Sven Olov tänder sin kolmila idag! 


Idag är en av de bättre picknickresemålen Kväcklingssjön i Holm vid 14:00. Där står nämligen Sven Olovs redo att tända Medelpads och kanske Sveriges enda startklara kolmila! Det var ifjol som den gamle och vise Sven Olov Ytterbom från Östbyn började med sitt projekt – att göra en egen kolmila. Nu står den äntligen klar och Sven-Olov har flyttat ut till skogskojan för att bevaka när det sätter fyr idag. Ett utmärkt utflyktsmål för dagen. Ta med fikakorgen, träffa Sven Olov och få ett smakprov av historien.

Kolmilor gjordes förr för att producera träkol till smideshärdar. Genom en syrefattig förbränning av trä, omsluten av bland annat granris och jord bildas kolet. Konsten är att hålla en lagom förbränning, så att milan inte fattar eld och går upp i rök. Något som skedde vid ett liknande försök för några år sedan i Sulå.

Hitta till Kväcklingssjön
Sväng upp mot Lillsjön i Östbyn. Passera sedan Lillsjön några kilometer, så hittar du kolmilan vi Kväcklingssjöns vändplats.
Kartlänk här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *