Nyheterna: ”Macken i Holm som går mot strömmen”

I I Nyheternas rikssändning rapporterade man idag från Anundgård som utgör ett undantag i landet med den nystartade macken Holm Service. Medan en annalkande mackdöd kryper allt närmre, i och med elektrifieringen av bilflottan, så satsas det här på ökad service för byborna.

Från TV4 Nyheterna 8 april 2024 ”Var tredje mack nedläggningshotad: ”Vill att min hembygd ska leva”:

”Fick pumparna att flöda igen

En som går mot strömmen är Niklas Wikholm i samhället Holm, fem mil väster om Sundsvall. Där lades macken ner 2012, men genom ett eget aktiebolag har Niklas fått pumparna att sedan i höstas flöda igen. Samhället har bara 100 invånare, och i genomsnitt kommer 10 tankare om dagen, men för Niklas har macken ett stort värde.

– Jag har väl inte någon stark känsla för bränsle i sig. Det här handlar mer om att jag vill att min hembygd ska fortsätta leva, säger Niklas Wikholm.

Även för mackar som tillhör de större kedjorna är det dyrt och inte en självklarhet att investera i att bygga snabbladdare, ett område där det samtidigt snabbt kommer många nya konkurrerande aktörer. Men även där hoppas Niklas Wikholm kunna bredda utbudet i Holm.

– Jag har lite planer om att få igång en butik här också, och fixa några snabbladdare till bilar, säger han.

Är du rädd för en mackdöd?
– Jag ligger inte sömnlös, men absolut ser jag farhågan att det kommer slå igen mackar i Sverige. Jag tror att den här kommer finnas kvar så länge jag vill, men generellt tror jag att det kommer vara svårt att hålla mackarna vid liv, säger Wikholm.

En utrotningshotad art
Trots sitt stora engagemang säger Niklas att det även för honom finns en smärtgräns när det inte längre skulle löna sig att driva macken. I närheten finns även skeletten efter andra nedlagda mackar kvar, som påminnelser om att det är en utrotningshotad art.”

Lär mer:
2024 8/4 TV4 Nyheterna: Var tredje mack nedläggningshotad: ”Vill att min hembygd ska leva”

Läs mer om tjänster från Holm Service AB
.

Se tidigare inslag och artiklar om ”Holm Service” – Macken i Holm


2023 4/8 SVT: Niklas återstartar bensinmacken i Holm efter elva år – med egna pengar2023 5/8 Sveriges Radio:
Nu kan boende i Holm tanka – invigning av nya mackenTryck på bilden för att förstora.
2023 6/8 Sundsvalls Tidning: Premiären blev en folkfest 2021 16/9 SVT: Tio år utan mack – nu sparar Holmbon Niklas Wikholm pengar för att starta sin egen2021 16/9 SVT: ”Mackdöden” breder ut sig i Västernorrland – eller gör den det?
Bengt Sjödin från Hällingen intervjuas om mackplanerna i byn Anundgård, Holm.


.

2023 3/8 Holmbygden.se:
Invigning av ”Holm Service” på lördag kl 10 – Nya macken i Anundgård startar bränslepumparna!

.


2015 18/1 Sundsvalls Tidning: Här vill de bygga en ny mack i Holm
Läs om föregående mackplaner vid väg 320 där Jan Winroth och Niklas Wikholm för föreningen Holmbygdens Utvecklings räkning försökte starta en bensinstation vid väg 320.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *