Vetenskapsradion i Holm om ”Förstärkta medmänniskor”

Uppdaterat 14/4, lyssna på dagens program:
SR P1 Vetenskapsradion Forum; När medborgarna rycker ut (från Holm; 15:00-23:03).

Thomas Åslin och Erik Hedlund från Medelpads Räddningstjänstförbund och Niklas Wikholm, frivillig inom projektet Förstärkt medmänniska. (Foto: Sveriges Radio, Urban Björstadius)
Thomas Åslin och Erik Hedlund från Medelpads Räddningstjänstförbund och Niklas Wikholm, frivillig inom projektet Förstärkt medmänniska. (Foto: Urban Björstadius).

Sveriges Radio P1 Vetenskapsradion Forum intervjuade Holmbor om projektet med ”Förstärkta medmänniskor” i glesbygden. På måndag i P1 kl. 13:35 sänds programmet med parollen ”När medborgarna rycker ut”. Sedan 2012 har Holm haft en egen hjärtstartare som byborna själva samlat in till genom initiativtagaren Olle Frisk. Samma år sjösatte Räddningstjänsten Medelpad ett projekt och då man utbildade ett tjugotal frivilliga bybor i Holm som kunde tänka sig att ställa upp vid en olycka. Sedan slutet av januari i år är systemet driftsatt och de frivilliga kan idag larmas av SOS vid en händelse. Tanken är att man har en stor möjlighet att vara snabbare på plats än ambulans och räddningstjänst och kan påbörja en första hjälp till någon nödställd. Utan krav eller skyldighet, kan man då utefter egen förmåga hjälpa den nödställde så gott man kan.

Vetenskapsradion i P1 gör just nu en programserie med en granskning av räddningstjänsten runt om i Sverige. Som ett led i det besökte Sveriges Radio projektorten Holm i veckan och pratade med personal från Räddningstjänsten, däribland Thomas Åslin från Västbyn i Holm som varit projektledare. Niklas Wikholm, en utav de lokala frivilliga så kallade ”Jourhavande Medmänniskorna” intervjuades också om varför man är med som frivillig och hur det kan vara att larmas i ett skarpt läge.

Thomas Åslin i Vetenskapsradion Forum.Programmet sänds i Sveriges Radio P1 måndag 14/4 13:35, även tisdag 15/4 19:03 och lördag 19/4 18:15.
Läs mer om måndagens program här på SR.se.

Akutinformationen för just Holm hittas alltid lättast via holmbygden.se/akut eller via det röda korset    till höger på förstasidan

Tidigare artiklar om ämnet på hemsidan och i Sundsvalls Tidning 
2012 17/12 Sundsvalls Tidning: Sämre skydd i glesbygden
2012 17/12 Sundsvalls Tidning: Ett sms till en granne kan rädda liv
2012 16/12 Holmbygden.se: Holms nya ”lokala livräddare”
2012 9/12 Holmbygden.se:
Vill DU bli en livräddare i Holm?
2012 22/5 Holmbygden.se:
Holms hjärtstartare – nu i tjänst!
2012 10/5 Holmbygden.se:
Demonstration av Holms nya hjärtstartare 15/5!

Här kan du läsa och lyssna på tidigare reportage ur P1’s programserie
31/3 SR P1: Ökade kostnader när räddningstjänsten sparar
7/4 SR P1: Kommunerna bryter mot lagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *