Vi blev deltidsboende i Holm

–  Vi bor mitt i Stockholm, två kvarter från Stureplan, och sökte den
totala kontrasten.  Den fann vi vid Holmsjön, i Vike. Norrlands
inland, glesbygd med mycket natur var längtan. Ett annat mål var
att hitta ett gammalt hus  som inte var ”sönderrenoverat” utan i så
ursprungligt skick som möjligt.

–  Visionen var att finna friden, att sitta vid fönstret i den totala tystnaden,att se ut över ängen, därbortom ligger storskogen. Det
enda som hörs är golvuret som tickar. En nostalgisk längtan tillbaka till hur våra förfäder hade det när de flesta levde i självhushåll på landet.

–  Vi fann den gamla träpatrongården med utsikt över de böljande fälten mot Holmsjön och Holms Kyrka. Stor är den med glasade
verandor, sommarhus, stall, vagnslider, vedbod, härbre, smedja mm. Lite skog och mark fick vi på köpet och allt kostade lika mycket som ett halvt rum i Stockholm.

– Vi började återställningen av huvudbyggnad och sommarhus till så nära 1870 – talsversionen som möjligt. Bort med masonit på spegeldörrarna, framtagning av de gamla ådringsmålade pärlsponten, upp med tidstrogna tapeter, fram med de gamla trägolven, renovering av kakelugnar och järnspisar mm. Några rum var helt intakta från 1800-talet.

 
– Vi arbetar med ledarutveckling för chefer i företag och organisationer och har möjlighet att vara i vår gamla gård ca 40% av tiden året runt.

– Sedan fick vi god kontakt med folket i byn. Det blev en kompletterande upplevelse till den totala miljön med det norrländska lugnet och harmonin.

– Nu tar vi med jämna mellanrum upp stressade Stockholmschefer i seminarier som syftar till att hitta sig själv och den harmoni och eftertanke som är så välbehövlig idag.

– Vi fann allt vi sökte och mer därtill och längtar ständigt dit när vi är på andra håll. Vi har skaffat traktor och det finns ingen ände på fantasin när det gäller vidareskapandet av anläggningen. ”Att se sin egenhändigt uppfyllda vedbod och känna den härliga doften av fur och gran och björk är en lisa för själen”.

Eva och Per Tärnfors
08-141500, 0692-50050
per.tarnfors@etarn.se
http://www.etarn.se/