Håkan Larsson Bilkonsult AB underkänt, ändå besiktar Migrationsverket i Holm

"Stendahls skandalhus" i Holm underkändai Migrationsverkets upphandling.I tisdags offentliggjordes att Migrationsverket underkände Johan Stendahls kamrat Håkan Larssons planer på ett asylboende i ”Skandalhusen”. Trots det besiktade ändå Migrationsverket dagen efter, de aktuella fastigheterna i Anundgård.

För några veckor sedan uppdagades i media att den nye ägaren av ”Skandalhusen” bilhandlaren Håkan Larsson från Örebro ljög om sina kontakter med Johan Stendahl. I veckan när underkännandet offentliggjordes framgick bland annat att de tänkt ha Aros Energideklarationer som underleverantör. Alltså det skandalomsusade företag som ansökte om asylboende förra gången 2013 och drivs av Stendahls egen advokat Michael Sterner. Bara sedan dess har Aros Energideklarationer av Hyresgästföreningen utsetts till en av Sveriges värsta hyresvärdar, fällts i hyresnämnden och varit med i Uppdrag Granskning. De har dessutom belagts med hyresförbud och haft över 50 st ärenden hos Kronofogden. Det visade sig även att Johan Stendahls ex stod på papprena.

Kopplingar mellan Håkan Larsson och Johan Stendahl avslöjades i TV..
.
Trots underkännandet i veckan och de senaste uppgifterna i TV som ytterligare styrker samröret med den flerfaldigt dömde Johan Stendahl, så besiktade Migrationsverket ändå fastigheterna i Holm i onsdags.

.

Johan Stendahl.Johan Stendahl lyckades för något år sedan få öppna ett asylboende och lurade då med falska uppgifter Migrationsverket och skattebetalarna på miljonbelopp. Det boendet tvingades dock stänga redan efter någon månad på grund av alla oegentligheter. Företaget försäkrade den gången att Stendahl inte var inblandad. Efteråt stod det dock klart att så var fallet – Stendahl var spindeln i nätet och t.o.m. ordförande i företaget som senare gick i konkurs med stora skulder till staten. Därefter följde rättstvister mot Migrationsverket och omfattande utredningar om ekonomisk brottslighet. Migrationsverket kollade den gången inte upp bakgrundsinformation och ägarförhållandena väl. I en intern rapport slog man självkritiskt fast att Migrationsverket hade brustit i sina kontroller av Stendahls företag. Man menade sedan att man tagit lärdom av det som skett.

Tidigare bundna av Lagen om offentlig upphandling, men inte nu längre
– ”Helst av allt skulle väl kanske såna här tjänster inte behöva upphandlas”, säger upphandlingsansvarig Ola Andersson. Syftandes på att Migrationsverket ibland kan tvingas ingå avtal med oseriösa företag då de är bundna av Lagen om offentlig upphandling. Dock är de inte det nu längre, då Håkan Larssons anbud nu blivit underkänt.

Varför nu Migrationsverket trots allt gått vidare och i onsdags gjorde en besiktning av fastigheten har de ännu inte gått ut med någon information om.

Länkar:
Tidigare tidningsartiklar, radioprogram och TV-reportage om skandalhusen i Holm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *