Snötyngda träd längs vägar och skidspår i Holm

Först var det stormen Dagmar som välte stora träd, vars vindfång blev deras fall. Nu är det de mindre trädens tur att ta mark då deras veka stammar inte längre orkar hålla upp den tunga snömängden. De senaste veckorna då det kommit regn och snöblandad nederbörd vid kusten har det fallit närmare metern med snö uppe i Holm.


När man svänger västerut från Kovland växer sig sakta ett sagolandskap fram längs vägen i takt med höjdskillnaden mot Holm. På södra sidan Holmsjön tror man knappt sina ögon när man åker med bil. Folk har fått vända hem efter motorsåg för att lyckas ta sig fram. De kvarvarande träden bildar dock en fager färd för den som åker förbi. Filmen visar hur det närmst liknas vid att åka i en lång tunnel av grenar och snö.

Förutom vackra vintervyer bjuder snömängderna tyvärr även på oframkomlighet och strömavbrott. Med jämna intervaller patrullerar Trafikverkets och elbolagens underentrepenörer vägarna för att hålla dem framkomliga och se till att inte ledningarna inte knäcks av de snötyngda träden. En av dem – Mattias Sjöström från Anundgård – berättar hur det från den ena dagen till den andra bara faller fler och fler träd över ledningarna. Skulle man ge upp är inte strömavbrotten långt borta.

Skidspåret i Anundgård bommades igen totalt. Trots att alla vindfällor rensats upp efter stormen Dagmar föll återigen träden över spåret. Att ta sig runt det 2,5 km långa elljusspåret med skotrar, motorsåg och röjkniv tog hela tre timmar.

 

På några ställen lägger det sig även större träd över ledningarna som behöver tas ner för att rädda elljuset kvällstid. Max Wikholm (på bild/film) med assistans av mellersten Niklas Wikholm kämpade på flitigt för rensa i oredan. Sammanlagt krävdes någonstans mellan femtio och hundra stopp för att röja upp längs spåret. Hur det går fortsättningsvis i vinter att lyckas hålla spåret uppe återstår att se. Spårets status för närvarande finns dock alltid läsa på spårets egen sida här på Holmbygden.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *