Välbesökt konsert i Holms kyrka

Hans-Ola Ericsson vid cembalo. Lena Weman, viola da gamba

I söndags (30/6) bjöds det in till klassisk konsert i Holms kyrka. Det var inga mindre än Holms internationella musikerpar ifrån Sunnansjö, hemvändarna Hans-Ola Ericsson och Lena Weman, som stod för underhållningen. Musikstyckena som spelades var hämtade ifrån 15-, 16- och 1700-talet. Bland annat av kompositörerna Bach och Mozart, samt den svenske tonsättaren Johan Helmich Roman – ofta ansedd som den svenska musikens fader.

Kyrkans arrangörer började bli oroliga för att det utlovade fikat inte skulle räcka till. Ett par extra kaffekannor gjordes i ordning för säkerhets skull.

När aftonens glimrande kvällssol lyste upp Holms ståtliga kyrka och klockan började närma sig 18 stod det klart att kvällens konsert i bygden skulle bli mycket välbesökt. Kyrkoparkering fylldes och närliggande parkeringar samt vägrenar fick tas i anspråk när musikentusiaster ifrån Medelpads alla hörn kommit för att lyssna till klassiska toner i Holm.

Bänkraderna var till aftonen nästintill fullsatta. I publiken syntes bland annat gitarristen, vissångaren och körledaren Stefan Groth, som varit musiklärare vid Anundgårds skola under tre decenniers tid.

När publiken intagit sina platser i bänkraderna hälsades musikerna Lena Weman och Hans-Ola Ericsson välkomna av Max Wikholm från Församlingsrådet, som berättade om hur han minns en ung Hans-Ola som förträfflig musiker och musiklärare redan i de unga tonåren.

Orgelprofessor Hans-Ola Ericsson ger en introduktion till instrumentet cembalo, som fraktats till kyrkan enkomt för aftonen. Cembalon var ett populärt klaverinstrument under barocken, innan flygeln kom.

Hans-Ola lät under kvällen åhörarna åtnjuta hans briljans på cembalo samt kyrkans orgel. Lena Weman lyste med sin excellens på både traversflöjt och viola de gamba (ett instrument närbesläktat med dagens kontrabas).

Se och lyssna nedan på Lena, traversflöjt. Hans-Ola, cembalo.

Lyssna nedan på Hans-Ola, orgel. Lena, traversflöjt.

Anna-Karin Fredricson, från Församligsrådet, avtackar musikerna Lena Weman och Hans-Ola Ericsson. Till stora applåder.

.

Efter framträdandet bjöds det på jordgubbstårta och kaffe.

.

Kön till fikat ringlade sig lång. Antalet besökare räknades till 120+. Det var många som hade svårt att påminna sig om när Holms kyrka senast var så pass välbesökt som ikväll.

.

Efter konserten visar Lena Weman nyfikna åhörare hur det underbara cembalo-instrumentet fungerar. Man skulle kunna säga att cembalo är en tidig variant av piano eller flygel, som slår an på strängarna likt ett plektrum istället för en hammare.

.

Vid konsertens slut berättade Hans-Ola om ett nyligt påbörjat orgelprojekt i Holms kyrka…

Som grädde på moset efter aftonens konsert kunde Hans-Ola Ericsson berätta om ett nyligen påbörjat orgelprojekt som i allra högsta grad berör Holms kyrka.

Vid början av 1900-talet bytte man ut den dåvarande orgeln i Lidens kyrka till en modernare variant. Den gamla orgeln förpassades då till långtidsförvaring uppe på vinden/klocktornet av kyrkan.

Nyligen har man upptäckt att denna gamla orgel som legat i förvar i Lidens kyrka är utav en sällsynt högkvalitativ variant, skapad av den erkänt professionella orgelbyggaren Erik Peter Billström. Det är lite grand utav en orglarnas svar på fiolernas ”Stradivarius”, som man nu har för avsikt att återuppbygga – och detta är tänkt att ske i Holms kyrka!

En stor del av de bidrag som nu har sökts till projektet att restaurera och renovera denna fina orgel för uppförande i Holms kyrka har redan beviljats och förhoppningen är att arbetet kan sättas igång inom ett par år.

Intresset för detta orgelprojekt är stort bland långväga musiker, för att få komma och lyssna och spela på ett sådant fint och sällsynt instrument. Vi får hoppas att detta kan ge många ringar på vattnet i positiv bemärkelse för hela Holmbygden. I detta ämne lär vi få anledning att återkomma framöver…

Lyssna nedan på ett rafflande stycke (Bach) som Hans-Ola levererade under aftonen:

Holmorgeln sjunger sin Svanesång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *