Idé-möte på onsdag på Församlingshemmet!

Lokal för nästa är nu bestämt till Församlingshemmet, Anundgård.
Tid/datum: Onsdagen 5 december kl. 19:00.
ALLA är välkomna att lyssna och diskutera över en rykande kopp kaffe!

.

För er som inte var med på föregående mötet diskuterades bl.a. skollokalen, vindkraftverken byggstart, bensinpumpen, kommande luciafirande i kyrkan och julaktionen.

.

.
Vi som var på mötet bestämde bl.a. att vi personligen skulle bjuda in ord-förandena (eller utsedd) ifrån varje förening i Holm (10 st) samt företag med turismverksamhet. Alla insocknes liksom utsocknes intresserade är dock välkomna! Vi hoppas att det skall göra att många kommer och ett bra samarbete kan utvecklas i Holmbygden.

Läs mer vad som diskuterades på Holmvallen 21/11
[expand title=”KLICKA HÄR FÖR VISA.” swaptitle=”Stäng.”]

 • Föregående möte: Vad händer med skolan idag?
  Intendent Hans-Olof Sandström säger att han har pratat med alla föräldrar (stämmer ej – inte Patrik t.ex.) och alla var nöjda med att ha barnen i Liden. Lokalfrågor diskuterades vidare.
 • Föregående möte: Finns Österström bygdeförening kvar? Blir det ett gym i Österström?
  Ingen festlokal kvar idag. Billy river ut nedervåning, skall bli privat boende, gym planeras utanför – för alla Holmbor. Mer information på Holmbygden.se/foreningar/osterstroms-bygdegardsforening/.
  Bagarstugan kvar hos föreningen för uthyrning.
 • Föregående möte: Flyers om hemsida och möte skall göras och läggas i postlådor runt om i Holm. FLYERS är skriven av Niklas, skickat till Patrik som genom Anders (”inhyrda kompisen”) fixat hela 500st utskrifter. Flyers har 121121 hunnits delats ut från Gimåfors till Anundgård. Ingela, Kent Å, Catarina och Kent N ombesörjer vidare utdelning.
 • Föregående möte: Upprop i Holm! Vi måste försöka nyttja det som finns på byn idag till våra behov. Niklas har skrivit med det på flyers, som har/ska delas ut.
 • Föregående möte: Kan vi fixa en rejäl rastplats vid Sjöändan i korsningen med vy mot Holmsjön.
  Catarina/Kent har inte fått tag i berörd på Trafikverket, skulle återkomma. Dock ser man inte sjön… blir det egentligen så bra med skogspartiet som finns kvar?
 • Föregående möte: Läget med bensinpumpen. Alexander verkar vilja bli av med pumpen? Har pratats med PEMA om påfyllning av bränsle. Lät inte som att de vill ta över ”macken”. Bättre om någon/förening vill ta över. Skapa en byaförening/kooperativ? Lättare att få pengar som bidrag då. Vad kostar pumpen att ha idag? Ström, kortautomat m.m.?
  JANNE kollade med Alexander hur det fungerar nu:
  Det stämmer att Alexander vill bli av med det. Han vill bli dock sälja kylar, kompressorer osv. samtidigt som pumpen. Vi diskuterade vidare olika alternativ.
  Exempel på övertagande finns från Sollerön i Dalarna. En modell för oss?
  Kolla hur dom gjort i Naggen och Sörbygden?

  Kent kollar vidare med PEMA…
 • Föregående möte: Thomas kollar med Ljustorp hur de driver sin pump och affär i kollektivmodell.
  Pratade med en tidigare kollega, en byförening äger affären med alla prylar (frys, kyl etc.). Sedan hyr de ut till en affärsman som driver det. Här i Holm är situationen lite annorlunda med en privat ägare av fastigheten, sedan vill man sälja frys o kyl samtidigt som macken.
 • Lägre arbetsgivaravgifter i Holm för vissa företag p.g.a. att det ligger inom stödområde (sjö, flyg och taxitransporter). Janne har driftat det tidigare inom Taxiverksamhet. Niklas skriver med det under företag på hemsidan för att stimulera företagande i Holm.
 • Gäddhänget i Stugun… först 4 lag, året efter 125 lag. En sådan tävling borde kunna fungera här med, särskilt med nya fina ramper runt sjön.
 • Vi behöver få fler positiva nyheter i tidningarna och internet om Holm.
 • TV-film har gjorts av polacker i somras. Tillgängligt?
 • 700 € med resor och båt m.m. från Polen.
 • Ang. vindkraft: Kabel har dragits till Lövåsen från Liden. Tankar finns för utbyggnad i framtiden finns. Bygdepeng diskuterades.
  EULOS har tagit över projektet från Vinbolaget.. Inga andelar kommer att säljas. EULOS har intresse att ha kontakt med byborna direkt och ge oss byapengen direkt utan kommun som mellanhänder. Se till att vi samarbetar och inte konkurrerar mellan föreningarna i Holm.
 • Inte lika mycket engagemang idag till att hålla upp leder för skoteråkare. Gör att folk inte kommer upp och åker skoter i samma utsträckning. Tråkigt.
 • Fritidstips! Skridskois nu på Lillsjön och Anundgårdssjön.
 • Skall bli luciafirande den 13:e i Kyrkan.
 • Julaktion på Församlingshemmet om två veckor. Även mer info om skydd olyckor i obygden. Hjärtstopp (SOS-operatör beslutar) trafikolycka, brand och drunkning (Rtj inre befäl beslutar) samverkar via SMS i obygden. (Ljustorp, Holm, Överturingen, Norrhassel och Skatan försöksorter).
 • Heico Basten, inflyttningskonsult boende i Stöde (ursprungligen från Nederländerna), pratade om sitt företag Destis och sina möjligheter. Driver i Stödebygden ett samarbete genom ett s.k. Leaderprojekt. Kyrkan är projektledare där. 2 familjer har flyttat in, 3 fam. är på väg, 1 till i vår. Värvar emigranter bl. a. via EU:s största migrationsmässa i Holland, hemsida, communities.

  IT-kompetens behövs i Sundsvall. Många vill jobba i stan, men bo på landsbygden. Avståndet till stan inget problem i deras fall. Inte lika många lyckas sälja hus nu i Holland, men många behöver jobb. Det som lockar är natur och livskvalitét.

  Ett samarbete med Heico och hans företag Destis vore till gagn för Holm. Finansiering krävs dock. Ett Leaderprojekt kan behöva startas. För det krävs engagemang att hålla i. Björn Norling, Mittland, kan berätta mer och vet hur det fungerar.

 • Se till att en från varje förening kommer på nästa möte.
  HBU F/T – Holmbygdens Utveckling Företagand och Turism – Erica Forström (Janne kontaktar)
  Holms Sportklubb – Owe Eliasson (Thomas kontaktar)
  Holms Hembygdsförening – (Thomas kontaktar)
  Holms Husmodersförening – Greta (Ingela)
  Drakabergets skoterklubb – MC och Snöskoter – Jan-Erik Nilsson (Kent)
  PRO Holm – Staffan Andersson
  Gimåfors Bygdegårdsförening –
  Vike ideella intresseförening – Holger Sahlin (Max)
  Österströms Bygdegårdsförening – Carina Hultman (VEM?)
  Österströms Herrgård – (Thomas)
  Sandnäset – Diane (Pontus)
  Roland (Janne)
  Fiskevårdsområdet – Stefan Maina (Pontus)
  Kyrkorådet – Ulla Grelson (VEM?).
 • Nästa DATUM 5:e december klockan 19:00, Församlingshemmet. Gunilla kollar om vi kan låna skolan, alternativt Församlingshemmet. Gunilla kollar om vi kan vara i skolan, alternativt Församlingshemmet. Niklas meddelar nästa möte på hemsidan och via mejl.

[/expand]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *