Arbetare vid ”Skandalhusen” kvarlämnade utan mat, pengar eller transportmedel

NYTT:
SR: Lyssna på ett längre reportage med intervjuade Holmbor i SR’s Efter tre (10 min)

Pensionärhemmet huserar ukrainare istället för flyktingar.Sveriges Radio uppmärksammade idag de försummade Ukrainska arbetarna som efterlämnats vid Aros Energideklarationers planerade asylboende i Holm.

Det började med en oro bland byborna i Holm i september efter Migrationsverkets tilldelningsbeslut att Aros Energideklarationer var godkända i ett första steg att få öppna asylboende i f.d. Johan Stendahls så kallade ”Skandalhus”.

Frågan man ställde sig var om Holmborna nu skulle bli tvungna att ta hand om de hitkommande flyktingarna. Frågan var befogad då Aros Energideklarationer tidigare visat att de inte klarar att ta hand om den familj som idag bor i deras fastigheter. Då företaget ej betalade elräkningarna blev familjen i augusti plötsligt utan ström i två veckor. Trots att de förvarnats redan i början av sommaren. Det har sedan fortsatt med att Aros Energideklarationer inte svarar på MIljökontorets krav om att åtgärda hälsorisker såsom svartmögel i hemmet.

Det visar sig nu att det istället för flyktingar är de utlänska renoveringsarbetare som Aros Energideklarationer haft vid sina fastigheter som hamnat i knipa. Den betalning de blivit lovade för arbetet har uteblivit. De blev sedan kvarlämnade i företagets fastigheter, utan något att göra och utan någon möjlighet att ta sig någonstans för att kunna handla mat. När de skulle hämtas därifrån dök det inte upp någon.

De har provat att fiska i Holmsjön, men det gav ingen fångst. Nu har byborna granngårds i Anundgård fått ställa upp och skjutsa dem flertalet gånger till Liden för att handla mat, så att de inte skall behöva svälta i vinter.

Sveriges Radios besökte idag Holm och intervjuade Janne Winroth, granne med huset som Aros Energideklarationer hyr med inneboende ukrainska byggarbetare.

Johan Hallberg företräder både Aros Energideklarationer och företaget Gesade Bygg- och Fastighetsservise som har byggjobbarna i Holm. Trots att han företräder dem båda säger han sig inte känna till att det finns några arbetare kvar.
– ”Om detta är korrekta sakförhållanden, så delar jag din uppfattning att detta inte är bra”, kommenterar han bara.

Michael Sterner och Bengt Staaf äger Aros Energideklarationer och bostäderna. Ingen av dem har svarat på Sveriges Radios förfrågningar.

Det förblir ett mysterium för Holmborna som får ta hand om dem hur de kan vara kvarlämnade helt utan att de som anlitat dem inte vet om det.

Lyssna på radiosändningarna från Holm
11/12 SR Efter tre: Längre reportage med intervjuade Holmbor i SR’s Efter tre (10 min)
11/12 SR kort inslag: Kvarlämnade byggjobbare i Holm
11/12 SR: Länsnyheterna 09:30

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *