm, bo enstaka nätter eller hyr några veckor