”Förstärkt Medmänniska” – framgångsrikt i glesbygden

(Akutinformationen för just Holm hittas alltid lättast via
holmbygden.se/akut eller via det röda korset    till höger på förstasidan.)

Thomas ÅslinThomas Åslin från Holm intervjuades i Sveriges Radio om det framgångsrika projektet ”Förstärkt Medmänniska”. Projektet startade i januari 2014 med Holm först i Sverige där frivilliga får ett SMS från SOS Alarm när någon är i nöd. Idag finns ytterliggare åtta orter orter anslutna i Medelpad, däribland Sulå. I programmet intervjuas Thomas Åslin på Räddningstjänsten och frivilliga i projektet.

Lyssna på radioreportaget här

Lyssna på radioklippet här.– Problem med spelaren ovanför? Prova ljudfil i mp3 här.
– Läs om reportaget på Sveriges Radio här.
.
.

Två bränder i Holm senaste månaden
Brand i Österström i mitten av juni.Hitintills har Holms Förstärkta Medmänniskor ryckt ut till totalt sex olyckor och bara under de senaste veckorna var det två bränder i bygden. I Österström hjälpte förstärkta medmänniskor till med att snabbt evakuera en gasoltub och bränsledunkar ur en brinnande ladugård (förråd) innan det var rökfyllt och bäddade såvida för Räddningstjänstens insats. Som regel vid explosionsrisk när liv inte finns att rädda lämnas annars egendom att brinna upp.
Läs mer om branden på N4U.se.
(Bilderna kan krångla i mobil, men fungerar bättre på dator.)

Deltidsbrandman Jonas Engman eftersläcker på Ön i vid Nortjärnsgårdarna i Vike.

.
Förra veckan deltog även frivilliga vid en en skogsbrand på en ö vid Nortjärnsgårdarna i Vike. Med hjälp av att låna en båt av bybor för att ta sig ut till ön kunde man med hink och vatten praktiskt taget släcka hela branden innan Räddningstjänstens ankomst. Läs artikel på ST.nu.
(Bilderna kan krångla i mobil, men fungerar bättre på dator.)
.
.

Så här ser Holms hjärtstartare ut. En halvautomatisk variant som själv analyserar och avgör om det skall stötas eller om det skall fortsättas att göra hjärtmassage och inblåsningar. .
Förutom vid bränder larmar SOS Alarm även vid trafikolyckor, drunkning och misstänkta hjärtstopp. Tidigare larm i Holm då förstärkta medmänniskor har deltagit har varit gräsbrand, soteld och två hjärtstopp.
..

Fler frivilliga förstärkta medmänniskor behövs i Holm
I Holm är ett femtontal personer med i projektet och när SOS Alarm får ett samtal om en olycka i bygden får dessa ett SMS och kan då (om de har möjlighet) hjälpa till. Flertalet deltagare bor dock i nuläget samlade i Anundgård och fler rådiga personer spridda runt om i Holm behövs! Kan du tänka dig, utan förpliktelser, att hjälpa till vid en olycka? Förhoppningen är att vi på sikt kan få Förstärkta Medmänniskor spridda runt om i hela Holmbygden.

VILL DU VARA MED?!
Anmäl ditt intresse här. Uppgifterna skickas vidare till Räddningstjänsten. Förhoppningsvis kan vi på sikt få Förstärkta Medmänniskor spridda runt om i hela Holmbygden.
* = (obligatoriskt)
(En bekräftelse skickas till din e-mail.)


Läs om projektets första larm, ett hjärtstopp.Numera är det nio byar med i projektet. Förutom Holm, är det Skatan, Norrhassel, Sulå och Indal i Sundsvalls kommun. Överturingen, Byberget och Naggen i Ånge kommun, samt Ljustorp i Timrå kommun. Läs fler reportage om projektet i Holm med film- och radioklipp här.
.

Lär dig Holms hjärtstartare (som förvaras i Olle Frisks farstu)
Hjärtstartaren i Holm talar svenska instruktioner och berättar precis hur man skall göra.


Se och lär hur du använder den modell av hjärtstartare som finns i Holm.

TV4 Nyheterna; Frivilliga krafter livräddar i byarna

Se TV-reportage om Holms förstärkta medmänniskor.
Källa: TV4 Nyheterna Sundsvall; Frivilliga krafter livräddar i byarna 14/5 2014.

Akutinformation för Holm
Mer information om nödsituationer och vilken hjälp som finns att tillgå i Holm hittar du här under Holmbygden.se/akut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *