The news: “Macken in Holm that goes against the grain”

I I Nyheternas rikssändning rapporterade man idag från Anundgård som utgör ett undantag i landet med den nystartade macken Holm Service. Medan en annalkande mackdöd kryper allt närmre, i och med elektrifieringen av bilflottan, så satsas det här på ökad service för byborna.

Från TV4 Nyheterna 8 april 2024 “Var tredje mack nedläggningshotad: ”Vill att min hembygd ska leva“:

Fick pumparna att flöda igen

En som går mot strömmen är Niklas Wikholm i samhället Holm, fem mil väster om Sundsvall. Där lades macken ner 2012, men genom ett eget aktiebolag har Niklas fått pumparna att sedan i höstas flöda igen. Samhället har bara 100 inhabitant, och i genomsnitt kommer 10 tankare om dagen, men för Niklas har macken ett stort värde.

– Jag har väl inte någon stark känsla för bränsle i sig. Det här handlar mer om att jag vill att min hembygd ska fortsätta leva, säger Niklas Wikholm.

Även för mackar som tillhör de större kedjorna är det dyrt och inte en självklarhet att investera i att bygga snabbladdare, ett område där det samtidigt snabbt kommer många nya konkurrerande aktörer. Men även där hoppas Niklas Wikholm kunna bredda utbudet i Holm.

– Jag har lite planer om att få igång en butik här också, och fixa några snabbladdare till bilar, säger han.

Är du rädd för en mackdöd?
– Jag ligger inte sömnlös, men absolut ser jag farhågan att det kommer slå igen mackar i Sverige. Jag tror att den här kommer finnas kvar så länge jag vill, men generellt tror jag att det kommer vara svårt att hålla mackarna vid liv, says Wikholm.

En utrotningshotad art
Trots sitt stora engagemang säger Niklas att det även för honom finns en smärtgräns när det inte längre skulle löna sig att driva macken. I närheten finns även skeletten efter andra nedlagda mackar kvar, som påminnelser om att det är en utrotningshotad art.

Lär mer:
2024 8/4 TV4 News: Var tredje mack nedläggningshotad: ”Vill att min hembygd ska leva

Läs mer om tjänster från Holm Service AB
.

Se tidigare inslag och artiklar om “Holm Service” – Macken i Holm


2023 4/8 SVT: Niklas återstartar bensinmacken i Holm efter elva år – med egna pengar2023 5/8 Swedens radio:
Nu kan boende i Holm tanka – invigning av nya macken

.Tryck på the picture för att förstora.
2023 6/8 Sundsvall's Newspaper: Premiären blev en folkfest2021 16/9 SVT: Ten years without a pub - now Holmbon Niklas Wikholm is saving money to start his own2021 16/9 SVT: ”Mackdöden” breder ut sig i Västernorrland – eller gör den det?
Bengt Sjödin från Hällingen intervjuas om mackplanerna i byn Anundgård, Holm.


.

2023 3/8 Holmbygden.se:
Opening of "Holm Service" on Saturday at 10 - The new grocery store in Anundgård starts the fuel pumps!

.


2015 18/1 Sundsvall's Newspaper: Here they want to build a new pub in Holm
Läs om föregående mackplaner vid väg 320 där Jan Winroth och Niklas Wikholm för föreningen Holmbygdens Utvecklings räkning försökte starta en bensinstation vid väg 320.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *