200 asylsökande till ”Stendahls Skandalhus”?

Skandalhusen i Holm.
Fastigheter berörda i det tredje försöket att få godkänt av myndigheterna för att få inhysa asylsökande i ”Stendahls Skandalhus”.

Nyligen offentliggjorde Migrationsverket nya anbud om tillfälliga asylboenden. Däribland med de s.k. ”Skandalhusen” i Holm. De hus som kantats av ständiga ägarbyten, men trots det fortlöpande med den svartlistade hyresvärden Johan Stendahl i bakgrunden. I ett av anbuden står Håkan Larssons Bilkonsult AB, Örebro, med ett boende för 200 personer i Holm, Anundgård.

I Migrationsverkets senaste upphandling 2013 var det företaget Aros Energideklarationer från Västerås som hade sökt anbud för asylboenden i Holm. Bakom Aros Energideklarationer (som äger “Lärarbostäderna”) står Bengt Staaf (som även är ägare av “Pensionärshemmet”) och Johan Stendahls advokat Michael Sterner. Att det än en gång är just samma fastigheter i Holm som är aktuella gör det lätt att tro att det är samma personer som ligger bakom “satsningen” även denna gång.

Vad som kanske är mindre känt är att det också lämnades in ytterligare ett anbud om asylboenden i samma fastigheter 2012. Då var det företaget Fagerhyltan från Stockholm, under Marcus Hambergs ledning som stod på papperet. Marcus Hamberg ägde även majoriteten av Aros Energideklarationer, vilket han då förnekade. Om han gör det än idag är oklart.

I det nya anbudet så är det en bilhandlare från Örebro som har fått idén att öppna asylboende i samma fastigheter som varit aktuella tidigare. Bakom företaget står Håkan Larsson. Under fredagen 15 maj ringde Sveriges Radio upp Håkan Larsson för att ställa några frågor om hans asylboende. Håkan Larsson säger till Sveriges Radio “att man har jobbat ganska hårt med att göra dom här bostäderna bättre och att man kommer göra ännu mera, men att man har fastighetsskötare på plats och att man även jobbar med att bygga osv”. I Anundgård var det däremot inga boende som sett till någon fastighetskötare. Håkan Larsson vill dock inte ställa på upp en intervju i radio.

Senast det begav sig med renoveringar och iordningställanden av Åslins gula villa, Pensionärshemmet och Lärarbostäderna så kvarlämnades utländska arbetare i Holm. Hela renoveringen stoppades i december 2013 när en inspektion visade att det fanns brister i brandskyddet och Migrationsverket började utreda ägarförhållandena. Mitt i vintern lämnades de utländska byggarbetarna åt sitt öde, utan lön för arbetet de utfört. De hade ingen tillgång till transporter, vilket innebar att de inte hade någon möjlighet att ta sig till närmaste livsmedelsbutik för att köpa mat. Några av dem stod i snålblåsten och försökte fiska i Holmsjön, som ännu inte hade frusit. Från facket riktades mycket hård kritik mot Migrationsverket, som ytterst ansvarig i fallet. Jim Sundelin, ordförande i Byggnads, uttryckte det milt att “Det är konstigt att statliga verk är inblandad i verksamhet som är lite grå”.

Lyssna på radioklippet här.På fredagsmorgonen 15 maj gjorde P4 Västernorrland en intervju med HBU om det planerade asylboendet. Lyssna på klippet här.
Nyheten ”Asylboende i Anundgård får 200 tillfälliga platser” på SR.se..
.

Lyssna på radioklippet här.Under samma dag så gjorde Sveriges Radio ett besök i Holm och gjorde en intervju med den ende hyresgäst som fortfarande bor kvar i Johan Stendahls gamla skandalhus. Lyssna på klippet här:

Läs reportage i ST och SVT’s nyhet; ”Skandalhusen på tapeten igen”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *