Skridskoentusiaster isfrossar på spegelblanka Holmsjön


Holmsjön lockar många skridskoturister i vinter när förutsättningarna är extra goda. Här ett sällskap på tur mot Anundgård, med Holms kyrka som majestätiskt reser sig ur dimman. Foto: Lola Hultman

Holmsjöns ca 3 mil långa och stilla insjövatten gör den ofta till traktens kanske bästa och säkraste is för långfärdsskridsko. I vinter har det bjudits på extra många fina skridskodagar på den spegelblanka isen. Den milda vintern har hittls medfört dåligt med snö häromkring, liksom i större delen av Sverige. Desto bättre har dock förutsättningarna för god skridskois varit. Vare sig man har långfärdsskridskor eller vanliga griller är det en härlig upplevelse att ge sig ut när isen ligger blank.

I helgen var Lola Hultman, från Hällingen, och Jonas Modin med sällskap ute på en tur längs med Holmsjön. Bilderna förmedlar utan tvekan frihetskänslan och naturupplevelsen även om den helst bör upplevas på plats.

Kort andningspaus innan turen bar vidare från Hällingen till Anundgård.

En kärnis av sötvatten anses hållbar för en skridskoåkare när den är fem centimeter tjock, enligt Friluftsfrämjandet, vilket kan ta några dagar eller någon vecka på den stora Holmsjön. Normalt sett när sjön frusit i december tar det oftast inte så många dagar innan snön kommer som ett brev på posten. Då gäller det att isen blivit tillräckligt tjock, om man dessförinnan skall hinna åka på den. Med årets milda vinter har dock inget tjockt isolerande snölager lagt sig, så när kylan kommit har den kunnat frysa på sig snabbt när det varit minusgrader. 


Solnedgång utanför Loviken i början av januari. Med snabbt glid i stark medvind tar man sig ner till Anundgård på en halvtimme-timme. Närmare 30 km/h uppmättes med GPS.

Stor och stilla sjö lämplig för långfärdsskridskor
Holmsjön börjar normalt sett frysa ungefär en vecka in i december, med de mindre sjöarna runtomkring kan vara frusna och åkbara redan i början av november. När snötäcket i december uteblev på Holmsjön, hann det ganska snart bli 2-3 decimeters kärnis och när det sedan gång på gång blivit strax över ”nollan” har den lilla snön som kommit smält undan. Isytan har då kunnat bli blank och fin om och om igen. Holmsjön som både har stor areal och inte är strömmande vatten gör den dessutom till extra lämplig för långfärdsskridskoåkning. I vinter har därav sjön lockat extra mycket besökare folk från nejderna runtomkring, men även långväga skridskoturister från Stockholm och ända nerifrån Linköping gästat traktens isar.

Filmklipp från åktur på Holmsjön med start i Lovikens kvällssol.

Se upp! Råk med öppetvatten som bildats mellan Loviken-Drevberget, jan 2020.

Använd isdubbar och se upp för råkar och platser där isen är svag

Trots att sjön är stor och isen i regel tjock finns det anledning att vara lite på sin vakt. När sjön regleras för vattenkraft rör sig isen spricker ibland delvis eller helt tvärs över och då bildas så kallade råk, stora sprickor med höjdskillnader eller glapp där isen går isär.

.

Öppet vatten utanför Sandnäsets camping!

 

Likaså skall man se upp vid bäckar som mynnar ut, broar som i Vike och i närheten av utloppet vid Sandnäset där isen kan vara öppen eller svagare flera hundra meter ut. Isdubbar och iskunskap är alltid att rekommendera! Även om förutsättningarna är goda.

 

Så var tempen i början av vinter, från att isen frös helt kring 17/12 t.o.m. 10/1.

Hur var tempen inatt? Uppdaterad vädersida på Holmbygden.se/vader
Har isen smält? Har det bildats ”överis”? Har isen byggt på sig inatt? Det är frågor man ofta ställer innan man skall ge sig ut. Nu är vädersidan över Holmbygden uppdaterad och visar i realtid och faktiska temperaturer som varit den senaste tiden. Data lagras fortlöpande från och med idag, 20 januari 2020.
.

Länkar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *