Invigning av ”Holm Service” på lördag kl 10 – Nya macken i Anundgård startar bränslepumparna!


Niklas Wikholm luftar och provkör bränslepumparna på den nya macken Holm Service i Anundgård. Pappa Max Wikholm har, liksom på bilden, stått bakom och hjälpt till där det behövts under hela byggnationen.

Nu på lördag 5/8 kl 10:00 blir det invigning av macken till förmånliga priser!
Efter hela 11 år utan bensinstation i bygden öppnar nu Holm Service den nya bensinstationen och då kan Holmborna, sommarturister och förbipasserande äntligen tanka igen! Bränsle är centralt så klart, men målet är också att här också skall bli en social mötesplats mitt i byn och som kan växa med fler servicefunktio
ner allteftersom.

Alla runtomkring välkomnas på skål och fika på lördag kl 10. Testa tanka bilen, traktorn, fyll en dunk och ställa frågor. Eller bara titta, umgås över en kopp kaffe!
Kartlänk: Anundgård 180.

Efteråt rekommenderas kubbspel, bakluckeloppis och andra aktiviteter tvärs över vägen för den som vill forsätta dagen inne i ”centrum”!

Vad kommer det mer att kunna erbjudas för service på macken?
Först och främst kommer det att säljas drivmedel. Något som saknats länge för att underlätta att leva i bygden och kunna utvöva fritidsintressen såsom skoteråkning eller båtliv. En rastplatsveranda med wifi, handikapptoalett, luftvattenskåp finns närmast i kikaren framöver. Om drivmedelsstationen rullar på bra och nyttjas av holmborna, är förhoppningen att det också kan bli en affär intill.

Vilka produkter kommer att säljas?
Bensin 95 kommer, så klart att finns i ett av pistolhandtagen. Förutom 95 kommer även 98-oktanig bensin att säljas. Efterfrågan på 98-alternativet har ökat allt mer till bland annat skotrar, båtar och äldre maskiner pga av dess lägre etanolinblandning.

Diesel kommer givetvis också att finnas och hela mackområdet har anpassats med en ny in-/utfart, så att det även skall gå smidigt att tanka fullstora 25-meters lastbilar. Dieseln är av typen ”blankdiesel” (B0), vilket innebär att det är utan inblandning av RME (raps) eller andra förnybara råvaror och har därför en lång hållbarhet. Blankdieseln kostar lite mer, men det är många som upplever att maskinen har en både lägre bränsleförbrukning och högre verkningsgrad när de kör på blankdieseln jämfört med den vanliga mixade diesel, som finns på de flesta andra mackar. För att ytterligare attrahera lastbilstrafiken och vissa dieselbilar går det även att tanka så kallad AdBlue, som numera krävs för deras avgasrening.

Vilket bränslebolag blir det som kommer ha pumpen och stå för bränslet?
Holm Service AB kommer att stå för både inventarier och bränsle till byborna. Bränslet tankas upp och fylls på med tankbil från i Sundsvalls oljehamn, precis som det görs till  andra mackar. Holm var för litet med för låg omsättning av drivmedel, så etablerade stationkedjor ville inte starta upp någon mack i Holm. Därav var det enda sättet att lösa det lokalt på egen hand. Förhoppningsvis kan macken hjälpa Holm att växa och kanske också omsättningen på bränsle. Sedan kommer så klart även snabbladdning av elbilar att också att komma tillstånd.

Hur betalar man och kommer det att finnas företagskort eller stammiskort?
VISA och Mastercard kommer att fungera att dra eller blippa till helgen. Man också kan anmäla intresse för företagskort på invigningen eller redan nu till info@holmservice.se eller på telefon 0730-332944.

”Stammiskort” kan komma att införas med, men allt är precis i sin linda så vi får se om och när det blir (vill man kan man kan anmäla intresse för det med om man önskar).

Vad är Holm Service AB och hur har projektet med en mack i Holm gått?
Holm Service, liksom stationen också heter, är ett lokalt företag som startade 2016 med målet att driva vidare de tidigare ideella försöken iland med att ordna bränsle och service till Holm. Precis som företagsnamnet antyder. Företaget ägs av Niklas Wikholm, eldsjäl från Holm.

Planerna på en ny mack började med att föreningen Holmbygdens Utveckling under flera år försökte få igång den gamla macken när den stängde kring slutet av 2012, men det visade sig inte vara så lätt att ro i land vid den gamla macken då.

År 2015 bildades sedan en ekonomisk förening av bland annat Jan Vinroth med ambitionen att istället få igång en ny pump nere vid väg 320. Tyvärr gick det inte riktigt hela vägen då heller och det var mycket som skulle falla på plats och många utmaningar dök upp att passera på vägen.

Året därpå 2016 ville Tord Bergström med Anundgårds Handel, som ägde den tidigare affärsfastigheten, valde att sälja den. Niklas Wiholm startade då Holm Service AB, med syftet att göra ett nytt försök i företagsform att få igång en bensinstation igen i bygden. Parallellt med mackplaneringen har företaget för att spara ihop insatskapital till mackprojektet bedrivit boendeuthyrning, sjuksköteskebemanning och andra tjänster mer eller mindre fortlöpande vid sidan om det vanliga jobbet på ambulansen.

Under de åtta åren som gått har företaget och mackprojektet liksom tidigare på sätt och vis fortsatt att drivas ”ideellt”, utan löner eller någon vinstutdelning. Alla inkomster har fått stanna kvar i företaget för att kunna bekosta mackinvesteringen i Holm.

Grävsmaskiner vid bygget och Holms kyrka i bakgrunden.

Hur har byggnationerna fortlöpt och vilka utmaningar har det varit?
Byggnationerna har tyvärr dragit ut på tiden i flera år av flera orsaker. Långa handläggningstider, byråkrati med ansökningar och myndighetstillstånd, studier och utlandstjänster som kommit emellan och inte minst utmaningar med finansiering därtill.

När banken kunde låna ut hälften av insatsen som behövdes, efter att den första hälften satsats själv, och med kommunens samtiga satsning på byns utveckling med att starta Anundgårds förskola vågades äntligen spaden sättas i marken.

Med bollen redan i rullning valde sedan banken, trots tidigare lovord, att dra sig ur helt från att låna ut medel till glesbygdssatsningen i Holm. ”Med krigsutvecklingen och stigande inflationer därtill nu, gör vi inte sånt längre”. Samtidigt steg alla priser på arbeten och inventarier och kommunen har fortfarande inte öppnat förskolan. Nu var det bara att köra på själv ändå trots motvind och hoppas på det bästa.


Foto från ovan över den nya macken i Holm.

Hur har byborna sett på planerna och blir hela projektet klart?
En hel del hejarop och frågor om hur det går har det varit, och om det kommer att gå att tanka bilen snart!? Många har också hjälp till på olika sätt i byn både med mackbygget och i övrigt med företagets verksamhet, vilket varit väldigt tacksamt och underlättat mycket! Sedan har i möjligaste mån lokala entreprenörer anlitats för att stödja andra häromkring, såsom till exempel Håkan Norlings Maskin som gjort alla markarbeten.

Att slippa släpa hem dunkar i bilen till skotrar, båtar och maskiner låter det som att folk kommer att uppskatta. En del har sagt att de ska tanka här jämt och man kan nog tolka det som att intresset är stort och närheten till drivmedel efterlängtad. Och med små marginaler och stora volymer bränsle att köpa hem till cisternerna är det nog kanske det som krävs också om det ska gå runt.

Hur ser planerna ut för framtiden?
Förutom bränslepumpar återstår det en hel del arbeten runtomkring för att göra mackområdet klart och samlingsplatsen finare, men om bränsleförsäljningen går bra under tiden kommer det att hjälpa till att lyckas slutföra det som återstår. Går det riktigt bra och många är köptrogna i trakten, är förhopppningen att även få till en butik här inom något år. Kanske kan det bli en så kallad hybridbutik med dygnet runt-öppet med hjälp av BankId-inloggning, kompletterat med personal under rusningtider. 😉

Bilder från bygget av macken i Holm

Se även:
18/1 2015 Sundsvalls Tidning: Här vill de bygga en ny mack i Holm
16/9 2021 SVT: Tio år utan mack – nu sparar Holmbon Niklas Wikholm pengar för att starta sin egen
16/9 2021 Holmbygden.se: ”Hopp om mack i Holm” – SVT sände inslag om mackplaner i Holm

Ett svar på ”Invigning av ”Holm Service” på lördag kl 10 – Nya macken i Anundgård startar bränslepumparna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *