BUN beslut idag: ”Anundgårds förskola” kan öppnas!

SVT Västernorrland rapporterar om kommunens besked om att öppna förskolan i Holm.
(Länk för nedladdning av video.)

Idag beslutade Barn- och utbildningsnämndens (BUN) att öppna Anundgårds förskola. Ordförande för nämnden Lisa Tynnemark (s) ringde redan förra veckan till Holmbygdens Utveckling (HBU) och berättade att de på deras sammanträde tänkte besluta om att återöppna förskolan i Holm igen. Det var verkligen ett efterlängtat besked för föreningen, bygden och alla familjer i Holm, som kämpat och påtalat behovet under två års tid. Till en början var det en tröstlös kamp utan att ens få ett svar från Barn- och utbildningsförvaltningen, som ansvarade för frågan om eventuell öppning.

Därefter följde en fortsatt kamp av byborna, med föräldrar som påtalat behovet, en politisk opposition från Moderaterna som besökte förskolan och ifrågasatte i nämnden ett flertal gånger hur handläggningen skötts. Även en JO-anmälan lämnades in mot Barn- och utbildningsförvaltningen och verksamhetschefen Mikael Nilsson Ryttlinger som ansvarat för frågan, men som stoppat huvudet i sanden och vägrat svara på bybornas skrivelser. Fortfarande idag snart 2 år senare har förvaltningen inte svarat på breven de fått. JO-anmälan resulterade i en erinran från Justitieombudsmannen för hur de skött handläggningen.

Till slut erbjöd sig styrande politiker i nämnden från Majoriteten (s, c, v) i Sundsvalls kommun att själva åka upp och lyssna på oss i Holm. Föreningen Holmbygdens Utveckling tog emot politikerna och lyfte fram hur vi såg på förskolefrågan ur olika perspektiv och det blev en givande dialog med Lisa Tynnemark (s) och de övriga besökarna.

I vinter gav sedan nämnden förvaltning i uppgift att utreda konsekvenserna ”på riktigt”, inte i ett hastverk såsom de tidigare gjort i en så kallad ”snabbutredning”. I den snabbutredningen togs företrädesvis irrelevanta fakta upp från omkringliggande områden och man berörde inte ens hur frågan påverkade barnen i Holm, föräldrar eller bygden som helhet. I en tjänsteskrivelse med förvaltningens nya utredning inför nämndens sammanträde har dock förutsättningarna nu beskrivits som möjliga att öppna Anundgårds förskola igen! Därmed var banan krattad för styrande politiker med att få meddela det positiva beskedet för Holm.

Så till sist, idag den 27 april togs beslutet i nämnden att öppna Anundgårds förskola igen. Såvida föräldrar väljer att placera sin barn där. Till hösten kan förskolan öppnas igen är planen.

Elin Sahlin, småbarnsförälder i Drevberget.

Nu ges hopp om en fortsatt inflyttning av barnfamiljer till bygden och att förskolan skall kunna fyllas upp med barn så snart det går.
– Jag tror att de flesta vill ha en förskola närmare än de har i dag, så jag hoppas att många är beredda att flytta sina barn, säger Elin Sahlin, en av småbarnsföräldrarna i Holm till Sundsvalls Tidning.
– Det bygger upp ett hopp kring hela byn. Det kommer förhoppningsvis att gynna inflyttningen av barnfamiljer. Det blir både en samhällsservice och en arbetsgivare, säger också Niklas Wikholm, ordförande i Holmbygdens Utveckling, i en intervju till ST.

Läs mer
19/4 -22 Sundsvalls Tidning: Stängd förskola kan öppna igen: ”Känns väldigt roligt att vi kan göra den här satsningen”
19/4 -22 Sundsvalls Tidning: Jubel i Holm efter beskedet om förskolan: ”Allt kämpande har inte varit förgäves”
6/11 -22 Sundsvalls Tidning: Elin, 35: ”Känns som att man bestraffas för att man valt landsbygden”
29/1 -21 Holmbygden.se: Se SVT’s inslag om föräldrarnas krav på förskola i Holm och verksamhetschefens svar
11/1 -21 Holmbygden.se: Anundgårds förskola i Holm kan öppnas efter babyboom, men Sundsvalls kommun besvarar ej förfrågningarna – HBU och föräldrar arbetar för en nystart
8/1 -21 Sundvalls Tidning: De vill öppna stängda förskolan i Holm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *