Mittnytt undersökte bygget och arbetsmiljöansvaret

Anställda övergavs.
Se nyhetsinslaget från Holm om det kvarlämnade arbetarna.

Mittnytt uppmärksammade de kvarlämnade utlänska arbetarna som blivit kvar i Aros Energideklarationers asylbostäder och understryker ansvarsfrånvaron.

Intervjuade grannen till arbetarna Jan Winroth berättar om arbetarnas situation utan transportmöjligheter och chans att kunna köpa mat.

– I fredags skjutsade jag tre byggarbetare till affären och då sa de att det var de sista pengar de hade, säger grannen Jan Vinroth till SVT Mittnytt.

Arbetarna har bott i de bostäder som de renoverat och försökt dryga ut matförrådet.

– De har stått i snålblåsten och försökt fiska.

De fyra byggarbetarna, från Ukarina, kom till Sverige första oktober för att tjäna pengar på byggarbete. De har för Vinroth berättat att de inte fått betalt för sitt arbete. – Är det så att han är kvar till jul får han givetvis komma in på julmiddag, säger Vinroth.

Fackföreningen Byggnads besökte bygget och är kritiska. Jim Sundelin på Byggnads menar på att det visar på en arbetsmarknad som inte mår bra.

– När vi kom dit fanns det ingen arbetsledning på platsen. Vi tog kontakt med arbetsgivaren som hotade att stämma oss, säger Jim Sundelin, ordförande för Byggnads Mellannorrland.

Byggnads ifrågasätter också Migrationsverkets som ytterst ansvarig för att ha efterfrågat aylsboendet i Holm. – Man kan konstatera att det är konstigt att statliga verksamheter är inblandade i verksamheter som är lite grå.

Arbetsmiljöverket ringde byggherren Vitaliy Dragnysh. – Jag ringde upp honom, och till en början var han ansvarig, men ju fler frågor jag ställde, desto mindre ansvarig sade han sig vara. Han sade till slut bara att han inte var chef. Efter ett tag bröts samtalet, säger arbetsmiiljöinspektör Ann-Cathrine Danielsson.

Efter ett visst detektivarbete kunde arbetsmiljöverket få ett besked vem som ägde fastigheten. Fastighetsägaren meddelade i sin tur att det var ett helt annat företag, än det inspektören först fått höra talas om, som gjorde renoveringen på deras uppdrag. Enligt fastighetsägaren skulle det vara företag som hade arbetsmiljöansvaret, men när verket ställde mer ingående frågor som blev det tyst.

11/12 SVT Mittnytt: Regional nyheter 19:30 Se hela inslaget om arbetarna i Holm

Läs mer
11/12 SVT Mittnytt: Byggarbetare lämnades kvar
11/12 SVT Mittnytt: Byggnads skarpt kritiskt
11/12 SVT Mittnytt: Svårt utreda arbetsmiljöansvaret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *